Sodrott huzalból is lehet tekercset készíteni?
"Litz huzalnak hívják azt a sodrott huzalt..."
A hazai szakmai nyelvben litze huzal volt mindig is, angol nyelvterületen litz wire.
De most már akkor kíváncsi lettem az eredetére is:
Litzendraht (német)
litz (szálak)
draht (huzal vagyis a "drót" bizonyára ebből ered).
Témával kapcsolatban pedig a szálanként szigetelt huzal valóban nagyfrekvencián használatos, a skin-hatás miatt kedvezőbb, mert így nagyobb felületen haladhat az áram. Előfordul még kapcsolóüzemű tápok trafóiban is, a meredek impulzusok keltette veszteség mérséklésére.
Viszont egy klasszikus 50/60 Hz-es trafónál a szálankénti szigetelésnek nincs jelentősége, mivel itt nem érvényesül a skin-hatás és a kérdés nem is erre vonatkozott szerintem, hanem csak közönséges sodrott vezetékre.
Az pedig mindegy a trafónak, hogy sodrott vagy tömör, ugyanúgy csak az összkeresztmetszet számít, a terhelhetőség szempontjából. Meg nyilván a menetszám.
Más kérdés, hogy a műanyag szigetelés hátrányos, elolvadhat, helyet foglal.
Youtube-on lehet is látni olyan videókat, ahol mikrohullámú sütő trafójának szekunderét levágják és befűz helyette egy jó vastag sodrott kábelt, ponthegesztő céljára.
A sodrott kábel ilyenkor praktikus, mert könnyen lehet vele dolgozni.
Látom, hogy márciusi kérdés, ettől függetlenül írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!