Ledes tükör megvilágító lámpa lekapcsolàs után is világít. Miért? Mit lehet vele csinálni?

Nemcsak az lehet a hiba, hogy a kpcsoló a nullát szakítja meg, az is elég a jelenséghez, ha a fázist ugyan megszakítja, de az pár méter hosszon más vezetékek mellett halad.
Másolom: "A gondot a csillár, illetve lámpatest mennyezeti sorkapocsba, a lámpával párhuzamosan kötött 220-330 nF / 400 V-os nem elektrolit kondenzátor bekötése megoldja."

"Akkor mit lehet ilyenkor csinálni?"
Nem törődni vele.

Megoldható, de én itt nem állnék meg.
20 éve mozgásérzékelőt építettem a fürdőszobába is, legkirályabb.
Mindig utáltam folyton csesztetni a kapcsolókat.

Ha minőségi AC-DC átalakító van benne, lehetséges hogy a szekunder oldalon a pufferkondiban marad némi energia amiről akár 5-10 percig is pislákolhatnak a ledek. Ez sötétben látszik csak.
Idővel nem halványul el a fényük? Esetleg ha nem használod egy napig, és este dugod be csak a konnektorba, de nem kapcsolod fel, akkor is világít?

"20 éve mozgásérzékelőt építettem a fürdőszobába is, legkirályabb."
Én spec a mozgás érzékelős lámpákat utálom.
Főleg amikor lekapcsolja a világítást, pedig nem kéne...

"Főleg amikor lekapcsolja a világítást, pedig nem kéne..."
Amiket 20 éve kaptam, olyan fajta volt, hogy a beállított idő után szigorúan lekapcsolt, utána vissza, ha érezte a mozgást.
De azt én már akkor szétszedtem, jól lerajzoltam az elektronikáját, korrigáltam a működését, újratriggerelhetőre.
Tehát mindig a legutolsó mozgáshoz képest késleltet, amilyeneket manapság is lehet kapni.
Ráadásul tud olyat is, hogy a kapcsolóval egy gyors ki-be hatására úgy marad állandóra, de erre gyakorlatilag nem nagyon van szükség.
Lényeg, hogy rendesen végzi a dolgát, nem kell túl rövid időre állítani. Egyéb alkalmi kikapcsolások pedig nem olyan zavaróak, hogy ne érné meg a kényelem és praktikum, amit biztosít.
Senki nem önmaga ellensége, én sem tűrném 20 éve, ha nem lennék elégedett a rendszerrel.

Kapacityv úton folyhat minimális áram. Mikroamperek. Ha csak ez folyik, a mechanikus régi fajta mérőt meg sem tudja mozdítani, de szerintem még a digitális mérő A/D konverterének felbontása sem elég, hogy megmérje, szóval nem fogyaszt mérhetőt.
Egy megoldás marad, ha zavar: szakemberrel berakatsz (ha van pákád és bátorságod, akkor te beraksz) egy 400V~ pártíz nF kapacitású kondenzátort párhuzamosan a fogyasztóval, és meg fog szűnni a gond, de ezt is írták már fentebb. Egy 47 nF kapacitású kondi 60 kohm körüli impedanciájú 50Hz-en, 0,7W-t fog hozzátenni a lámpa fogyasztásához, de mivel az árama nem egy fázisban van a feszültséggel, még ennyit sem. A lehető legkisebb kapacitású kondenzátor kell, amit betéve még nem világít.

"Egyéb alkalmi kikapcsolások pedig nem olyan zavaróak"
Kinek hogy.
Én nem szeretek trigger-táncot járni passzív infra előtt.
Van ahol praktikus (pl. céges, vagy nyilvános budiban ahol soha senki nem kapcsolja ki a világítást, mindig csak be).
De otthon nincs egyszerűbb és jobb (nekem) mint a kapcsoló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!