Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Megtorpantam kicsit, mit tegyek?

Megtorpantam kicsit, mit tegyek?

Figyelt kérdés

Lehet itt van a megoldás, csak én nem látom.

Röviden: 3 éve vettem egy NikonD5300 vázat hozzá való 18-55 kittel, amit hamar kinőttem. Előtte telefonnal, meg egy alap Panasonic kompakt géppel fotóztam. Utána vettem hozzá egy 18-105 zoom és egy 40mm macro objektívet. 3 év után már nekem ez is kevés, többre vágyom. Nem kezdő fotós vagyok, hanem hobbi haladó. Nem elbizakodott vagyok, de sok visszajelzés alapján is tehetséges vagyok. Ami fontos, hogy nem megélni akarok belőle, hanem a magam örömére fotózni. Jól keresek (300+ nettó) de 3 éve még nem tudtam, hogy ez egy pénztemető. Vagyis annak, aki hobbifotós. Egy 105mm-es macro, amire vágyok, 300 ezer, egy 11x-es zoom 150 ezer. Engem a macro világ érdekel jobban, a képeim 80%-a olyan, de azért egy jobb zoom is jól jönne, mert ami most van, az édeskevésnek bizonyul általában. A vázzal többé kevésbé elégedett vagyok, de tudjuk, hogy véges a kapacitása. Amúgy 11 ezer expo van benne. Árulom is egyébként, de már nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet. Férjem mondta, vegyek egy kompaktot, de az nem olyan. Szerintem azzal csak visszafejlődnék, mert nem tud annyit. A MILCek nem tudom, kiknek vannak, de a legolcsóbb 400 ezer és akkor még objektívek... A kérdésem az lenne, hogy ti mit javasoltok? Érdemes beleölnöm a pénzt, vagy inkább vegyek egy szuperzoomot, vagy szuperkompaktot? Ami szintén horror. Nem csak Nikon jöhet szóba. Hátha valakinek van egy megfizethető alternatívája. Ja, és eddig egy tableten szerkesztettem a képeimet, szeretnék megtanulni például Lightroomon dolgozni, amit nem visz a 7 éve vett 80 ezer forintos gép...

Természetesen ne ti mondjátok meg, mit vegyek, csak tanácsok, nézőpontok érdekelnek, mert a szívem akarná, de a gyakorlatban ez marha sok pénz. Azt is elfogadom, hogy ez ennyi és kész.

Köszönöm. 27N

2020. szept. 23. 06:54
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
23%
Bridge gépek között nézelődnék.
2020. szept. 23. 07:22
 2/12 anonim ***** válasza:
91%

Én azt érzem, hiányérzeted van, és már csak azért is venni akarsz új gépet, mert a régit már unod. Szerintem semmiképp se add el a meglévő felszerelésedet, mert egy rendszerváltásra ráfizetsz, egy ultrazoom bridge vagy szuperkompakt meg jelentős visszalépés lenne számodra, vissza fogod sírni a D5300-at. Különösen igaz ez, ha “megfizethető” alternatívát keresel. Igazából szerintem te magad sem tudod, mire van szükséged, addig meg végképp ne hozz ilyen döntéseket.

A helyedben amúgy az utómunkára gyúrnék rá, ha már a Lightroomot megemlítetted. Én nem tudnék tableten szerkeszteni, főleg, h tudom, h monitoron egész más látvány fogad majd. 11 ezer expo nem is annyira sok egy több éves gépnél, átlagosnak mondanám. És amúgy nem muszáj rögtön Lightroom-mal kezdeni, léteznek ingyenes alternatívák (RawTherapee) meg jóval olcsóbb megoldások (Affintiy Photo, és azt csak 1x elég kifizetni). Lehet, ha jobban beleásod magad az utómunkákba, egészen máshogy tekintesz majd a képeidre, és újra kedvet kapsz a fotózáshoz. Esetleg fotós könyv, online fotós tanfolyam, ha költeni akarsz. Sokkal többet ki lehet hozni azokból a képekből és abból a gépből.

2020. szept. 23. 08:35
 3/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2020. szept. 23. 09:16
 4/12 anonim ***** válasza:
93%

"Egy 105mm-es macro, amire vágyok, 300 ezer"

Használtan is? Objektívben nem olyan nagy kockázat használtat venni.

"egy 11x-es zoom 150 ezer"

Nem tudom, milyen 11x-es zoomot találni 150 ezerért, de ha valamennyire is igényes vagy a képminőségre, messzire elkerülöd a nagy zoomátfogású objektíveket. Nem véletlen mondják hogy a fix gyújtótávolságú objektíveknek a legjobb a képminősége.

"A vázzal többé kevésbé elégedett vagyok, de"

Nincs de. Ha elégedett vagy, használd. Akkor lesz pénztemető ez a hobbi, ha úgy állsz hozzá, hogy jó ez még de akkor is inkább lecserélnéd.

"Engem a macro világ érdekel jobban, a képeim 80%-a olyan"

És mi a baj a meglévő makró objektívvel? Van konkrét problémád? Meg tudod határozni, miért/miben nem felel meg az elvárásaidnak?

"de azért egy jobb zoom is jól jönne, mert ami most van, az édeskevésnek bizonyul általában."

Miben kevés? Ismét az a kérdés: meg tudod határozni, pontosan milyen tulajdonsága nem kielégítő? A 18-105 egy elég nagy zoomátfogás, mi a probléma vele? Lassú? Nem elég fényerős? Nem elég tele a tele vége? Nem elég nagylátószögű a nagylátószögű vége? Amíg nem tudod pontosan, egyértelműen meghatározni, hogy mi a gond az adott eszközzel, addig egyrészt nehéz bármit javasolni, másrészt nem is biztos, hogy azzal van a baj.

Például makróhoz nem lehet, hogy inkább állványra, tisztességes fényforrásra lenne szükség? A 11-szeres zoom helyett (akármi legyen is az) nem lehet, hogy jobban járnál egy rendes teleobjektívvel? Ésatöbbi.

A helyedben vissza semmiképp nem lépnék (kompakt, bridge), a milc pedig egyelőre sokkal drágább alternatíva, sokkal kisebb objektív-választékkal.

A Lightroom / Photoshop kombó mindenképpen ajánlott, el nem tudom képzelni, hogyan lehet egy komolyabb utómunkát tableten megoldani. Ahhoz viszont valóban több kell mint egy nyolcvanezres PC, ezzel nem lehet mit kezdeni.

Szóval szerintem ne adj el és ne vegyél addig semmit, amíg nem tudod pontosan, egzaktul meghatározni, mire van szükséged. Ha ez nem megy, olvass rengeteget, nézz youtube-on oktató videókat, nagyon sokat lehet tanulni belőlük. Könnyen lehet, hogy nem is a hardverrel van a gond, hanem a felhasználó tudása nem megfelelő.

2020. szept. 23. 09:55
 5/12 anonim ***** válasza:
73%

Évente egy 40-50 ezer forintot akkor is elköltesz a hobbidra ha a futás a hobbid. (ennyi egy normális futócipő)

Ok. hogy veszel egy felszerelést fél milláért de utána 5-6 évig használod vagy féláron eladod.

Azaz kb. évente egy százasba kerül.

Bármilyen egyéb technikai hobbi belekerül ennyibe de inkább többe.

Ha üzletileg szemléled a dolgot akkor igen pénztemető, nade bocsánat.. ennyi erővel zárkózz be otthon és nézd a falakat!

Ha viszont árérzékeny vagy (ami természetes) akkor ajánlom figyelmedbe a 4/3 kategóriát, amihez sokkal olcsóbbak a penge éles obik mint a felsőbb kategóriákhoz és a felbontása még mindig nagyobb mint amire egy közönséges halandónak szüksége van. Főleg makró objektívek vannak sokkal olcsóbbak. Persze minden más is a penge éles kategóriában.

2020. szept. 23. 09:59
 6/12 A kérdező kommentje:

A 40mm-es macroval például az a problémám, hogy iszonyat közel kell kerülni a témához, ami például egy pillangó, egy bogár esetén nem igazán megvalósítható, virágok, más, helyét nem változtató élőlény esetében tökéletes, ezt aláírom, de mégsem hozza olyan közel a témát, mert egyszerűen nem képes rá. A 18-105-el meg konkrétan az a problémám, hogy sz*r az egész, már bocsánat. Ismerős fotós sem érti, mert neki meg jó volt. Színtelen, de tényleg, ráadásul pixeles, még nyersben is, manuálban.

Nyilván nem lehet normális utómunkát abszolválni tableten, nem is említettem ilyesmit. Van olyan program, ami nyers képek szerkesztésére is alkalmas, de nyilván nem vetekszik pl. egy Lightroommal.

Igazatok van, lehet tényleg nem tudom, mit akarok, de mentségemre szóljon, teljesen autodidakta módon kell/kellett megtanulnom azt is, amit eddig tudok, mert semmilyen segítségem, példám nincsen rá.

Köszönöm a válaszokat!

2020. szept. 23. 10:32
 7/12 A kérdező kommentje:
Aki gondolja, privátban megosztok néhány képet, ami pl. Instagramon van, lehet tényleg kár bele a sok pénz. :D
2020. szept. 23. 10:36
 8/12 anonim ***** válasza:

Szívesen megnézem, bár az insta nem a legjobb fotómegosztó...

Egyébként meg ne attól tedd függővé, hogy mi mit mondunk. Ha te élvezed és szereted csinálni, akkor csináld - csak költs okosan.

2020. szept. 23. 10:43
 9/12 A kérdező kommentje:

Tudom, de egyszerűen még eddig nem gondolkoztam másik fotómegosztóban, szóval elég nagy hiányosságok vannak.

Köszönöm a válaszod, átértékelem. Lehet tényleg túlzás lenne ennyit költeni, holott most sem hozom ki a maximumot. Ezért írtam ki a kérdést, bíztam benne, hogy néhány kedves ember írni fog ide. :)

2020. szept. 23. 10:46
 10/12 Morzsi007 ***** válasza:
85%
Szerintem kicsit kiégtél. Sajnos most velem is ez a helyzet több téren. Remélem hamarosan változik a helyzet.
2020. szept. 23. 12:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!