Használ valaki canon 70-200mm F/2.8 L USM-es objektívet sportfotózáshoz?
Nincs tapasztalatom a konkrét obival, de erre tudok válaszolni:
"Képstabilizátor nélkül érdemes megvenni gyorsan mozgó téma fotózásához? "
Mivel a stabilizátor a te mozgásod, remegésed hatását enyhíti, nem pedig a mozgó témájét, ezért nincs jelentősége. A stabi akkor hasznos, ha álló témát fotózól kézből, vagy videózol.
Egyes, tehát jól értem, hogy ha a téma mozog, akkor a kérdező keze biztosan nem fog? Valahogy a kutya mozgása kiegyenlíti a kérdező kézremegését? Van valamiféle titkos, téren és időn átívelő kapcsolat a szaladó kutya és a kérdező kézremegése között? esetleg úgy véled, állványról, távkioldóval fog exponálni?
Kérdező: az egyest felejtsd el. Teleobjektívet csak akkor vegyél stabilizátor nélkül, ha állványról, mozgatás nélkül, távkioldóval akarod használni.
A sport- és kutyafotózás nem ilyen. Ott kézből fotózol, kapkodod a gépet jobbra-balra, stabilizátor nélkül használhatatlanok lesznek a képeid. Még stabilizátorral is gyakorlást igényel!
Feltételezem, hogy cropos vázon lesz, ami azt jelenti, 110-320 mm a fókusztávolságod. Nem tudod kézből kitartani.
Kettes, te sem láttál még teleobjektívet közelről. Én nem vagyok sem fiatal, sem erős, sem ügyes, de egy 200-as telét, ami fix, nyugodtan kitartok 1/160 záridővel a nem cropos vázon. Az kisebb, meg könnyebb, így aztán a kérdésbeli telénél az ökölszabályos 1/320 másodperc elég az átlagembernek. Az meg egy sportversenyen még igencsak kevés is a mozgáshoz, nappali, szabad ég alatti versenynél felmehet az 1/600-1/1000-re.
A kétezres évtized erről szólt, minden sporteseményen Canon 20D-vel és ezzel a telével fényképezett, aki riporterkedett. Ha akkor ki tudták tartani...
2:
Álló témánál a reciprok szabály alapján 200 mm-en 1/200-al stabi nélkül megfelelő képet tudsz csinálni, stabival akár 1/50 is menni fog. Viszont mozgó témánál, főleg gyorsan mozgó kutyák esetében az 1/200 nem lesz elég, oda annál rövidebb záridó kell, mondjuk 1/1000. Ezért mindegy ilyen témánál, hogy van-e stabid, nem azért, mert bármi bármit kiegyenlítene. Emellett igen, mozgó témára ekkora obival egyébként is célszerű állványt használni.
A sportfotózás amúgy pont ilyen, a legtöbben állványról csinálják.
Jáj, főnik úr, hát hogy lehet ilyen mondani, hogy a 70-200-at tegye már állványra. Elég sok sportfotósnál láttam már ilyen objektívet, egy volt köztük, aki egy egylábast használt. No persze a Parkinson, az más.
Egyébként, ha jól rémlik, az első IS-esnek a képe rosszabb volt, mint IS nélkül. Ez volt az a orszak, 15 éve, mikor még a jobb képminőség érdekében az IS-t kikapcsolták. Aztán az utána következő időszak gyártmányainál már nem volt ilyen hátránya az IS-nek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!