12V-os erősítőre 15.3V? Nem lesz baja?
Kicsit hosszú leszek bocsi.
Van egy Lvpin LP-838-as erősítőm. Eredeti kínai :D
Mivel 12V 5A van ráírva, jógyerek voltam és vettem hozzá egy (szintén kínai) 5 amperes tápot. Már a tápegység súlyán éreztem, hogy ez valami nagyon minőségi cucc lehet... gyakorlatilag a műanyag dobozt éreztem csak.
Végül is egész jól vitte az erősítőt.
Aztán jött a csalódás. Haverom nagy RC autós és az akksi töltőjéhez nem volt nagy teljesítményű tápja csak egy 400mAh-os kis egysége amivel tudott tölteni kb 150mAh-val. Kipróbáltuk, hogy bírja az 5 amperes táp és az meg tudott kemény 1.8A-al tölteni. Ezt mondjuk nem értem, hogy van. A feltűntetett amperszám a hőveszteség előtti részen megjelent érték? Vagy csak kamuzott az akkutöltő? Vagy csak én vagyok a hülye és nem tudok valamit amit tudnom kéne ezekről?
Na mindegy. Az erősítőnek korábban volt egy oylan szokása, hogy a hangerő fele után már nagyon torzult. A mostani táppal ami a 400mAh-os (mert a gyyerek kölcsönkérte az 5 amperest) még előbb elkezd torzulni. Lehet, hogy azért torzul mert kínai, de lehet, hogy azért mert nem kap elég ampert. Szóval úgy döntöttünk egy másik haverommal, hogy egy 400 wattos számítógéptápot rácsapunk aztán megnézzük azzal. Az erősítőnek hivatalosan 12V-ot szabad adni. Amikor szétszedtem (hogy forrasszak plusz kábelt a táprészhez), észrevettem, hogy magán az erősítő lapon 12-15V van feltüntetve.
A kérdésem az lenne, hogy a kisebb amperszám céljából baj ha a 12-es és mégegy 3.3-as kábelt teszek a bemenetre? Ugye az 15.3V. A megengedett meg 15V. Lehet baj ebből a kicsit magasabb fesz. értékből?

Nem akarok most a benne lévő végfok IC-k után turkálni (régebben néztem, de már nem emlékszem), de ha megnézed a PDF adatlapokat, akkor kiderül, hogy mennyit bír, általában nem pont 12 V szokott lenni, van még némi tartalék.
Viszont 12 V-ból nem sok teljesítményt lehet kihozni a szóban forgó B-osztályú végfokokkal.
Az áram egysége az A (amper)!
A tápegység +12 és +3,3 V-ját pedig ne akard összekötni, nem is értem, honnan vettél ekkora butaságot.

Nézd, arra már te is rájöttél, hogy milyen a kínai. Innentől fogva jósolni elég nehéz. Küldd meg 15V-tal aztán legfeljebb szegényebb leszel egy f*s erősítővel.
Nagy reményeket azért ne fűzz hozzá.

"Küldd meg 15V-tal aztán legfeljebb szegényebb leszel egy f*s erősítővel."
Kis szerencsével a tápot is hazavágja.

"Kipróbáltuk, hogy bírja az 5 amperes táp és az meg tudott kemény 1.8A-al tölteni. Ezt mondjuk nem értem, hogy van"
Hát úgy van, hogy egy DC tápegységből egy terhelés (amit rákötsz) annyi áramot vesz fel amennyi a belső ellenállásából adódik (amennyit kér).
Ha a tápegységed 12V és 5A-es az nem azt jelenti hogy bármit amit rákötsz annak 5A áramot fog adni.
5A a terhelhetősége.
Mint egy teherautó. Ha 3.5 tonna a teherbírása, akkor egy 20 kilós teher csak 20 kilóval fogja terhelni. De összesen 3.5 tonnánál többel nem terhelheted...

Úgy jön ide hogy nem érted?
"Kipróbáltuk, hogy bírja az 5 amperes táp és az meg tudott kemény 1.8A-al tölteni. Ezt mondjuk nem értem, hogy van"
Hát így van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!