Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ez a LED égő bocsát ki UV...

Ez a LED égő bocsát ki UV sugarakat?

Figyelt kérdés

Néhány napja volt egy nagyon drága szemműtétem, ezért az UV fényforrásokat kerülnöm kell (enyhén napos időben is már napszemüveg kötelező). Viszont van a szobámban egy 3 égősoros lámpa, amiben 2 ilyen LED hideg-fehér izzó is van (a harmadik hagyományos): [link]

Egy hozzáértő légyszíves válaszolja már meg nekem, hogy ez a LED-es izzó UV sugárzást tekintve mennyire gáz a szememre nézve, mert nem szeretnék megvakulni. :/

Előre is köszi a segítséget.

2017. szept. 8. 09:55
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Nem bocsát ki.

De ettől függetlenül ezt a névtelen gagyit el kéne felejteni. Nagyon hideg a színhőmérséklete, bántóan kékes lenne a fénye. Lakásba 2700-4000K való, utóbbi még éppen nem kékes, hanem semleges fehér.

Bármelyik nagy márkát veheted (GE, Osram, Philips), és ezek "low budget" almárkáit, keress rá tavalyi opsztágboltja második helyezettre a lakberendezés kategóriában, ott rosszat nem vehetsz.

[link]

Direkt linket nem adok, mert reklám, és törlik.

2017. szept. 8. 10:07
 2/13 anonim ***** válasza:
76%

A LED fényforrások bocsáthatnak ki kék fényt, de -elvileg- a káros uv sugárzásnak megfelelő hullámhosszon a házi ledek nem világítanak.

Volt egy szemsérülésem, ami miatt hetekig még az alacsonyfényű monitorra sem tudtam ránézni, mert rögtön elkezdett égni a szemem. Doki azt mondta, hogy legalább 2 hétig mellőzzem a monitort is, meg minden más fényt is. Nem volt nehéz, mert ha kinyitottam a szemem már rögtön elkezdett könnyezni, ha rápislogtam, akkor karcolt/égett.

A helyedben a komoly szemműtét után tartanék egy kis szünetet a ledsor használatában, de még a monitor bámulásában is. Biztos nem ok nélküli volt a műtét, ennyit megér a szemed/látásod. (Engem még a tüsszentéstől is eltiltottak anno, szerencsére levegőt azért vehettem...)

2017. szept. 8. 10:10
 3/13 anonim ***** válasza:
0%

Sajnos ez tévedés. Káros UV sugarakat is bocsátanak ki a

LED-ek. Főleg a kékes/fehéres árnyalatúak. Igaz, hogy

a káros spektrum széléről, és kisebb mennyiségben, de

akkor is bocsát ki.

Nekem spec szemüvegem van, aminek egyetlen felülete az

UV szűrés. Látszik a visszatükröződésen, hogy mekkora

is az a "nincs is káros sugárzás".

Arra a pár napra használj gyertyát, valamint monitor

és telefon használatát is kerüld! Azokban még durvább

UV kibocsátás van, ráadásul frontálisan telibekapod.

2017. szept. 8. 11:06
 4/13 Szirty ***** válasza:
100%
2017. szept. 8. 11:14
 5/13 anonim ***** válasza:
26%

#3 orbitálisat tévedsz.

A LED-ek nem bocsátanak ki UV-sugárzást, kivéve a kifejezetten ilyen célra gyártott LED-ek. Felettem ott a diksi, olvasd el.

Az a lőtéri kutyát nem érdekli, hogy mit láttál tükröződni az "úvészűrős" vásári szemüvegeden, mert az, hogy a led nem bocsát ki UV-t, tény. És mint ilyen, irreleváns a te véleményed, attól még tény marad.

Sok piros kezet neki, megdolgozott érte...

2017. szept. 8. 11:23
 6/13 anonim ***** válasza:
53%
A terminátorszemüveges hármas idióta...
2017. szept. 8. 11:48
 7/13 anonim ***** válasza:
42%

Akkor újra olvassátok el a mellékelt doksit :)

Illetve a kék fény okozta károsító hatásokról. Oké,

tévedtem, nem UV, hanem a kék bizonyos hullámhossza,

de a LED veri a halogént, de még a mezei hagyományos

izzót is.

Arra pedig nem vállalhatsz garanciát, hogy a mindenféle

gyártó által importált noname milyen szabványoknak felel

meg.

Aki meg élből piros kezet nyom, az megteheti, de aki

még reklámozza is, az lehúzhatja magát a vécén. Elég

lett volna egy "tévedsz, mert ott a link", de nem

osztani kell a másikat. Jellemtelenség.

2017. szept. 8. 12:33
 8/13 A kérdező kommentje:

Köszi a releváns válaszokat. Azért jó látni, hogy az oldal fő funkcionalitásában még mindig meg lehet bízni és bizonyos topicoknál nem kapok ellentmondó válaszokat.

A klinikán a fényforrásokra egyébként nem is tértek ki csak, csak annyit mondtak, hogy az UV-t kibocsátó helyeket kerüljem (szolárium, pénzvizsgáló fénye stb.).

A biztonság kedvéért mondjuk megrendeltem egy spéci UV érzékelő karórát, szóval semmit nem bízok a véletlenre. :)

#1: Az égő márkája amúgy spectrum LED és sztem relatíve nem volt olcsó, de inkább elmegyek majd megint egy szaküzletbe.

2017. szept. 8. 12:36
 9/13 anonim ***** válasza:

#5 TE tévedsz.

De egyszerű, csinálj tesztet: szerezz valahonnan UV aktív dolgot.

Pl filcet, bankjegyet. Meg fox lepődni!

Van UV tartománya is a ledes lámpáknak, igaz, még a fénycsöveknél is kevesebb. De van.

Ezzel együtt kérek mindenkit:

A LED fényforrásokat ne nevezzük már ízzónak, mert nem azok!

2017. szept. 8. 16:49
 10/13 A kérdező kommentje:
#9: De gondolom ilyen 0,5-1-es erősségű, ami egy felhős, borús napon is megvan és a lézerklinika szerint akkor pl. már nem is szükséges napszemüveget viselni. De inkább hordom még esőben is. Inkább nézzenek hülyének, mintsem visszaromoljon a szemem.
2017. szept. 8. 17:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!