Autóban hogy tudom megcsinálni?
Led helyzetjelzőt, és led menetfényt használok illetve több világításom is led, de a generátor által töltött 14-14,5V feszültséget nem szívlelik a 12V-re méretezett Led izzók.
A menetfény bírta eddig csak ki ezt a plusz 2-2.5V feszültséget. a többi világitás megbolondult tőle, villog,Más szinben világit(RGB-s led szalagnál pl.)
hogy tudom megoldani hogy az áramkörbe csak 12V legyen? Szerintem a lámpákhoz jut közvetlen a generátorrol is áram, oda közé nem akarok rakni feszültségszabályzot, az akksinak kell a 14V-os töltés..
Az a helyzet, hogy az autós célra gyártott LED-eszközöket értelemszerűen nem pont 12 V-ra méretezik, vagy illene méretezni. Ez ugyebár életszerűtlen lenne.
Ja, hogy mégis tönkremegy, az más kérdés, rosszul tervezték. Itt persze lehetnek minőségi különbségek.
A hibás tervezést is lehet korrigálni sok esetben, a konstrukció ismeretében. Ennek nem feszültségcsökkentés a legjobb módja, meg az sem mindegy, hogy milyen áramfelvételű eszközökről van szó.
Ha mégis csökkentés, akkor olyan DC-konvertert kell használni, ami integrált FET-kapcsolót tartalmaz, ezek ugyanis akár 12,1 V-ból is lehoznak 12 V-ot, vagyis minimális különbözettel képesek dolgozni.
Az LM2596 például pont nem ilyen, ami egy mára elavult típus, emitterkimenetű kapcsolóval üzemel, túl sok esik rajta.
"A menetfény bírta eddig csak ki ezt a plusz 2-2.5V feszültséget. a többi világitás megbolondult tőle,"
Olcsó húsnak híg a leve.
A kínai sz@roktól ne várj többet. Új korában is meg van pecsételve a sorsa, csak addig jó, míg nem használják.
Rendes áramgenerátoros tápnál lényegtelen hogy 12, 14 vagy 16 voltról megy.
A villogósság a gagyi led tulajdonsága, nekem is van olyan szalagom, pontosan 12V-os PC tápról is villog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!