Mire jó a Megapixel?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy nem attól lesz egy kép jó, hogy mekkora megapixeles a kamera. De akkor mire jó? Vagy mit mutat meg? Mi befolyásolja mennyit lehet vágni egy képből amíg nem lesz szar minőségű?
2020. jan. 7. 12:27
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
83%
A felbontást jelenti.
2020. jan. 7. 12:35
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Képkivágásnál jól jön.
2020. jan. 7. 12:54
 3/12 anonim ***** válasza:
92%

Azt mutatja, hogy hány képpontból (pixelből) áll egy kép.

Pl. egy FullHD felbontású kép (1920x1080) az mindössze 2 megapixel (2 millió). Ha papírképet akarsz nyomtatni, akkor nagyjából úgy lehet számolni, hogy 150 DPI (dot per inch - képpont per incs)-vel már nagyon jó lesz a kép és 2-300 DPI-nél már nem látni egyáltalán, hogy pontokból áll össze a kép. A 150DPI is milliméterenként 6 képpontot jelent.

Ergo ha egy 80x60 cm-es posztert akarsz nyomtatni a képből, akkor ahhoz kell egy 4800x3600-as kép, tehát 17 megapixel.

Épp ezért semmi értelme, amikor telefonok esetében ilyen 20-25 megapixellel dobállóznak, mert egyrészt csak a tárhelyet pocsékolja, másrészt úgyse nyomtat soha senki papírképet belőle, pláne nem posztert, max Facebookra teszi feil, harmadrészt meg azzal a légypiszok méretű szenzorral, ami a telefonba belefér nem is lesz olyan a kép...

De ugye a megapixelt már ismeri a nép és jó marketingszöveg.

2020. jan. 7. 13:07
 4/12 A kérdező kommentje:
Tehát minél több megapixel, annál többet lehet vágni a képből?
2020. jan. 7. 13:46
 5/12 anonim válasza:
100%
Értelem szerint igen, de amit a #3-as írt, a felbontásnak nyomtatásnál van elsősorban szerepe.
2020. jan. 7. 15:35
 6/12 Szirty ***** válasza:
25%
Mire jó a kilowatt?
2020. jan. 7. 15:59
 7/12 anonim ***** válasza:
84%

Nem találom hibásnak a fenti okfejtést, de tény, hogy 2005-ben készült egy kép a 8 Mp-s 350D-vel, amiből lett a lakásban egy 100x70 cm-es nyomat. Mivel azon pont a finom részletek a lényeg, ami kicsiben szinte egyáltalán nem látszik - egy falusi templom "rusztikusra" vakolt fala, hát a nagy képen párszor elbarangolt a szemem, de technikai hiányosságot nem fedeztem fel rajta.

A nagy megapixel a képfeldolgozásban más lehetőségeket is nyújt. Mondhatnám, hogy minden utómunka eredménye szebb lesz. De a zajcsökkentésé biztos. Kicsit feljebb nézve, a 40 megapixeles Sony A73R-nél a zaj már szinte nem is zaj.

Ami a telefonos képeket illeti, én egyébként pont abban a pillanatban akartam megújítani a tekkknikámat, amikor az még kétesélyes volt, hogy film vagy digitális, és nálam pont a méret volt az egyik legfontosabb szempont. De nem azért, mert minden negatív kockáról méterest nagyíttattam, hanem azért, mert a LEHETŐSÉGET tartottam fontosnak. Hát, 2002-ben végülis lemondtam a nagy méretekről, és a digitális mellett döntöttem, de 2004-ben megjelent már 8 Mp-s megfizethetetlen gép, majd 2005-ben én is visszakaptam a lehetőséget a 350D-vel.

Életem párja most csináltatott hatodszor fotokönyvet. De leszokott a gép hurcibálásról, a fél évtizedes ájfonjával fényképez, és más telefonok gazdái a könyvet nézve mindig megjegyzik, hogy mivel készültek ezek a részletgazdag képek? Igaz, hogy a fotokönyv oldala A4-nél is kisebb.

2020. jan. 7. 16:34
 8/12 A kérdező kommentje:
Szóval minél nagyobb a felbontás, annál jobbat fogok tudni zoomolni a képbe utólag anélkül, hogy szar lenne a minősége? A telefonom 40 megapixel, kétszer akkora mint a kamerám. Ehhez képest sokkal jobbat lehet zoomolni a kamerámmal a képbe. Szóval akkor nem a Megapixelen múlik... De akkor mégis mi múlik a megapixelen? Még mindig nem értem. Szóval mondjuk lehet, hogy egy 1dx3-al készült kép, ha kisebb is a megapixele mint a 70Dmnek, nagyobb képet fogok tudni csinálni, és jobb minőségű lesz ha belezoomolok?
2020. jan. 7. 19:22
 9/12 anonim válasza:

A megapixel (az elérhető legnagyobb felbontás) csak egy szám, az elkészült kép minőségét sokkal több minden befolyásolja.

Ugyanakkora szenzoron több megapixel nem jelent jobb minőséget, hiszen az érzékelőn lévő egyes pixelek felülete nem hogy nagyobb, hanem még kisebb lesz.

2020. jan. 8. 07:25
 10/12 anonim ***** válasza:
54%
Már hogy ne lenne benne a nagyobb felbontásban a jobb minőség ígérete. Ha 3 pixellel fényképezel, akkor egy álló gyufaszálat látsz. Ha meg nyolc megapixellel, akkor felismerhető Charles Bronson. Hússzal meg az arcán levő ráncok is jobbak.
2020. jan. 8. 12:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!