Mi okozhat ilyen foltokat a fényképeken?
tágabb blendén (kisebb számérték) kevésbé látszanak, szűkebb blendénél (nagyobb számérték) jobban látszanak.
szerintem is szenzorkosz lesz. könnyű kideríteni akár a már elkészült képekről is. ha másik objektívvel fotózva is pont ugyanott vannak, akkor nem a lencsén/szűrőn van. a hivatalos ellenőrzési módja homogén világos felület felé (pl. fehér fal, vagy akár fényorrás) fordítva szűk blendén exponálsz
akár az üvegen van, akár szenzoron, persze az üvegeket is érdemes rendszeresen tisztogatni. (járvány idején különösen - érdemes időnként fertőtleníteni is a gép külsejét)
én a gyógyszertári körtepumpával olyan 90%-os hatásfokkal meg szoktam oldani magamnak a szenzorkosz problémákat. csak arra kell figyelni, hogy ne érj hozzá a szenzorhoz. 1-2 centi távolról nekem elég üzembiztosan működik. ha nagyon gáz és nem oldódik meg, vagy pont úgy alakul, akkor olyan 1-2 évente elviszem szervizbe megcsináltatni velük. én hozzáérni nem szeretek a szenzorhoz, azt inkább másra bízom, de ismerek olyanokat, akik maguknak törölgetik és semmi problémájuk vele.
a sűritett levegővel több féle gond is lehet:
1. ha nem kellően tiszta, akkor lehetnek benne olajszemcsék is, ami megchanikus alkatrészek tisztításakor akár még hasznos is lehet, viszont optikánál kimondottan gáz.
2. ha tiszta a spray, akkor is előfordulhat a nagy nyomás miatti hőmérséklet különbség kondenzvíz kicsapódást eredményez
3. a nagy nyomás miatt foltokban lehülhet a szenzor felülete, ami akár árthat is a szenzornak - a már említett nedvesség kicsapódáson kívül is
4. a nagy nyomás miatt statikusan feltöltődhet az érzékelő és a felkavart por akár jobban is megtapadhat.
elhiszem, hogy van akinek/amikor ezt mondják, de az egészen konkrétan nem igaz, hogy a szerviz csak pumpával dolgozik, vagy kiszereléssel. a saját szememmel láttam már többször a hivatalos Canon és Nikon márkaszerviz embereit is a gépbe nyúlva szenzort tisztítani kis tisztító eszközzel.
előtte a nagyját azért kifújják levegővel, de aztán szépen benyúlva tisztogatnak. ezek kitelepülős rendezvények voltak, nem a normál szerviz működés, de ha a terepen se csak pumpát használnak, akkor kizárt, hogy a normál ügymenetben ne így dolgoznának. láttam már a márkaszervizeseknél is hogy kompresszorral fújják ki a gépekből a port, de láttam őket körtepumpával is dolgozni. gondolom olyan kompresszort használnak, ami szűri a levegőt, hogy ne kerüljön bele olaj és kisebb nyomást használak, mint a spray-k, de kényelmesebb, mint a pumpát nyomkodni...
A 9,10-es választ vajon miért kellett lenullázni?
A szenzorszennyeződésen túl mondtam további lehetőségeket amit érdemes megnézni mielőtt több ezer forintért megtisztíttatná a kérdező e szenzorát.
"elhiszem, hogy van akinek/amikor ezt mondják, de az egészen konkrétan nem igaz, hogy a szerviz csak pumpával dolgozik, vagy kiszereléssel"
Elmagyarázom, mit jelent az, amit írtam, hogy: "ők is csak pumpával tisztítják, HA AZ ELÉG" Az nem azt jelenti, hogy CSAK PUMPÁVAL tisztítják. Hanem azt, hogy ELŐSZÖR MEGPRÓBÁLJÁK levegőfúvással eltávolítani a koszt, ÉS HA EZ NEM SIKERÜL, AKKOR folymomdnak más módszerekhez.
Azt is elmagyarázom, mit jelent az, hogy: " ezek a sensor cleaning kitek csak a szélére tolják a koszt, és akkor az jön következő lépésként, hogy ki kell szerelni a szenzort " Az meg azt jelenti, hogy ELEGENDŐ SZÁMÚ felmosórongyos tisztítás UtÁN jön a kiszerelés.
Ezen ostobaságok mellett meg hagyjuk már az olajszemcséket, azért írtam, hogy: " kifejezetten fotós gyártótól, fotós célra, fotós boltban". Majd gondolod, hogy ebben lesz olaj?
Köszönöm a válaszokat!
Sajnos az érzékelőn van a kosz, a telés a és a nagylátószögűvel készített képeken is látszanak a foltok. Ha minden jól megy, a jövő hét elején viszem a szervizbe tisztítatni.
A "hibás" képek esetében ki mit javasol? PS vagy Lightroom? Melyikkel egyszerűbb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!