Az objektíveket mindegyik fényképezőgéphez tudom használni az adott márkánál?
Tudom, bután van megfogalmazva a kérdés.
Szóval, ha veszek egy fényképezőgépet (példának legyen most Nikon D3200), akkor annak vannak saját objektívei, amiket meg lehet venni, vagy a Nikontól bármilyen objektív jó hozzá?
/Kezdő vagyok, nincsen fényképezőgépem, csak érdeklődöm minden után, mert szeretnék mindent tudni, mielőtt fényképezőgépet vennék./
Köszönöm a gyors választ!
A Nikon D3200 szerinted mennyire ideális egy kezdőnek? Tudom, hogy nem a gép teszi a fotóst, szóval nem egy full profi gépet vennék kézbe elsőnek, ezért kérdezem, hogy milyet kéne vennem.
És igen, azt is tudom, hogy más nem mondhatja meg 100%-ra, hogy az igényeimet melyik gép elégítheti ki és saját magamnak kell kitapasztalnom egy fényképezőgép előnyeit és hátrányait.
sajnos egyáltalán nem minden objektív jó minden gépre. érdemes a márkán belüli jelöléseket megismerni, hogy ne fogj mellé. az első által írt fénymérési különbség csak a jéghegy csúcsa.
alapvető különbség (ma már), hogy DSLR (tükörreflexes) vagy MILC (tükör nélküli) géphez készült objektívekről van szó. mivel a MILC-ekből kihagyták a tükröt, közelebb van az objektív vége az érzékelőhöz, ezért teljesen más tervezésű optikai rendszer van az objektívben, mint a tükörreflexeseknél. MILC objektívet nem tudsz feltenni DSLR-re. a DSLR objektíveket adapterrel fel lehet tenni a MILC-ekre, mert az adapter a megfelelő távolságba helyezi az objektívet a szenzortól.
a Nikonnak mintha csak egy féle MILC objektív rerdszere volna, de az is lehet, hogy a cropos Nikon1 és az új full frame MILC-ek náluk se ugyanazt az objektív rendszert használják (azt se tudom, ezeknek mi lett a jelölése, nem annyira követem a Nikont).
a Canonnak MILC-hez való obikból is van már kettő egymástól teljesen eltérő és egymással egyáltalán nem kompatibilis rendszere. a EF-M a cropos MILC-eikhez való, míg az RF a full frame MILC-eilhez és ezeket egyáltalán nem lehet keresztben használni. az egyetlen közös pontjuk, hogy mindkét MILC rendszerre fel lehet tenni a megfelelő adapterrel DSLR objektíveiket, de fordítva nem.
a DSLR-ekre készült objektívek között már valamivel nagyobb az egység gyártón belül. de pont a Nikonnál ez sem teljesen igaz, ugyanis a régebbi Nikon rendszereknél a gép vázban volt az AF motor, nem az objektívben. az újabb és olcsóbb vázakból viszont már kihagyják az AF motort, mivel az újabb objektívekben már benne van a motor, így a vázba már felesleges. emiatt viszont nem minden régebbi rendszerű Nikon objektív működik az újabb vázakkal. ezért oda kell figyelni a betű jelekre, amik jelzik, hogy melyik vázzal milyen objektívek használhatók és melyek nem.
az 1-es által szintén említett látószög nagyjából általános. a teljes filmkocka méretű érzékelő sokáig kuriózum volt és ma is drágább, ezért költséghatékonyabb megoldásként kisebb érzékelőket is használnak, ezt jelzik APS-C-vel. a költséghatékonyabb gyártás miatt a kisebb méretű APS-C érzékelőkhöz gyártott objektívek nem rajzolják ki a teljes érzékelő méretet. ezért aztán általában fizikailag meg is akadályozzák, hogy full frame gépre fel tudd tenni az APS-C méretre készült objektíveket (amivel mégis fel lehet tenni, az meg csúnyán elfeketedik a sarkaknál - szakkifejezéssel erősen vignettál). mivel a full frame objektívek kirajzolják a teljes méretű érzékelő felületre a képet, így a kisebb érzékelővel sincs gondjuk, ezek ugyanúgy használhatók full-frame és APS-C gépen is. viszont mivel az APS-C érzékelő csak a teljes képük kisebb részét látja, ezért olyan, mintha belezoomoltál volna a képbe. ezért szokás egy crop szorzóval számolni a gyújtótávolságot, mert APS-C gépen kb. azt a képkivágást látod az objektívvel, amit egy full frame gépen 1.5x (Nikon esetén) vagy 1.6x (Canon esetén) gyújtótávolságú objektívvel látnál. ez a nagy látószögnél általában inkább hátrány, mert kevesebb fér a képbe, viszont a teleobjektívnél általában előny, mert messzebbe látsz, jobban nagyít a zoom tartomány másik vége.
itt találsz egy kis segítséget a Nikon jelölésekhez, de úgy látom, az újabb MILC rendszerek
találsz Canon, Sony, minden más rendszerhez is, de mivel a Nikont kérdezted, azokat nem keresem meg neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!