Miért nem működik az össze forrasztgatott LED lámpám?

# 10 "azt mondtam, hogy a LED-nek nem tesz jót."
Persze, szerinted a 100 Hz lágyan hullámzó félszinusz valamilyen rejtélyes ártány, a meredek négyszögjelet sokkal jobban szereti a LED.
Fejezd be ezt a butaságot, ködös kitalációkat!
Ez egyszerűen ostobaság.

Azt állítom, hogy nem a hullámforma a rossz, hanem az alacsony frekcencia...
Te azt állítod, hogy semmilyen hatással nincs a az alacsony frekcenciás áramváltozás a LED-ekre?

Azt állítom, hogy akkora hülyeséget beszélsz, ami azt bizonyítja, hogy szakember nem lehetsz (vagy annak is csak nagyon béna), akkor meg mit erőlködsz?
Tápegységek optocsatolójában például milyen alacsony az áramváltozás sebessége? Vagy abban nincs LED?

Aki nem látott még 220/230 V-os szalagot:
Amit én régebben megfigyeltem, az nem ilyen volt, hanem 3528 tokozású, vagyis 20 mA terhelhetőségű fehér LED-ek, 60 LED/méter és méterenként darabolható.
Minden negyedik LED után egy 200 ohmos ellenállás, méterenként 15 db, azaz 3 kΩ összesen.
Ehhez tartozik kis tokban egy Graetz-hidas egyenirányító, olvadóbiztosítékkal és/vagy biztosíték-ellenállással.

1. vagyok, pár napig nem voltam. "mozgatás nélkül csinálja ezt", itt kezdődik a nettó életveszély. És ezért nem is írtam ennél többet (ld. felhasználói szabályzat m pontja: "Tilos bármilyen jogsértő tartalmat elhelyezni, jogellenes cselekmény vagy bűncselekmény elkövetésére felhívást közzétenni, vagy erre utaló magatartást folytatni, illetve büntetni rendelt cselekmények (bűncselekmények, szabálysértések) elkövetéséhez bármiféle tájékoztatást adni.") Mivel ez amit csinálsz ön és közveszélyes (súlyosan balesetveszélyes, tűzveszélyes stb.) úgy gondolom bármi konkrétum kimereti az m pont szerinti tiltás kategóriát.
Konkrétan:
I./ 230V-ról működtetni ilyet közvetlenül csak nagyon alapos megfontolés és az érintésvédelem pontos megtervezése után szabad, különben bármely pontját ha megérinti valaki az halálos (ld. mozgatás fent) lehet. Úgyanígy az "összeforrasztgatás" mint technológia 230VAC-n életveszélyes mert elég ha egy forrasztGATás elenged ott a 230VAC és az halálos és tűzveszélyes.
II./ Attól, hogy 8 éves korod óta ön és közveszélyes vagy ahogy idősödöl ezt abba lehetne hagyni.
III./ A 220V már kb. 20 éve 230V, ezen kívül létezik egy olyan, hogy MSZ EN 50160 szabvány illetve a hálózati engedélyesek üzletszabályzatai (ezek általában szigorúbbak mint az 50160) amelyekben rögzítik, hogy mik a hálózati fszültség kritériumai. Az 50160 szerinti legtágabb tűrésmező (egyfázisú kisfeszültség esetén) +10/-15% azaz teljesen normális ha az általad 220V-nak nevezett valójában 230V helyett 253V-187V sávban mozog (vételezési ponton, és nincs benne a mért elosztóhálózat feszültség esése). Ha egy hangyányit is értenél hozzá akkor legalább erre a két szélső értékre számolnád ki a kapcsolásodat. Én nem lennék olyan bátor, hogy csak LED-el és ellenállással ezt a tűrésmezőt lekezeljem, főleg úgy, hogy a piros és a kék LED-ek nyitófeszültségei nem azonosak.
Szintén MSZ EN 50160 foglalkozik azzal, hogy a tápláló feszültség jelalakja mennyire térhet el a színuszostól (ezt harmonikus torzításnak nevezik), itt a szabvány szépen minden felharmonikusra megad egy határértéket (régebben THD határérték volt megadva, most minden felharmonikusra külön, ha ebből vissza számolunk THD-re kb. 8% THD jön ki). De pl. az 5. felharmonikus a csúcstényező csökkenését (a 3. felharmonikussal együtt meg annak emelkedését is) okozhatja. Ezt is érdemes figyelembe venni (arról nemb eszélve, hogy a sok LED-es meg elektronikus eszköz miatt az alaphálózaton egyre inkább megjelenik az 5. felharmonikus és a csúcstényező csökkenése változása akár lefelé akár felfelé már jól mérhető!). De vegyük az ideális színuszos jelalakot ekkor a csúcstényező egészen pontosan gyök(2). A tűrésmező két szélén a csúcsfeszültségek: 263-356V tartományban várhatóak. Tehát neked olyan kapcsolást kéne építsél amelyik ebben a tartományban teljesen jól működik. Nem fogsz tudni erre ellenállást számolni.
Ezt az utat tehát el kell felejteni, mert ez így biztosan nem működhet!
Ezért ha lenne egy tyúknál több eszed, akkor elkezdenél google-zni, és megtalálnád az erre a megoldásra javasolt kapcsolásokat. Ezek mindegyike(!) áramgenerátoros megoldást javasol, azaz nem egy teljesen bizonytalan ellenállásos megoldást választ, hanem egy áramgenerátort tesznek be, ezek akár készen is kaphatóak egészen nagy feszültség szintekig. Ekkor a kapcsolásod úgy néz ki (továbbra is felhívom a figyelmet, hogy életveszélyes kapcsolásról van szó, és a kérdező határozott kérésére fejtem ki), hogy marad a dióda híd és annak a közepén egy kondenzátor. Majd ide rákötöd a LED sor + végét, a LED sor - végére meg egy jól választott áramgenerátort (készen is lehet ilyet venni pont ilyen alkalmazásra). Érdemes még a betápláló oldalra legalább egy fojtó tekercset is betenni de ezt már az áramgenerátorod beépítési rajta fogja tartalmazni. Egyetlen egy dolog viszont itt még be fog jönni, hogy az áramgenerátor nem kicsit, hanem nagyon nagy mértékben melegedni fog. Néha a neten vannak olyan kapcsolások amik még további soros ellenállásokkal operálnak de ezek esetén sem fog megoldódni a melegedés kérdése. (egyébként a melegedés egyszerű fizika, hogy miért kell ennek a kapcsolásnak í]y melegedni-e főleg a tűrésmező felső részén lévő feszültség szintek esetén). A jobb megoldások (és ezek már kevésbé életveszélyesek) úgy épülnek fel, hogy egy jól méretezett kapcsoló üzemű tápmodul előállít egy "köztes" feszültséget ez általában 6-50VDC és ennek megfelelő darabszámú LED-et kötnek sorba az áramgenerátorral. Itt az áramgenerátor szerepe, hogy a LED-ek gyártási tűrése miatti eltérések "kompenzálja". Illetve mivel az egész melegedni fog ha megnézed a LED-ek hőmérséklet függését látod, hogy mennyit változik a karakterisztika különböző hőmérsékleten (ami szintén látszó fényesség változást okozhat).

# 15
Súlyos eset vagy te is, úgy látom.
"Nem fogsz tudni erre ellenállást számolni."
Ne is törődj vele, hogy linkeltem egy működő, Magyarországon is árusított variánst.
Nem érted azt sem, hogy nem kell puffer, igaz vibrálni fog, de direkt nem használnak puffert, több okból sem.
Például azért, hogy ne legyen LED-szalagon 325 V DC, valamint az optimális pufferkapacitás értéke függ a terhelőáramtól is, de ezek a szalagok méterenként darabolhatók, utána a végét szigetelősapkával kell lezárni (tartozék).
Nyilvánvalóan van sokféle megoldás a LED-ek meghajtására, ez csak egy a sok közül, amit te nagyon túlragoztál.
Ráadásul talán fogalmad sincs róla, hogy mi okozhat ebben az esetben olyan időszakos hibát, ami nem forrasztási hiba (tapasztalat hiánya, csak a duma nagy).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!