Ha van egy változó feszültségű váltóáramú áramforrásom, akkor azt mivel, vagy hogyan tudom fix feszültségű egyenárammá alakítani?
Amire neked szükséged van, az egy buck/boost converter áramkör:
Ez úgy 4,5V feszültségtől felfelé működik, tehát a 6V-os dinamóról jól fog üzemelni. A lényeg az, hogy 5V dinamófeszültség alatt erősíti a feszültséget, 5V felett pedig "levágja", tehát ingadozó feszültség esetén is stabil 5V-ot fogsz kapni vele.
Én is inkább power bankot javaslok.
A sok feszültségingadozás nem tenne jót a mobilnak hosszú távon.
Köszönöm a válaszokat :)
Találtam egy eszközt, ami pont erre való. [link]
#1: Az nem baj ha csak hosszú távon tölti rendesen, több száz kilométert megyünk. Több napig leszünk kint, úgyhogy ezért nem gondolkoztam powerbankon, de lehet hogy az lesz végül.
Még egyszerű köszönöm :)
Ezeket a házi készítésű 5V-os töltőket,meg az ilyen bóvlikat amiket linkeltél el kell felejteni a mai értelmes telefonokkal.
Nem engedi a telefon a töltést ezekkel.
Elvileg egy 4 diodabol álló Graetz-hiddal és egy kondenzátor dal lehet egyenaramma alakítani.
Ez elmélet.
Én a nyári kirándulásokra egy akcióban vettem 2 db 20000-es Xiaomit, de most is csak 7000 Ft darabja (grambuzziknak szóló információ: 33 dekagram). Ha csak nem többhetes, világtól elzárt túráról van szó, nem állnék neki ilyesmivel küzdeni.
Ráadásul ebből számomra az derül ki, hogy kellemetlenül visszafogja a hajtást, ha tölt:
Köszi, közben már sikerült megvalósítani.
eBayről sikerült beszerezni egy Graetz-hidat, buck-boost konvertert, és egy boost konvertert.
Ezeket sorban egymás után rakva megkaptam azt ami nekem kell. Dinamó - Graetz-híd (egyenáram) - boost konvertert (a buck-boost konverter működési feszültség tartományába transzormál) - buck-boost konverter (stabil 5V) - power bank
Így az agydinamóból
*Folytatás
Így az agydinamó által leadott áramot eltároltam egy powerbankban. Biztos van jobb, és egyszerűbb megoldás, de nekem működik
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!