Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » A LED-izzók kevésbé érzékenyek...

A LED-izzók kevésbé érzékenyek a feszültségre?

Figyelt kérdés

12 V-os névlegesen, de autóba is tettem belső fénynek meg máshova is kellene, csak van ahol tényleg 12 v, de van olyan is, ahol 15 V-ot kap.

Ezeknél a ledes dolgok csak a gyújtófesz számít, de az nem okoz neki kárt, ha pár V-tal többet kap?

pl ilyenről van szó:

[link]

2017. szept. 12. 17:44
 1/6 Szirty ***** válasza:

Ezekben a 12V-os LED fényforrásokban előtétként ellenállás van.

Mert ha már a LED takarékos, az ellenállással el lehet pazarolni a LED-del megtakarított energia egy részét. De legalább olcsón. :)

Ellenállás előtétnél ha növeled a feszültséget, arányosan nőni fog a LED-en átfolyó áram is. És ez számít igazán a LED-nek.

Ha az előtét (áramkorlátozó) ellenállás eleve úgy van méretezve hogy a 12V-os névleges feszültségen a LED tűrőképességének határát súrolja az áram (hogy a lehető legtöbb fényt adja), akkor több feszültséggel az élettartama drasztikusan csökkenni fog.

2017. szept. 12. 18:11
 2/6 A kérdező kommentje:
értem, akkor egyszerűen fogalmazva megjósolhatatlan, hogy mégis mi a tűrőképessége a lednek és milyen ellenállást tettek stb ...
2017. szept. 12. 22:20
 3/6 Szirty ***** válasza:

Annyi biztos, hogy az élettartama kevesebb lesz valamennyivel magasabb feszültségen.

De hogy mennyivel, annak megállapításához annál sokkal több adat kell mint hogy mekkora feszt kap.

2017. szept. 13. 07:47
 4/6 A kérdező kommentje:

igen, elviekben érthető, és pont ez a baj h nincs több adat.

viszont ami nagyon érdekes akkor ezzel kapcsolatban, nekem van egy elég komoly, 60 ezer Ft-os ledlámpám (videózáshoz), és arra az van írva a tápbemenethez, hogy 7-17 V között bármilyen feszültséget lehet neki adni ...

Most akkor ez tök jó vicc, találjam ki h vajon melyik fesztől fog a legkevésbé tönkremenni?

2017. szept. 13. 10:12
 5/6 Szirty ***** válasza:

Szinte biztos hogy abban a lámpában nem ellenállás a LED előtét, hanem áramgenerátoros LED driver.

Ami egy külön kimondottan LED meghajtására kifejlesztett áramkör ami a terheléstől és a bemeneti feszültségtől függetlenül állandó árammal hajtja meg a LED-eket.

Az ellenállásos megoldás az olcsó 12V-os izzó helyettesítő fényforráson (amit linkeltél pl.) és LED szalagokon van.

Egyébként könnyen kipróbálhatod:

Adj neki 7V-ot, majd kapcsold át 12V-ra. Ha nem változik a fényereje, akkor korrekt megoldás, elektronikus LED driverrel.

Annál a lámpánál nem hiszem hogy aggódni kellene a bemeneti fesz miatt...

2017. szept. 13. 11:56
 6/6 A kérdező kommentje:

értem-értem.

nem változik a fényerő a fesztől ... tehát akkor az, amit írtál.

2017. szept. 13. 17:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!