Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Áramkorlát - miért szükséges ez?

Áramkorlát - miért szükséges ez?

Figyelt kérdés

Adott egy nagyon kis teljesítményű fogyasztó (pl 12V / 200 mA), és azt mondták, rá ne tegyem az autóaksira áramkorlátozás nélkül mert tönkre vágja.

Ez igaz? de ha a feszültség stimmel, akkor nem mindegy neki, hogy 12 V / 300 mA-s tápról vagy 60 Ah-s autóaksiról kapja?

és ha nem, akkor hogy oldjam meg házilag? az elég ha pl egy biztosítékot közbeiktatok?

(még annyi h a fogyasztó 11-18 V között kaphat feszt, tehát az aksi 14,4 se gond)

2019. júl. 4. 08:38
 1/9 anonim ***** válasza:
40%

"...és azt mondták, rá ne tegyem az autóaksira áramkorlátozás nélkül mert tönkre vágja."

Hülyeségeket mondani bárki tud.

De ez nem erről szól, zárlat esetén lehet gond, amikor mondjuk az akku ereje lazán felizzítja a vezetéket.

Ez ellen kell védekezni, az akkunál beiktatott biztosítékkal például. Mégpedig azért, mert így a tápvezeték hosszán bárhol keletkezne zárlat, az akkunál közvetlenül véd.

Hasonló, amikor számítógépből kivezetünk 12 V-ot egy LED-szalag stb. részére, ott is lehetőleg a tápegység közelében kell egy zárlat elleni védelem. Nem a pár amper üzemi áram miatt, ami semmiség egy ilyen tápnak.

2019. júl. 4. 08:59
 2/9 anonim ***** válasza:
Az előző jól mondja, egy kicsit kiegészítem. A LED kétféleképpen mehet tönkre: nyit, vagy zár. Ha nyit, egyszerűen kialszik (és minden vele sorba kötött LED), ha zár akkor olyan mintha vezeték lenne. Ez utóbbi a probléma. Párhuzamosan kapcsolt LED esetén (alacsony feszültségnél alkalmazzák) ha egy LED zár, kész a rövidzár, ami tönkre vágja a tápot, akkut.
2019. júl. 4. 09:56
 3/9 A kérdező kommentje:

köszi, tehát akkor lehet az akár egy 120 Ah-s nagy aksi is, nem az a lényeg h csak kis áramot emngedjünk az ilyen finom elektronikára, hanem a zárlat ellen kell védekezni, ha jól értettem.

egyébként nem LED-szalag, ez még annál is finomabb, egy rádiós mikrofon vevőegysége, ami elvileg kb 200 mA-t kér, de szabadban autóaksiról szoktunk üzemeltetni mindent ugye, és ezért merült fel a kérdés. de ha csak a biztosítékolás a probléma, azon ne múljon, azt megoldom. azt hittem, esetleg az eszköznek nem tesz jót, ha rászabaul nagyobb áramerősség. ezek szerint nem ...

2019. júl. 4. 10:41
 4/9 anonim ***** válasza:

# 2

LED-szalagot csak példaként írtam, azt én is láttam, hogy a kérdés nem erről szólt.

Bővebben kitérni erre azért sem kellett volna, mert az írásod ebben a formában nagyon nem helytálló, ami további felesleges írásokat generál.

Ha csak egy 12 V-os LED-szalagot nézünk, ahol hármasával vannak sorba a LED-ek és egy ellenállás: ha 1 db LED zárlatba menne, az ellenállás korlátozza az áramot, másik kettő fényesebben világít, esetleg zárlatba mehet az is, az ellenállás kiég, mint egy biztosíték és ennyi volt. Nem lesz rövidzárlat.

Nagyobb teljesítményű LED-eknél pedig áramgenerátoros táplálást alkalmazunk, ami eleve korlátozza az áramot, hiszen ez a lényege.

Amit te elképzelsz, hogy feszültséggenerátorosan táplálsz egy LED-et (ami köztudottan szakszerűtlen, csúnya munka, butaság is) az pont arra jó, hogy a halálba kergesd, ha hallottál már a hőmegfutás fogalmáról.

2019. júl. 4. 12:06
 5/9 A kérdező kommentje:

ebből sajnos nem sokat értek, de most h írtad, tényleg van 4x10 m led-szalagunk is, ami ugyanúgy a 12 V-os aksiról megy, és eddig nem lett semmi gond vele.

de most akkor elbizonytalanodtam ....és nem is a ledszalag miatt, azt ott egye a fene, na de többszázezres elektronikákat is ráteszünk, és ezek szeirnt mégse elég a biztrosítékolós megoldás az eszköz megvédéséhez.

de amúgy miért butaság? elég elterjedt módszer, amikor kültéren szerveznek kisebb-nagyobb eseményeket vagy olyan helyen, ahol egyszerűen nem áll rendelkezésre a 220 ... szal vhogy mégis megoldják, nem egyedüli a problémám.

2019. júl. 4. 13:55
 6/9 Gugu Gabor ***** válasza:
Konkrétan mit szeretnél az aksira kötni?
2019. júl. 4. 15:46
 7/9 A kérdező kommentje:

már kötötztem is, csak annyi a változás h most ezzel megijesztettek ...

1, rádiós mikrofon vevőegysége (ebből több)

2, keverőpult

3, fülmonitor adója

4, fesz-átalakító 12-ről 8 V-ra (kamerákhoz)

5, kis ledtéglalap 15W helyi világítás

6, és a 2 db ledszalag

ennyi, ami engem érint, a többit intézi más, fogalmam nincs, hogy oldják meg a nagyobb teljesítményű cuccokat pl reflektorok stb, de szal engem a fentiek érintenek.

2019. júl. 4. 17:00
 8/9 anonim ***** válasza:

Ezt sajnos csak a #2 hozzászólás írójának köszönheted, aki elkavarta a témát a LED-ek felé, de ráadásul butaságokat is írt, amit viszont kénytelen voltam helyesbíteni, hogy ne terjedjen.

Oda is írtam, hogy csak a #2-re vonatkozik a #4 hozzászólásom, nem a kérdésre.

A kérdéssel kapcsolatban továbbra is a #1 válaszom érvényes.

Azzal se törődj, hogy buta emberek leszázalékolták a #1 válaszom, ilyen itt előfordul. Nem normálisak, fizikával nincsenek tisztában, nekem meg ez a szakmám.

2019. júl. 4. 18:06
 9/9 A kérdező kommentje:

oké köszi, én hiszek Neked, na meg így laikusként tök logikus, amit leírsz, bennem ez úgy volt egész eddig, hogy egy X fogyasztó felveszi a neki szükséges A-t és ennyi. de tök mindegy, hogy azt egy 1 A-es táp vagy egy 60 Ah-s aksi adja. legalábbis az a vicc h eddig éveken át így is tettem, gond se volt, csak most ketten is elültették a bogarat bennem, h esetleg mégse oké, és nyilván nem akarok tönkretenni többszázezres cuccokat.

de ha egy biztosítékolással kivédhető mert a zárlat elleni védelem a lényeg az egészben, akkor örülök neki, ezek szerint az ilyen kis 200-300 mA-es fogyasztókhoz be kell kötnöm szépen mindegyikhez egy 1 A-es lengő biztit és ennyi.

köszi még egyszer!

2019. júl. 5. 09:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!