Hogyan működik az SLR fényképezőkben található prizma/mattüveg?
Nem is egészen az a kérdés, hogy hogy működik, mert azt tudom. Inkább egy jelenség mivoltát szeretném megkérdezni. Arról lenne szó, hogy mikor a 80-200-ammal akarok valamit fotózni, sokszor előfordul, hogy fókuszállítás közben a mattüveg közepén található körnek, valamelyik cikke elsötétül. Ha "szemet cserélek" akkor vagy teljesen vagy részlegesen megoldódik a probléma. Az 50mm-es objektívemnél soha nem tapasztaltam ilyet. Most vettem egy teleobjektívet és mivel eleve kezdő fotós vagyok, nem tudok erre önállóan magyarázatot adni. Mi lehet ez?
Ricoh kr5
Chinon cm-5
50mm f1.7
52mm f2.2
80-200 f.4.5
Bezony, törőékes mindkét mattüveg:
Ez a megoldás csak nyitott rekesznél segíti az élesítést, sokszor f4 felett már haldoklik. A 80-200-as tele állásnál nyilván már nem ad elég fényerőt az prizmáknak és azok besötétülnek.
Hogy a törőékes mattüveg hogy működik, azt gyerekkoromban egyszer megértettem, de már elfelejtettem, úgyhogy ennek neked kell utána járnod :)
Kicsi a fényereje az objektívnek.
Ez a mondat nem a téma megvilágításáról szólt, hanem a blendéről. Azaz nem a teljes nyíláson volt az objektív (mármint a felsoroltak közül, mert ha jól rémlik, ez 5,6-nál szokott már kifejezett lenni).
Emlékeim szerint ez félig-meddig akkor is előfordult, ha pongyolán néztem bele a keresőbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!