Power Bank 20000mA! Ennyire hülyének néznek?
Tudom, hogy min akarsz lovagolni, mert már elszóltad magad:
"aramkorlatot a feszultsegg szabalyozasaval allitasz be."
De attól még ugyanúgy ostobaság. Egy áramot figyelő, áram függvényében feszültséget szabályzó áramkör elnevezése soha nem lesz feszültséggenerátor.
Az már áramgenerátor.
Csupan arra gondoltam azzal, hogy az aramkorlat es az aramgenerator nem ugyan az, de mukodesi elve hasonlo, hogy az aramgenerator terhelesfuggetlenul ugyan akkora aramot enged at, az aramkorlatozo pedig nem terhelesfuggetlen, hanem valamekkora impedancia ertek alatt lep mukodesbe. A technologiai megvalositas mar valoban teljesen mindegy, de mindketto feszt szabalyoz, mukodesi elvuk ugyan az. De nem ugyan arra hasznaljuk.
En ugy gondolom elso korokben teljesen elbeszeltunk egymas mellett, en nem ertettem mire gondolsz, te sem, rosszul is fogalmaztam. Ez nem ok a cinikus megjegyzesekre. Tovabbra sem hiszem azt hogy barmi olyat irtam ami nem igaz vagy feligazsag. Az akkumulatortolto egy feszultseggenerator, melynek a kimenete egy aramkorlattal van ellatva. Az aramkorlat pedig nem aramgenerator mivel nem terhelesfuggetlen. Ennyi az egesz, nem kell elbeszelni egymas mellett.
Azt pedig nem tudhatod, ki mivel van vagy nincsen tisztaban, illetve ki miota mivel foglalkozik. Ennek itt a gyik-en nincs informacio tartalma, ettol fuggetlenul en tiszteletben tartom a masik tudasat, velemenyet, es nem probalom meg cinizmussal igazolni onmagam. Nincs ertelme. Egyszerubb higgadtan megvitatni.
Tényleg, csak egy gond van: amikor valaki nyilvánvaló hülyeségeket akar bemagyarázni nekem, tényként beállítva saját kitalációkat.
Össze-vissza zagyváltál most is mindent, ez valami eszméletlen, hogy milyen abnormálisan fogod fel ezeket a dolgokat.
Sehol nincs olyan ideális áramgenerátor, ami bármilyen terhelésen azonos áramot biztosítana. Valahol mindig elfogy a tápfeszültség, csak az egyiknek több van belőle, másiknak kevesebb.
De teljesen mindegy, adott például egy labortáp, azon is be lehet állítani áramkorlátot (CC) és feszültségkorlátot (CV).
Ahogy elkezdjük terhelni, egy ponton átmegy áramgenerátoros módba.
Milyen ponton?
Az áramkorlátozási ponton?
Persze, mert ugyanarról beszélek, áramgenerátor és áramkorlát ugyanazt takarja végeredményben.
CC/CV töltők ugyanaz.
Gondolkozz már, te ebbe kötöttél bele:
"Ha nem lenne az áramkorlát mellett (CC) feszültségkorlát is (CV), akkor addig tölthetném fix árammal az akkut még szét nem durran."
Problémát láttál abban, hogy én az "áramkorlát" szót használtam. Akinek pedig ez probléma, az vagy nem ért semmit a témából, vagy kényszeres troll, vagy mindkettő.
Rendszeresen használok labortápot, tudom hogyan működik.
Te magad is leírtad az áramkorlát és áramgenerátor közötti különbséget.
Megjegyzem, az áramgenerátor deffiníciója eként szól: állandó áramot szolgáltat a környezeti hatásoktól ÉS a terheléstől függetlenül mindaddig, amíg a kimenő feszültség el nem éri az áramgenerátor tápfeszültségét.
A terheléstől független üzem nem csak a Pcsúcs közelében érvényesül, hanem minimális, mili wattos nagyságrendű teljesítményszinten is, onnantól kezdve hogy folyik áram a kimenetén. Azaz teljesen mindegy, hogy egy 5A áramgenerátor kapcsaira mekkora impedaniát kötsz, az 5A-t le fogja adni akkor is ha 1mVA és akkor is ha 100VA a kimenő teljesítmény. Feltéve ha a tápfeszültsége van 20V. Viszont, egy 5A áramkorlát csak akkor működik, ha a kapcsain átfolyó áram eléri az 5A-t.
Senki sem beszélt ideális áramgenerátorról. Ha áramgenerátor vagy feszültséggenerátor szavakat használjuk, mindig valóságos környezetben gondolkozunk, nem idealizált esetben.
Nem akadtam fent semmin, mint írtam egyszerűen nem értetted amit írtam, mivel nem pontosan fogalmaztam.
Tisztában vagyok vele, hogy 20A áram mit jelent, egy percig nem gondoltam azt hogy ekkora áram jelen van egy powerbankban, csak a villamos energia számításához számoltam vele. Utána egyből odaírtam, hogy a gyakorlatban ez pár amper.
Tisztában vagyok azzal is, hogyan működik egy töltő. Minden töltő feszültség generátor, áramkorláttal a kimenetén. Gyakorlatilag az áramgenerátor ezt csinálja mint írtad. De! Mivel az akkunak a belső ellenállása VÁLTOZIK, nem tekinthető áramgenerátornak. Miért? Azért mert a töltőben az áramkorlát nem aktív a töltés egész fázisában. Pontosan megfogalmazva: egy akkutöltő addig viselkedik áramgenerátorként, amíg a töltött akku belső ellenállása a töltöttség függvényében akkora (pontosabban olyan kicsi), hogy a maximális töltési feszültség az áramkorlát értékénél nagyobb áramot hajt át az akksin. Onnantól kezdve, hogy az akksi eléri azt a töltöttségi szintet, amihez akkora belső ellenállás kapcsolódik, amin a töltő feszültség az áramkorlát áramértékével megegyező vagy kisebb áramot hajt át, tisztán feszültséggenerátoros üzem.
Akkor lenne igaz az, hogy az akkutöltők áramgenerátorok, ha a töltés egész fásisában élne az áramkorlát. De mivel nem, így egy feszülséggenerátorról beszélünk, aminek van egy áramkorlátja.
Mivel az áram a feszültséggel egyenesen arányos bármilyen fogyasztón, és úm. a feszültségkülönbség hajtja át az áramot a fogyasztón, azzal hogy CV és CC is van benne mint írtad, azt "igazolod" hogy egy feszültséggenerátorról van szó. Miért? Mert egy feszültséggenerátor akkor is működőképes, ha van a kimenetén egy áramkorlát. Ez fordítva nem igaz. Pont azért amit föntebb leírtam: az áramgenerátort egy feszültséggenerátor táplálja. Az áramgenerátor egy fizikailag nem létező dolog, mivel a villamos generátorok feszültséget indukálnak, nem áramot hajtanak. Az előállított feszültségből tudsz szabályozással áramot "csinálni" pl. egy ellenállással vagy bármilyen reaktanciával.
# 14
Neked ezt az beteg szöveged valaki képes elviselni ép ésszel?
Ilyen felfogással szerintem te alkalmatlan vagy erre a szakmára.
Az áramgenerátornak áramkorlátja van, a CC/CV töltőnek vagy labortápnak áramkorlátja is van és feszültségkorlátja is van.
Azaz áramgenerátoros és feszültséggenerátoros üzemmódja is van.
A töltésnek van áramgenerátoros szakasza, végül feszültséggenerátoros szakasza is.
Ezek mind ekvivalens kifejezések, amit csak egy igazán beteg troll vitathat.
Pont úgy, mint az Ah --> Wh kalkulációt, amit a gyártók is alkalmaznak, célnak megfelel, de te még abba is belekötsz.
Nem hiszem el, hogy neked ilyen baromságokat direkt tanítottak, ezeket csak te találod ki.
Áramköri megoldás érdektelen a téma szempontjából, de a töltőket nem nevezzük feszültséggenerátorosnak, ha egyszer nem CV a kimenete.
Például adott egy CC/CV töltőmodul, ezt ugye minden normális ember elfogadja, hogy így nevezzük, így lehet rendelni Kínából is stb.
A te abnormális felfogásod szerint egy CC/CV töltő vagy tápegység vagy bármi, az nem is CC/CV, hanem csak CV.
Miért? Mert te ezt így bevetted az agyadba, meg összehordasz érdektelen hülyeségeket a terheléssel kapcsolatban is.
De kanyarodjunk inkább vissza:
"Egy 20000mAh-s power bank 5V-os tolto feszultsegen 20A aramot tud leadni egy oraig (papiron, gyakorlatban inkabb 1-2A 10-20 oraig), a kimeno teljesitmeny 100W egy ora alatt, azaz 0,1kWh villamos energia."
Power bankoknál nem ritka a gyárilag 3,8 V névleges feszültségű cellákkal szerelt típus, csak tételezzük fel, hogy 20 Ah kapacitással.
Ez ugyebár 76 Wh névleges energiamennyiség a cellában (és nem érdekel, hogy te milyen beteg módon számítod, a gyártók is így számítják, így életszerű és kész).
3,7-es cellákkal 74 Wh.
Szerintem te képes lennél 10 V-on is kihozni 20 A áramot (persze csak papíron!) egy óráig. Az pedig már 200 Wh. Határ a csillagos ég? Annyi feszültség, ami neked épp tetszik?
Miért pont 5 V-ot írtál és miért pont 20 A áramot?
Hányszor jelezzem még, hogy felfogd végre a problémát?
Hogyan varázsoltál 76-ból 100 Wh-t?
Egyébként milyen érdekes, inkább azon trollkodnál, hogy csak a buta emberek írnak 200000 mAh-t, 20 Ah helyett. Ja, mert te is csak abba kötsz bele, amire a képességedből telik.
Képzeld el, szerintem 20000 mAh-t leírni sokkal inkább kimeríti az aljasság fogalmát, mint amikor az áramgenerátort és az áramkorlátot közösítem, ami fogalmilag ugyanoda vezet.
...és igen, most futamodtál meg, ennyit vártam tőled.
Te addig vagy bajnok, amíg filozofálgatni lehet, mellépofázni. Feleslegesen trollkodni.
De amikor egy konkrétan megfogható butaságoddal szembesítelek:
Hogyan varázsoltál 76-ból 100 Wh-t?
Erre már nem tudsz válaszolni. Nem, mert hatalmas ostobaságot írtál. Ennyit ér a többi szavad is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!