Lehetséges, hogy 240V jön a konnektorból?
Üdv!
Van egy szünetmentes tápegységem, ami monitorozható és mind bejövő feszültségnek, mind kimenőnek 241 körüli értéket ír. Kíváncsiságból a lakás egyik konnektorában megmértem multiméterrel a feszültséget és 241 V volt.
Hogy lehetséges ez? Úgy tudom a maximumérték 325V és ezt osztjuk gyök 2-vel és úgy jön ki a 230V effektív érték.
Nem vagyok elektromérnök, nem értek annyira hozzá, kérem a támadó válaszok mellőzését! Köszönöm!
325 V a szinuszhullám csúcsértéke, ebben az esetben.
Ha 240 V effektív értéket mérsz (ami előfordul máshol is), olyankor 340 V a szinusz csúcsa.
A feszültség eltérése pedig nem szolgáltatási hiba, csak a trafó közelében nagyobbnak kell lenni ahhoz, hogy távolabb is beleessen a tűrésbe (ahol már 230 V alatt lesz), ezért ezt így lehet / kell megoldani.
De ezt befolyásolja még a pillanatnyi terhelés, napszak is.
"+10/-15% szélső helyzetben, tartósan +7,5/-10% legalábbis ELMŰ területen."
Pontosabban:
+10/-10% szélső helyzetben, tartósan +7,5/-7,5% legalábbis ELMŰ területen.
De azt még tegyük hozzá, hogy a szélső helyzetek sem a pillanatértékek, hanem 10 perces átlagértékek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!