A LED-izzók kevésbé érzékenyek a feszültségre?
12 V-os névlegesen, de autóba is tettem belső fénynek meg máshova is kellene, csak van ahol tényleg 12 v, de van olyan is, ahol 15 V-ot kap.
Ezeknél a ledes dolgok csak a gyújtófesz számít, de az nem okoz neki kárt, ha pár V-tal többet kap?
pl ilyenről van szó:
Ezekben a 12V-os LED fényforrásokban előtétként ellenállás van.
Mert ha már a LED takarékos, az ellenállással el lehet pazarolni a LED-del megtakarított energia egy részét. De legalább olcsón. :)
Ellenállás előtétnél ha növeled a feszültséget, arányosan nőni fog a LED-en átfolyó áram is. És ez számít igazán a LED-nek.
Ha az előtét (áramkorlátozó) ellenállás eleve úgy van méretezve hogy a 12V-os névleges feszültségen a LED tűrőképességének határát súrolja az áram (hogy a lehető legtöbb fényt adja), akkor több feszültséggel az élettartama drasztikusan csökkenni fog.
Annyi biztos, hogy az élettartama kevesebb lesz valamennyivel magasabb feszültségen.
De hogy mennyivel, annak megállapításához annál sokkal több adat kell mint hogy mekkora feszt kap.
igen, elviekben érthető, és pont ez a baj h nincs több adat.
viszont ami nagyon érdekes akkor ezzel kapcsolatban, nekem van egy elég komoly, 60 ezer Ft-os ledlámpám (videózáshoz), és arra az van írva a tápbemenethez, hogy 7-17 V között bármilyen feszültséget lehet neki adni ...
Most akkor ez tök jó vicc, találjam ki h vajon melyik fesztől fog a legkevésbé tönkremenni?
Szinte biztos hogy abban a lámpában nem ellenállás a LED előtét, hanem áramgenerátoros LED driver.
Ami egy külön kimondottan LED meghajtására kifejlesztett áramkör ami a terheléstől és a bemeneti feszültségtől függetlenül állandó árammal hajtja meg a LED-eket.
Az ellenállásos megoldás az olcsó 12V-os izzó helyettesítő fényforráson (amit linkeltél pl.) és LED szalagokon van.
Egyébként könnyen kipróbálhatod:
Adj neki 7V-ot, majd kapcsold át 12V-ra. Ha nem változik a fényereje, akkor korrekt megoldás, elektronikus LED driverrel.
Annál a lámpánál nem hiszem hogy aggódni kellene a bemeneti fesz miatt...
értem-értem.
nem változik a fényerő a fesztől ... tehát akkor az, amit írtál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!