Ki használ 6400 vagy ennél nagyobb ISO értéket és mire
jó, ha csak zajos lesz tőle a kép?
Én, a munkám során szoktam gyakran olyan helyeken ahol nincs világítás, éjjel van és nagy területet kell fényképezni, ott aranyat ér a magas ISO.
2019. nov. 2. 16:07
Igen, sok esetben van olyan, hogy még egy zajos fotó is sokkal több a semminél. Ld. pl. Hableány balesete, éjszaka, szakadó eső, és van egy jópár nagyon szemcsés, nagyonhomályos fotó a szakértőknek aranyat ér. Én (hasonlóan az előttem szólóhoz) a munkám miatt gyakran vagyok kénytelen ezt használni. Nem egy hely van ahol tilos vakuzni, alig van fény, de kell fotót készíteni (pl. később az igazságügyi szakértőnek egy-egy kivitelezési hibánál). Van olyan helyzet, hogy ott és akkor meg kell csinálni a fotót, mert utána vagy elfalazzák, lebetonozzák, elbontják stb. És nem használhatsz vakut (sok helyen biztonsági okok miatt van beépített ívfény védelem és az áramtalanítja az egész berendezést/épületet). Akkor nincs más lehetőséged. A szakértő meg majd kimazsolázza amire szüksége van. De ha nincs fotó nincs semmi bizonyíték a kezünkben. Nyilván ezek nem azok a fotók amiből óriás poszter fog készülni, meg fel se kerül se instára se facabookra. De majd a szakértők elvitatkoznak rajta egy bírósági tárgyalóteremben. Nem egy ilyen fotóm van. De fotóztam már még magasabb ISO-val is. Néha nem tudsz mit csinálni. Sokszor jobb feltoltni az ISO-t mint feltolni a záridőt. Sokszor a téma miatt nem lehet magas záridő sem. Igaz ez amit leírtam a fényképezés (műszaki fényképezés) egy nagyon speciális határterülete. És ezek olyan fotók amiket laikus nem is képes értelmezni.
2019. nov. 2. 16:39
Ahogy itt írják, rossz fényviszonyok között fe kell tolni az iso-t ha akarsz még fényképezni értelmezhető záridővel. Persze, a jóltáplált mai fotóamatőrnek csak annyi jön le, hogy ilyet nem szabad, mert mindenhol azt olvassa, hogy zajos lesz tőle a kép, és a zajos kép az egyik legnagyobb bűn, amit egy jóltápálált fotóamatőr elkövethet.
Mélyedj el a záridő/rekesz/érzékenység szentháromságban, hasznos tudomány.
2019. nov. 2. 19:17
Nem mindegy, milyen gépen használod az ISO6400-at! Egy mai korszerű gépnek meg sem kottyan. Legfeljebb nem számolsz rajta szőrszálakat. Az első gépemnek 15 éve még a 400 is sok volt.
2019. nov. 3. 07:16
"jóltápálált fotóamatőr" - ezt ellophatom? XD
Megelőztek azzal, hogy messze nem minden gép zajosodik 6400ISO-n. Az újabbak egészen magas ISO-ig bírják zajosodás nélkül.
Egy helyzetet nem említettek még a többiek: ha eleve fekete-fehérben gondolkodol. A képzaj egy része színzaj, szóval ha a színeket kivonod az egyenletből egészen elviselhető szemcsézettséget kaphatsz. Ennek a hátulütője az, hogy tudni kell mitől működik egy fekete-fehér kép és mikor van értelme ff-be konvertálni és hogyan. (Egy eleve elszabott színes kép ff-ben is elszabott marad.)
2019. nov. 3. 09:46
6/12 A kérdező kommentje:
Nem Capa díjas fotókat fogsz lőni magas ISO-n, de munkához nagyon fontos. Műszaki ellenőr vagyok részállásban hidd el nagyon sokat használom a magas ISOt, akár nappal is csarnokok esetében is. Pedig csak egy alap pentax k50-et használok de közelébe sem ér a telefonnak ha magas ISO kell.
2019. nov. 3. 20:07
Hmmm, érdekes, én meg azt hittem, 6400-on már a drága gépeknél is látszik a zaj - sőt, már 800 és 1600 között is van különbség, nemhogy feljebb - például a kétmilliós Nikon D5-nél, meg a Canon 1DXII-nél, és ráadásul a tesztoldalak is azt hiszik.
Ezzel együtt is, ilyen zajt a Lightroom nagyon szépen kivasal.
Az ISO magában még nem jelent mindent, mert egy lepedőn fekvő napozatlan szőke lányon sokkal kevesebb zaj látszik 25600-on is, mint egy sötét szobában a fekete macskán.
2019. nov. 5. 21:54
9/12 A kérdező kommentje:
Akkor megvan a megoldás. Csak lepedőn fekvő napozatlan szőke lányokat fogok fotózni, délután. :D
Köszönöm a válaszokat!
Inkább zajos legyen, mint elmosódott. Utólag, kisebb-nagyobb mértékben minden korrigálható, kivéve a bemozdulást.
2019. nov. 7. 09:44
Kapcsolódó kérdések: