Analóg gépválasztásnál mire kell figyelni? Milyet válasszak?
No de annyiféle lehetőség van...
Kétaknás tükörreflexes... Egyaknás tükörrefelxes... távmérős... cserélhető ovjektíves, nem cserélhető objektíves...
Szép retro hatás, miben? A gép kinézetében, vagy a kép kinézetében? Villogni akarsz egy antik dobozzal?
Ja. Hát az a filmtől és a papírtól függ.
Ami a gépet illeti, rá kell szánni pár hetet a neten a összes információ átnézésére, a kapható gépekkel, típusokkal kapcsolatban. Vannak típusonként jellegzetes problémák. Szivacsok elporlanak, műanyagok eltörnek, ragadóssá válnak, fénymérő elöregszik, eleme nem pótolható, stb. Én egy normális belső fénymérős gépet választanék a 90-es évek gyártmányaiból, mint ahogy most a Vaterán épp látok Canon 300-ast, Nikon F50-est, F65-öst. Ezek nem olyan vageszok, mint egy ötvenes évekbeli vénség, de fényképezni kellemesebb velük. Objektívek meg, ha kellenének, ezekhez vannak. Bár ezekhez kell energiaforrás.
Ha ennyire nem tudod mit szeretnél, én azt javaslom, hogy tégy egy kirándulást az F8-ba: nagy választék, segítőkész szakemberek, segítenek elindulni, szart nem adnak el. Vagy Café Analóg, bár ők inkább a Lomography vonalra vannak ráállva, de ők is megbízhatóak. Vagy Opticam (ott is láttam olyan vázat, amit elfogadnék). Valamelyik gépük majdcsak a kezedben marad...
Engem pl. nem vonzanak a Sztrogoff által említett műanyag, fejlett automatikájú gépek (pedig csudajók!), ha már analóg, akkor legyen fém vázas és karral kelljen továbbítani a filmet. Szóval én inkább Canon AE-1, vagy valami hasonló kaliberű és tudású gépet keresnék.
Még olyan kérdésem lenne, hogy van-e olyan rendszer, amihez illeszkedni kellene? Pl. amúgy is van néhány M42-es objektíved, amit kár lenne veszni hagyni.
Ez még talán segíthet: [link]
Összefoglalva: ne legyen gombás, karcos, sérült bevonatú az objektív. Lehessen hozzá elemet kapni. Megfelelően továbbítsa a filmet. Fussanak le a záridők rajta, helyesen. Erősen ajánlott, hogy legyen belső fénymérője, működjön is. Ha filmmel tesztelt, az jó pont. Egyszerűbb javításokat, mint pl. egy fényszigetelés csere még viszonylag sokat megcsinálnak.
Kéretlen tanács: türelem! Még ha a megfelelő fényképezőgépet meg is találod - ami egy erősen szubjektív választás -, arra is időbe és kísérletezésbe telik rájönni, hogy melyik az a nyersanyag (film, papír), ami számodra a "retro érzést" jelenti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!