Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Megtorpantam kicsit, mit tegyek?

Megtorpantam kicsit, mit tegyek?

Figyelt kérdés

Lehet itt van a megoldás, csak én nem látom.

Röviden: 3 éve vettem egy NikonD5300 vázat hozzá való 18-55 kittel, amit hamar kinőttem. Előtte telefonnal, meg egy alap Panasonic kompakt géppel fotóztam. Utána vettem hozzá egy 18-105 zoom és egy 40mm macro objektívet. 3 év után már nekem ez is kevés, többre vágyom. Nem kezdő fotós vagyok, hanem hobbi haladó. Nem elbizakodott vagyok, de sok visszajelzés alapján is tehetséges vagyok. Ami fontos, hogy nem megélni akarok belőle, hanem a magam örömére fotózni. Jól keresek (300+ nettó) de 3 éve még nem tudtam, hogy ez egy pénztemető. Vagyis annak, aki hobbifotós. Egy 105mm-es macro, amire vágyok, 300 ezer, egy 11x-es zoom 150 ezer. Engem a macro világ érdekel jobban, a képeim 80%-a olyan, de azért egy jobb zoom is jól jönne, mert ami most van, az édeskevésnek bizonyul általában. A vázzal többé kevésbé elégedett vagyok, de tudjuk, hogy véges a kapacitása. Amúgy 11 ezer expo van benne. Árulom is egyébként, de már nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet. Férjem mondta, vegyek egy kompaktot, de az nem olyan. Szerintem azzal csak visszafejlődnék, mert nem tud annyit. A MILCek nem tudom, kiknek vannak, de a legolcsóbb 400 ezer és akkor még objektívek... A kérdésem az lenne, hogy ti mit javasoltok? Érdemes beleölnöm a pénzt, vagy inkább vegyek egy szuperzoomot, vagy szuperkompaktot? Ami szintén horror. Nem csak Nikon jöhet szóba. Hátha valakinek van egy megfizethető alternatívája. Ja, és eddig egy tableten szerkesztettem a képeimet, szeretnék megtanulni például Lightroomon dolgozni, amit nem visz a 7 éve vett 80 ezer forintos gép...

Természetesen ne ti mondjátok meg, mit vegyek, csak tanácsok, nézőpontok érdekelnek, mert a szívem akarná, de a gyakorlatban ez marha sok pénz. Azt is elfogadom, hogy ez ennyi és kész.

Köszönöm. 27N

2020. szept. 23. 06:54
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Soraidból ítélve szerintem még a gépet sem állítottad be jól csak pedzegeted, mit hova tekergetve lesz "jó" a kép.

Ezt ne bántásnak vedd kérlek.

A 11e expo meg magáért beszél...az nudli gyakorlást is figyelembe véve.

Szerintem előbb a jelen technikát próbáld kiaknázni-megismerni teljesen előnyeit-hátrányait, mint kidobni lóvét.

Barátkozz a közgyűrűkkel, fordítókkal...stb.

2020. szept. 25. 16:04
 12/12 anonim ***** válasza:
82%

"A 18-105-el meg konkrétan az a problémám, hogy [...] Színtelen, de tényleg, ráadásul pixeles, még nyersben is, manuálban."

Értelmezhetetlen ez a mondat. Az objektívtől nem lesz színtelen, pixeles a kép. Tegyél be róla egy képet vagy próbáld megfogalmazni, hogy pontosan mi a baj a vele készült képekkel (kromatikus aberráció? életlenség? túlzottan vignettál?).

Egyébként ameddig a képeket nem színhelyesre kalibrált monitoron nézed vissza, addig nincs értelme beszélni "színtelenségről", mert becsap a monitor. Illetve a RAW fényképek általában eleve kevésbé kontrasztosak, mert ezekbe nem nyúl bele a váz. Létezik olyan technikai is, amikor direkt fölé exponálnak, így visszahúzva kevésbé lesznek zajosak a képek, plusz azt se felejtsük el, hogy kevésbé színtelített, "fátyolos" képet könnyebb utólag színezni, mint egy olyat, aminél kiviszi az ember szemeit az erős, telített színek (bár ennek inkább filmezésnél van jelentősége).

2020. szept. 26. 01:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!