18650-es Lithium cellákra szabad forrasztópákával drótot rögzíteni?
Szerintem jobb lenne olyan tapasztalt szakemberekre hallgatni, aki már eleve pákával a kezében született és forrasztott már 18650 akkut is. Mint például e sorok írója.
Csak ésszel kell csinálni, nagyteljesítményű pákával, ami olyan gyorsan elvégzi a feladatot, hogy cellának szinte nincs is ideje megmelegedni.
Felületet előkészíteni, felcsiszolni, gyantázni, hogy hamar ráfusson az ón.
Vezető ragasztó van nekem is, az ilyesmire nem való.
Pedig 30 W gyenge lesz szerintem, tűhegytől pedig rögtön elvonja a hőt a cella, annak kevés a hőtároló képessége.
A cseh pillanatpáka alapból 75 W, de még az is kevés.
Úgy jó, hogy kb. feleakkora hegyet hajtok rá, amitől megnő a teljesítménye, de tönkre nem megy, mert ezek nagyon strapabírók, meg egyébként sem tart sokáig a terhelés.
A pillanatpákára alapból 40 mm hosszú hegy való, 1,5 mm2 rézhuzalból, tehát ehelyett kell rövidebb.
Keresztmetszet lehet ugyanannyi, bár én kísérleteztem már vastagabbal is.
Nyilván egy ilyen huzalból készült hegy sem tárol sok hőmennyiséget, de azt pótolni tudja a megfelelő teljesítmény.
Másik válasz írásakor nem is figyeltem a kapacitást, de az úgy nem lesz jó, vehetsz esetleg egy ZB2L3 kapacitásmérőt is, hogy kiderüljön az igazság:
8,6 amperórás 18650 fizikailag lehetetlen, nincs ilyen. Amit 3,5 amperóra felettinek írnak, az már kb. mind kamu. Vagy az alatt is :)
A probléma ott van, hogy mire az ón megfut rajta, addigra úgy át fogod forrósítani, hogy károsodhat. Vegyél forrfüleset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!