Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Előfordulhat olyan, hogy...

Előfordulhat olyan, hogy minden látszólagos külső behatás (villámcsapás, stb) nélkül egy fali vezetékben amely a hálózatra van csatlakoztatva, hatalmas túlfeszültség lépjen föl, amely gépeket is tönkretehet?

Figyelt kérdés
Ha igen, hogyan? Illetve létezik olyan konnektor ami túlfeszültség esetén kilöki magából a vezetéket?

2017. szept. 18. 03:08
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Szirty: Szerintem az a legnagyobb baj az ilyen olcsó túlfeszvédett elosztókkal, hogy hamis biztonságérzetet ad. És nem tudhatod, hogy mi lesz neki a "túl nagy energia", én még az adatlapja alapján meg tudom állapítani de egy laikus nem. Ezért továbbra is fentartom, hogy önmagában semmit nem ér, és én károsnak tartom. Ha rendesen megvan csinálva és lépcsőzve van a védelem ahogy kell akkor az utolsó fokozat nyilván az. De nagyon kevés helyen van ez megcsinálva, még szabadvezetékes KIF elosztóhálózatokon sem mindig alkalmaznak ilyet. Az átlagos magyar családiházak földelése meg egy külön mesét megérdemel, amikor még mindig több tízezer ember ér KLÉSZ előtti házakban.
2017. szept. 21. 08:47
 12/12 anonim ***** válasza:

Javasolnám, térjünk le a feszültségnövekedési jelenségek azok ösvényéről, amelyek a nem a korlátos energiájú villámcsapás elektromágneses erőtere okozásáról szólnak. Nullavezető szakadás, feszültségáthatolás 10/20 kV-ról, transzformátorhiba (primer menetzárlat) esetén, ha meg is szólalna egy gyufásskatulányi túlfeszültséglevezető, mit csinálna vajon 3 óra múlva, mikor még mindig ugyanolyan vidáman áramlik beléje az energia?

Szerintem az, hogy a túlfeszvédős elosztó önmagában semmit sem ér és káros, az egy rendkívül félrevezető és alaptalan (mondhatnám, önmagában semmit sem érő és káros) ideológia. Miért adna hamis biztonságérzetet, mikor például Szirty is megfogalmazta, mit tud és mit nem tud? Miért kéne a laikus felhasználónak tudni, hogy 2 vagy 3 kA? Ez még a szakembernek sem mond sokat, hiszen annyi paramétertől függ az összegyűlt energia. De gyakorlatilag ha például egy 5x5 m-es hurok reális, akkor a 150 kA-es villámáram 10 m-nél messzebb lecsapva már csak annyi áramot generál, amennyit az utolsó fokozat már megemészt.

Ne misztifikáljuk már el ezt a túlfeszültségvédelem kérdést, ami egy szakkönyv, 3 fejezet másik szakkönyvekből, 12 folyóiratcikk, az nem egy szakma. Aki még sosem találkozott ezzel, az hülye hozzá, de egy műszaki szakembernek felfejlődni az 4 nap maximum.

2017. szept. 25. 08:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!