Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Vihar közeleg. Nyugodtan...

Vihar közeleg. Nyugodtan lehet használni a pc-t, vagy villámcsapás esetén annyi neki?

Figyelt kérdés

2019. jún. 23. 17:08
 1/6 Szirty ***** válasza:
62%

Mindkettőnek megvan az esélye.

Vihar esetén az utóbbinak sokkal jobban.

2019. jún. 23. 17:16
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Azt szokták javasolni, hogy viharban, villámlás esetén kapcsoljunk ki minden elektronikai eszközt, sőt, húzzuk is ki a konnektorból. Nos, ezt szerintem nagyon kevesen teszik meg - pláne, amikor egész nap jönnek-mennek a viharok - és előfordul, hogy pórul is járnak. Ennek ellenére én 50 életévem alatt soha nem kapcsolgattam ki semmit, pedig átéltem jó néhány "égszakadás-földindulást"..

A laptopot pláne nem iktatom mi, mert az időkép.hu-n tájékozódom percről-percre az időjárási eseményekről és küldözgetem be az észleléseket és hozzászólásokat.

Volt, hogy a gép előtt ülve szinte az orrom előtt csattant egy nagy lecsapó villám. Egy pillanatra ledermedtem, aztán ránéztem az elektronikai cuccokra, de minden működött. Szerencsém volt.

Amennyiben nem akarsz kockáztatni, akkor húzgálj ki minden csatlakozót.

2019. jún. 23. 17:24
 3/6 anonim ***** válasza:

Nálunk irodában mindig gond volt a villámcsapások miatt.

Már vettünk túlfeszültségvédelmes hosszabbítót. Szünetmentes tápokat.

Egy hálókártya még ekkor is be tudott halni. Valószínűleg a koaxon keresztül, a modemen keresztül, a routeren kersztül ment, és végül szerencsére csak a hálókártya adta meg magát, pedig alaplapra integráltról van szó. Azóta ez a gép is wifiről megy... 😃

Villámhárító is több helyen van a telepen.

Ezek sem nyújtanak 100%-os védelmet, viszont kármegelőzést segítik bizonyos mértékben.

Szóval én alapvetően azt mondanám, hogyha villámveszélyes helyen laktok, akkor érdemes foglalkozni ezzel.

Otthon viszont nálunk semmi furcsát nem tapasztaltam, sosem volt gondunk elektronikai eszközökkel.

2019. jún. 23. 17:30
 4/6 Szirty ***** válasza:

Van hogy beletalál a légvezetékbe egy villám és az egész utcában hullanak az elektronikai eszközök. Kazán elektronikája, TV-k házimozi rendszerek, számítógépek, stb. Még azok is amik a laikusok szerint be sincsenek kapcsolva (készenléti tápellátás rull).

Nálunk a cégnél minden évben (nem néha, hanem mindig) döglik ilyen-olyan elektronika vihar esetén. Frekvenciaváltók tápegységek, számítógépek, swith-ek, szervóhajtások. Ezek persze nyilván nincsenek kikapcsolva, üzemelnek, megy a gyártás.

A vihar, villámlás mindenképpen növeli a meghibásodás esélyét.

2019. jún. 23. 17:34
 5/6 anonim ***** válasza:

Nekem az alaplap LAN-bemenete szállt el, ráadásul még zárlatos is lett az IC, így az alaplap nem működött, csak miután kiiktattam.

Utána betettem egy hálózati kártyát.

Ezzel együtt a Telekom digitális elosztója is elszállt, de azt ingyen cserélték, viszont pár napig nem volt szolgáltatás, az is tud kellemetlen lenni.

Volt egy másik eset (nem enyém), ahol az alaplapi LAN elszállt, de működött a gép, abba csak kártyát kellett tenni.

2019. jún. 23. 17:52
 6/6 anonim ***** válasza:
Mi általában mindent kihúzunk a konnektorból,kivéve a hűtőt,meg a routert. Miért? Hogy a kaja ne romoljon meg,és mint a #2-es:a www.idokep.hu-n nézzem élőben a időjáràst,valamint észlelni. Ezen kívűl mindent,mert 2 dolgot még mindig könnyebb pótolni,mint 30-at.
2019. jún. 23. 17:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!