Lenne egy villanymotorom ami régebben betonkeverőn volt, de most fúrógépre tenném, tettem, de sajnos fordítva forog. Hogyan kellene átkötni, hogy változzon a forgásirány?
Figyelt kérdés
A motorból kijövő bal oldali vezeték zöld, a másik kettő talán barna.
A mostani bekötés:
Köszönöm.
2018. febr. 8. 10:09
1/10 anonim válasza:
A kék kondi szálát próbáltad az "A"-ra kötni?
3/10 A kérdező kommentje:
Megpróbáltam a B.re menő kondenzátorét az A.ra tenni, de úgy meg nem indul. Illetve segítséggel indul, de jobbra és balra is indítható.
2018. febr. 8. 11:26
4/10 anonim válasza:
Eredetileg ez 3 fázisú volt amúgy? Próbáld meg amit a kettes írt!
5/10 anonim válasza:
Amúgy a tekercs ellenállás ha egyforma mindenütt akkor nyugodtan csináld amit a kettes ír!
6/10 Bubuka508 válasza:
Ha csak 3 vezeték jön ki belőle, akkor ez valószínűleg egy olyan 3 fázisú motor, aminek a tekercsei a motoron belül csillagba vannak kötve. Szerintem is cseréld meg a két barna kanócot (a 230 V egyik bemenő vezetékét és a kondiét).
7/10 anonim válasza:
Amennyiben 3 vezeték jön ki belőle és 1 fázisú aszinkron motor, akkor nincs lehetőség a forgásirány megváltoztatására. Ahhoz a segédfázis bekötését kellene megváltoztatni a főfázishoz képest (fázis-nulla), de itt a két tekercs vége közösítve van a motoron belül, ezért van a két tekercsnek három kivezetése.
8/10 Bubuka508 válasza:
Ha betonkeverőt hajtott, akkor nem hiszem, hogy egyfázisú motor volna, erősebb motorok 3 fázisra készülnek. De multiméterrel rá lehet mérni a tekercsekre: ha mindhárom vezeték között egyforma ohmos ellenállás van, akkor 3 fázisú, amúgy pedig a segédfázis-tekercs ellenállása kisebb. De ha 3 fázisú motort 1 fázison használunk, számolni kell azzal, hogy a teljesítménye az eredetinek kb. 60-65 %-ára csökken.
9/10 anonim válasza:
Bubuka! Nézd már meg a képet mégegyszer légy szives. Látod a kondenzátor tartót? Egyébként az én két talicskás keverőmön is 1 fázisú motor van, köszöni szépen semmi baja, bírja strapát. Van rajta hőkioldó is, de talán egyszer kapcsolt le eddig, pedig tulvagyunk már alpbetonon, aljzatbetonon meg még pár apróságon.
10/10 Bubuka508 válasza:
Jól van, én nem azt írtam, hogy nem fordulhat elő, csak azt, hogy viszonylag ritka. Ezért még nem kell a földbe taposni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!