Jogszabályellenes, ha a biztonsági kamera csak kilát az utcára, de nem rögzítünk?
Igen.
Egyébként, ha mozgást lát az udvaron és rögzíteni kezd, előtte kiszól az utcára, hogy vigyázat, felvétel van folyamatban?
igen!
csak a saját területeden kamerázhatsz!
Ha a házad előtti járdát neked-kötelességed takarítani a hótól, akkor azt meg is figyelheted, ahogyan sokan teszik is...bár mondhatják, hogy akkor csak télen:D
Amúgy, kutyát sem érdekli, ha kerítésen túllát a kamera.
Ennyi erővel az összes térfigyelő kamera feljelenthető, mert megsérti a járókelők s bűnözők személyiségi jogait;)
"akkor azt meg is figyelheted"
nem
és a kaputelefon is max 1 méteren belüli emberekről adhat felismerhető képet.
tessék utánanézni a törvényben.
az más kérdés, hogy tényleg sokak nem így csinálják... de szabálítalanul teszik.
7
"...kaputelefon is max 1 méteren belüli emberekről adhat felismerhető képet"
Ha én 1 méteren túl is felismerek valakit, akkor bűnös vagyok, mi? :DDDDDDDDDDDDDDD
Papíron igen, gyakorlatban nem.
Több tízezer olyan (magánszemélyhez köthető) térfigyelő kamera van az országban, ami közterületet is lát. Ezek a törvény szerint mind szabálytalanok, de mégsem érdekel senkit.
Tudom, hogy nem feltétlen a valóság az alapja, de a ‘Segítség, bajban vagyok’ című műsor egyik részében egyébként telibe a szembeszomszédot vette a kamera, és még az is hosszú jogi huza-vona volt. Na most akkor gondolhatjuk, hogy mennyire nem kell félni az utcára is néző kamera miatt..
nevethetsz 8-as, de ez van a jogszabályokban.
és a kérdező azt kérdezte, hogy jogszabályellenes-e.
igen az.
az más kérdés, hogy 10-ből 9-en ezt nem tudják...
az az egy meg lexarja :D
"Magánterületen és a közforgalom számára megnyitott magánterületen az elektronikus megfigyelő rendszer alkalmazása a Személy- és Vagyonvédelmi, valamint Magánnyomozói Tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény (továbbiakban Szvmt.) rendelkezései az irányadóak. Ezek a rendelkezések nem terjednek ki közterületre, és azt is tudni kell, hogy magáncélú megfigyelést nem lehet folytatni közterületen. A magánépületekre és azok megfigyelésére telepített kamerák látószögébe nem kerülhet más tulajdonában álló ingatlan vagy annak részlete sem, valamint nyilvános közterület. Ha kamerát nem lehet úgy beállítani, hogy ezt a feltételt teljesítse, akkor maszkolással kell leszűkíteni a látómezejét. Ha a videó kaputelefon kamerája az utcára néz, nem adhat felismerhető képet az egy méternél távolabb lévő személyről."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!