Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Áramköri elemek elhelyezése?

Áramköri elemek elhelyezése?

Figyelt kérdés

Ellenállásokat milyen távolságba illene elhelyezni tekercsektől? Régebbi daraboknál láttam, hogy sokszor nagyon vékony valamire feltekercselt huzalból vannak. Ha egy ilyen ellenállást elhelyezek közvetlen egy tekercs mellé (jelen esetben alá kellene pár tized milliméterre raknom mert csak ott fér el) akkor azok között nem fog létrejönni egy csatolás, mint a transzformátoroknál?

(Nagyobb darab trafókat sokszor le is kell árnyékolni tudtommal, mert még a több tíz centire elhelyezett alkatrészek működésébe is beleszól.)

2017. nov. 3. 23:20
 1/3 anonim ***** válasza:
Milyen áramkörről van szó?
2017. nov. 4. 09:38
 2/3 A kérdező kommentje:

Egy Boost Converterről. A tekercs maga a tekercs, az ellenállás pedig a FET gate ellenállása.

Egyébként most keresgettem itthon kisebb tekercseket és találtam egy csomót ami még régi TV-kből meg rádiókból lett bontva. A legtöbben egy közös volt, hogy egy kis fém doboz vette körül őket és az is be volt valahova forrasztva eredetileg. Ez vajon árnyékolás lehet? Vagy csak mechanikai védelem?

2017. nov. 4. 10:14
 3/3 A kérdező kommentje:
Kipróbáltam hogy milyen hatással van a dolog, de nem közvetlen az áramkörben, mert a panel még nincs kész. Egy 1mH-es tekercsre rákapcsoltam 1V, 100kHz-es jelet majd közvetlen mellé odaraktam egy 10k Ohmos ellenállást amire oszcilloszkóp volt kötve. Kb. 5uV-os jel jelent meg az ellenálláson. Hogy ez hogyan befolyásolná a működést azt még nem tudom, talán egy szimuláció választ ad rá. Készítettem utána a tekercs köré rézből egy dobozt (mint amit írtam a gyáriakon) ami önmagában szinte semmit nem segített, de lekötve földre teljesen megszüntette a zavart. Úgyhogy a megoldás az már megvan, csak tudni kellene hogy szükséges-e ez az árnyékolás, mert már csak nagy áttervezéssel férne el a panelon, így csak akkor használnám ha tényleg kell.
2017. nov. 4. 11:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!