Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Hogy vannak ezek a bizonyos...

Hogy vannak ezek a bizonyos "személyiségi jogok"?

Figyelt kérdés
Létezik ugye ez a street photography műfaj ami sokszor embereket örökít meg az utcán. Mik az ezzel kapcsolatos szabályok? Mikortól van a személyi jog megsértve?
2019. nov. 29. 16:12
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Értem rendben.
2019. dec. 5. 00:15
 12/13 anonim ***** válasza:

az, hogy 3-5 embertől már tömeg, mindig is városi legenda és konyhai okoskodás volt. a bírósági ítéletek mindig is a tömegkép értelmezésből és a nem egyediesített ábrázolás fogalmából indultak ki. ennek a lényege, hogy a tömegképnél nem lehet első ránézésre eldönteni, hányan vannak a képen, nincs senki kiemelve a képen. ha egy tömeg közepén akár a kompozícióval, akár a mélységélességgel kiemelsz valakit, az attól nem lesz tömegkép, hogy nagy tömegben készült a kép.

egyébként a kép felhasználásának módja is számít. ha van egy tömegkép, de odaírod, vagy még be is karikázod rajta, hogy az ott a Józsi, azzal kiemelted az egyént a tömegből és máris róla szól a kép felhasználása, még akkor is, ha eredetileg tömegkép volt.

a streetphoto Amerikában született, ahol teljesen más a jogrendszer, sokkal szabadabban állnak mindenhez. Amerikában él az a megközelítés, hogy ha kimentél az utcára, akkor (többé-kevésbé) szabadon fotózhatnak és nem nagyon reklamálhatsz érte. Európában és különösen Magyarországon ezt a szabadságot jóval szűkebbre szabták.

a nyilvános rendezvényeken általában van egy házirend, amiben benne van, hogy a részvétellel hozzájárulsz, hogy készülhetnek rólad képek. a nyilvános közéleti szereplés meg benne van a törvényben is, hogy ilyen közben nem kell engedélyt kérni. hogy pontosan mi a nyilvános közéleti szereplés, az már nehezebb kérdés, ez megint helyzet függő. például egy tűntetésen mindenki részt vesz a nyilvános közéleti szereplésben, aki kimegy a tüntetéssel kifejezni a véleményét. de az nem, aki csak épp elmegy a tüntetők mellett és körülnéz közben. szóval, ha a nézelődőt fotóztad a tüntetésen, nem a tüntetőt, akkor ő reklamálhat!de ha egyértelmű a képen, hogy ő nem csak nézelődik, hanem tüntet, akkor nem. aki kimegy a tömeg előtt a színpadra beszélni, az egyértelműen vállalta, hogy szerepelni fog - a képeken is...

szerintem jól használható ökölszabály, hogy ha olyan képet készítesz, ami nem zavarja a rajta szereplőt, akkor ő nem fog érte reklamálni sem. bár nekem már olyan is reklamált, hogy miért fotózom őt, aki végig a hátam mögött állt és nincs is rajta a képen...

2019. dec. 11. 08:55
 13/13 anonim ***** válasza:

"az, hogy 3-5 embertől már tömeg, mindig is városi legenda és konyhai okoskodás volt"

Ez így van, csak, mint írtam, fotós körökben ez elterjedt nézet volt. 2017-ben írtál erről a témáról egy részletes elemzést, ahol is ötször belinkelted Völgyi Attila blogjának különböző, e témával kapcsolatos cikkeit, csak éppen Völgyi Attila is írja, hogy sűrűn találkozott ezzel a hittel.

2019. dec. 13. 09:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!