Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Mikor vannak sértve a személyi...

Mikor vannak sértve a személyiségi jogok?

Figyelt kérdés
Egy tüntetésen készült képet akartam nevezni egy fotópályázaton, viszont a kritérium az volt, hogy minden képen szereplő személynek kell az engedélye, hogy be lehessen nevezni. Rangos pályázatról van szó. Egy másik pályázat képeit elnézve, ahol a world press photo of the year ki lett választva, azon a képen például a gyerek meg lett kérdezve, hogy le lehet e fotózni és be lehet e nevezni és meg lehet e osztani a képét? De több másik nyertes képre is igaz lehet ez. Honnan tudom, hogy egy ilyen kép nevezhető e vagy sem, anélkül hogy személyiségi jogokat sértenék, vagy adott esetben ha egy ilyen kép nyer, és ország világ látja, később a képen szereplő személy problémázzon?
2020. jan. 2. 13:48
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Tömegnél nem értelmezhető a személyes hozzájárulás, mert nem kivitelezhető minden lehetséges szereplőtől egyesével engedélyt kérni.

[link]

"nem szükséges beleegyezés a felvétel elkészítéséhez és felhasználásához ún. tömegfelvétel esetén, tehát ha az érintettet egy tömeg részeként ábrázolják. [...] Ilyen esetben hozzájárulás akkor sem szükséges, ha az érintettet a tömegben, de egyénileg kiemelve ábrázolja a felvétel. Meg kell viszont jegyezni, hogy a külön hozzájárulás nélkül készíthető fényképfelvételek hozzájárulás nélkül csak olyan körben használhatóak fel, amelyet az elkészítés körülményei indokolnak, például az esemény megörökítése, tájékoztatás céljából."

"Ptk. 2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]

(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.

(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén."

2020. jan. 2. 13:55
 2/9 A kérdező kommentje:

Oké. A képem amit neveztem volna, egy tüntetésen készült. 3 embert ábrázol, az egyik a kép bal oldalán áll és a telefonjába bambul, közvetlenül mögötte pedig a zászlók lógnak a rudakról amiket tartanak, és a zászlók között még két alak felismerhető. Szóval ha jól értelmezem, mivel ez egy nyilvános bejelentett tüntetés, ha konkrétan az emberről készült akkor se kell engedélyt kérnem tőle, hogy lekapjam és adott esetben valahol megosszam?

Viszont, a pályázat kifejezetten írja, hogy a képen lévő személyek hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy be lehessen nevezni. Feltételezem ez azért kell, hogy utólag jogilag a képen lévő ember ha látja magát, ne reklamálhasson. Ellenőrzik pályázaton egyáltalán, hogy kértem e engedélyt? Fogalmam sincs benevezhetem e az adott képet.

2020. jan. 2. 15:15
 3/9 anonim ***** válasza:

Szerintem nem kérhetnek hozzájárulást olyan esetben, ahol maga a törvény sem írja azt elő. A törvény minden vele ellentétes rendelkezést hatálytalanít. Hiszen nem tudsz egy tömegben engedélyt kérni mindenkitől, sem úgy tömegfelvételt készíteni hogy egyszerre a tömeg is jelen legyen, és egyszerre az ne legyen rajta aki nem járult hozzá. Aki tömegrendezvényre megy, automatikusan elfogadja hogy felvétel készül róla, hiszen nyilvános eseményen, közterületen jelenik meg.

Én ebből azt értelmezem, hogy az engedélyt ott kell kérni és megkapni, ahol fennáll a képmáshoz való jog érvényesíthetősége, a tömegnél ez nem értelmezhető (és emlékeim szerint 1 ember = egyén, 2 ember = csoport, 3 vagy több ember = tömeg). Legalább 3 szereplővel neked tömegfelvételed van.

Én beküldeném a képet, nem jár semmivel. Legrosszabb esetben elutasítják.

2020. jan. 2. 15:25
 4/9 anonim ***** válasza:

Hármas, a törvény a kép készítését, publikálását kontrollálja. Semmi köze egy pályázathoz. A pályázat kiírója megszabhatja a saját nevezési feltételeit. Ez két egymástól teljesen független dolog.

A kép legálisan készült, és nem nevezhető a pályázatra.

2020. jan. 2. 17:32
 5/9 anonim ***** válasza:
Igazad van, nem ebből a szemszögből értelmeztem. Köszi a javítást.
2020. jan. 2. 17:43
 6/9 A kérdező kommentje:
Rendben. Mivel már beküldtem, a maximum mennyiséget természetfotókból, ezért természetesen ez egy teoretikus kérdés mivel már ha akarnám se tudnám beküldeni a képet. A kép elkészítése és publikálása akkor ha jól értelmezem legális, viszont, mivel engedélyt nem kértem a képen lévő 3 embertől, ezért a szabályoknak nem megfelelő. De ők ezt hogy ellenőrzik? Tulajdonképpen bárki beküldhet bármit, és mondhatja volt engedély a jelenlévőktől... Szóval ezen a ponton ez csak egyenesség kérdése itt is? Mert hallottam már, hogy például az év természetfotósa pályázaton híres magyar fotós képe úgy nyerte az év természetfotója címet, hogy nem felelt meg a pályázat kritériumainak. Legalábbis egy pár évvel ezelőtti ilyen címet elnyert képről mondta valaki nekem.
2020. jan. 2. 19:51
 7/9 anonim ***** válasza:

"De ők ezt hogy ellenőrzik? Tulajdonképpen bárki beküldhet bármit, és mondhatja volt engedély a jelenlévőktől..."

Több lehetőség is van.

1) Elkérik miután befogadták a képet.

2) Nem foglalkoznak minden képpel, mert túl sok lenne, csak az első/második kör lefutása után a bentmardó X kép szerzőjétől kérik el az írásos hozzájárulást.

3) Csak a nyertes képek szezőitől kérik - ha nincs, nyilván kizárnak.

4) Talán ez a legrosszabb: nem kérik el, nem ellenőrzik. Viszont a kiírásban foglaltak szerint publikálják a képeket, és ha valaki jelzi, hogy nem adott rá engedélyt, akkor te bazsol rá. Nem kicsit, nagyon. Egyrészt ugye személyiségi jogok, másrészt adhatod vissza a díjat, harmadrészt ezzel a fotós karrierednek sem teszel jót.

2020. jan. 2. 21:50
 8/9 A kérdező kommentje:
Értem köszi. Logikus amit írsz, gondolhattam volna.
2020. jan. 3. 08:52
 9/9 anonim ***** válasza:
Három hete volt egy ennél fejlettebb beszélgetés e témáról, ahol is megállapítódott már, hogy ma mindenütt az olvasható, hogy nincs a tömegre nézve könnyen eldönthető kritérium, mint például a személyek száma, hanem mindig egyedileg kell eldönteni. Szerintem ez a leírt három ember sosem lesz tömeg.
2020. jan. 4. 10:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!