Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Miért nem működik az össze...

Tomi 11 kérdése:

Miért nem működik az össze forrasztgatott LED lámpám?

Figyelt kérdés
kb 80 db piros és kék LED et forrasztottam össze kiszámoltam hogy pont 220 V ra jó legyen raktam bele dióda hidat és ellenállást. Bekapcsolásnál csak halványan világít és néha rendesen is világít utána meg újra halványan nem érintkezés hiba mert mozgatás nélkül csinálja ezt

2019. máj. 31. 17:17
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Mert nem értesz hozzá. Ez így életveszélyes amit csinálsz! EZt azonnal fejezd be! Eleve rossz a kiindulás. Léteznek ehhez hasonló kapcsolások de már a kiindulás is rossz. Nem fogok neked többet segíteni mert az BTK-s lenne, mert a következő kísérletnél jó eséllyel agyonvág a 230V.
2019. máj. 31. 17:21
 2/16 anonim ***** válasza:
lehet nem 220ra kéne jónak lennie
2019. máj. 31. 17:21
 3/16 A kérdező kommentje:
8 évesen kezdtem elektronikával foglalkozni és játszottam már veszélyesebbel is nem fog megrázni :D inkább a kérdésre válaszoljatok
2019. máj. 31. 17:25
 4/16 A kérdező kommentje:
és azért nem segítesz mert te sem értesz hozzá
2019. máj. 31. 17:27
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Valamelyik (1 vagy több) dióda kb a selejt kategória.

Mit tennék? Dióda állásban végigmérném az összeset, az azonosat, mind egyforma -e?

Ha a diódavizsgáló nerm nyitja a magasabb nyitófeszültség miatt, akkor egy 5-6-9 volt áramforrás és előtétttel mindegyiket mérni, a rajta eső feszültséget, mennyire egyformák.

Lehet némelyik majd kilóg a sorból.

Ha ezzel nem jutsz értékelhető eredményre, akkor a mérést leválasztóü trafón keresztül, még mindig nagyon észnél léve, egyenként rövidre zárod, azaz kiveszed a körből.

Hátránya, ha több rossz is van, akkor nem egyértelmű a hibás.

Vagy egyenként méred a rajta lévő feszültséget.

Ezeket végignézve csak mutatkozik valami, ami megoldásra vezethet.

2019. máj. 31. 17:46
 6/16 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%

Az lehet, hogy te 8 évesen kezdtél el elektronikával foglalkozni, de ettől még nem biztos, hogy tudod is, hogy mit csinálsz...

Elszöris ha a 220V-ot (ami amúgy 230V) diódahíddal (kétutasan) egyenirányítod, az kb 320V egyenfeszültséget ad. De ez még ugyanúgy egy gyorsan változó feszültség, csak mostmár a szinusz hullámok egy irányban vannak, mint pl egy boltív. Nos, ezt még nem árt egy jól tervezett, viszonylag nagyobb értékű kondenzátorral kisimítani. A LED persze működik így is, csak épp vibrál és nagyon rosszat tesz neki a nagyon változó feszültség (áram). Kérdés még a LED-ek nyitófeszültsége is. Eleve valószinűleg nem ugyanannyi az ugyanolyan méretű kék és piros LED-eknek. Ha ez megvan, akkor jöhet az előtét ellenállás számítása.

Ami nálad előfordulhat (néha működik, néha nem), az lehet, hogy elméretezted, és nem jut elég feszültség kinyitni a LED-eket. Ugyanis a névleges 230V az eléggé változik, 210-240V között szokott lenni (legalábbis nálunk). Ez már adhat okot arra, hogy nincs elég feszültség a LED-ek kinyitására. Az elméretezésben szintén lehet jelentősége annak, hogy a LED nyitófeszültsége sem koppra ugyanannyi, ott is vannak néhánytized voltos eltérések, ami 80db-nál már 10-20V-ot is kiadhat.

Egyébként tényleg elég veszélyes amit csinálsz. A hálózati feszültséggel simán lehet embert ölni, akár egy óvatlan érintéssel is. Arról most nem beszélek, hogy aki csak egy icipicit is konyít az elektronikához, az nem köti direktben a 230-ra a LED-et. Óccó kínai LED-lámpánál sem nagyon élnek ezzel a lehetőséggel... Ugyanis az életveszély mellett a diódák gyors tönkremenetelét is kockáztatod ezzel.

2019. máj. 31. 18:04
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

"A LED persze működik így is, csak épp vibrál és nagyon rosszat tesz neki a nagyon változó feszültség (áram)."

Még ekkora butaságot. Tudtad? A LED félvezető. A tévédben a háttérvilágítás is meredek PWM impulzusokkal működik.

A 12 V-os szalagokhoz való dimmer is PWM-szaggatással működik, de lehetne még sorolni, ennek ez a módja, a LED érzéketlen rá.

Lehet kapni 115 és 230 V-os LED-szalagot, amihez csak egy kis dobozka tartozik, Graetz-hidas egyenirányítóval, puffer nélkül.

Vibrál? Nyilván vibrál 100 Hz-en, de díszkivilágítás és igénytelenebb alkalmazásra működik.

Egyébként én is korán kezdtem, iskolás koromban csöves rádiók anódfeszültsége csapkodott meg, meg is mérgezett árammal, azóta nem bírok róla leszokni.

2019. máj. 31. 19:06
 8/16 anonim ***** válasza:

Előbb nem fejeztem be a mondatot, mert elterelődött a figyelmem:

Lehet kapni 115 és 230 V-os LED-szalagot, amihez csak egy kis dobozka tartozik, Graetz-hidas egyenirányítóval, puffer nélkül, a szalagon pedig ellenállások is vannak, több ellenállás sorosan alkotja az egészet.

2019. máj. 31. 19:08
 9/16 anonim ***** válasza:
Azon túl, hogy - amint írták - az egyes diódák nyitófeszültsége sem pontosan azonos, még azt is hozzá kell venni, hogy a piros és kék ledek nyitófeszültsége eltérő. A piros led kb 2V a kék 3V körüli értékű.. ezek után kíváncsian várom a "számításaidat" a Darwin-díj gyanús led füzér tákolmányodra vonatkozóan..
2019. máj. 31. 19:37
 10/16 Koplárovics Béci ***** válasza:

"A 12 V-os szalagokhoz való dimmer is PWM-szaggatással működik, de lehetne még sorolni, ennek ez a módja, a LED érzéketlen rá."

Nem mindegy, hogy 100Hz-ről, vagy kHz nagyságrendről beszélünk-e. Oké, a kínai vackoknál nem biztos, hogy ez így van, de az áruk is annyi. Nem is lesz 50000h a LED élettartama. Nem azt mondtam, hogy nem működik, azt mondtam, hogy a LED-nek nem tesz jót. Meg a szemnek sem. De ez nyilván nem számít.

2019. máj. 31. 20:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!