Hogyan tudom megállapítani egy AC adapter kábeléről hogy melyik szál a pozitív, és melyik a negatív?
Sajnos a multiméterem bedöglött, így azzal nem tudom, próbáltam ventillátorra kötni, de azsem jó, mert mindkétféleképpen forog, és mindkétféleképpen egy irányba.
Azt pedig észrevettem hogy mindegyik vezetéke meg van jelölve, az egyiknél olyan hogy van az egyiken szaggatott vonal, a másik vezetéken semmi, meg van olyan is aminél szintén szaggatott vonal, a másikon meg egy megszakítás nélküli csík. Ebből melyik a pozitív és melyik a negatív?
Vonal és szaggatott vonal az egyenáram jele:
De amikor ezt látjuk egy adapteren, külön ott szokott lenni a polaritás is egyértelműen.
AC-kimenetnek nyilván nincs polaritása.
Kedves Kérdező!
Tisztázzunk egy-két dolgot:
AC adapter = A BE- és a KImenet is váltakozó feszültségű
AC/DC adapter = a BEmenet váltakozó, a KImenet pedig egyenfeszültségű
Te az AC adapterről kérdeztél...
Manapság ez keveredik, szokták értelmezni úgy (gyártócégek is), hogy van például egy laptop, annak tartozéka az AC-adapter.
Tehát egy adapter, ami a laptopot alkalmassá teszi AC-hálózatról történő üzemre.
Szakmailag nyilván tudjuk, hogy az egy AC --> DC adapter, illetve tápegység, magam is inkább híve vagyok a pontosabb fogalmazásnak, de ilyenek előfordulnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!