Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Van olyan izzó, égő ami infra...

Van olyan izzó, égő ami infra fényt bocsát ki, vagy legalábbi le van sötétítve de pl. kamera látja a fényét (mint a távirányítók izzója)?

Figyelt kérdés
Hagyományos foglalatba illeszthető szabad szemmel nem látható fényű izzóra gondolok itt, aminek a fényénél "lát" a kamera, fényképező.
2015. nov. 2. 13:34
 1/7 anonim válasza:
Tudtommal ilyen célra ledet használnak mert az jó hatásfokkal működik. Ilyen leddel működő kompakt fényforrást azonban E27-es vagy E14-es foglalattal még nem láttam.Mondjuk a 808nm-es LED jó volna.
2015. nov. 2. 14:11
 2/7 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy rosszul tudom, de a fényképezők, kamerák is csak az ember számára látható fényt érzékelik.

[link]

2015. nov. 2. 19:06
 3/7 anonim válasza:

Nem jól tudod. A fényképező gépekben levő CCD mátrix detektorok szilícium alapúak. Ezek az eszközök az úgynevezett "optcal gap" (küszöb energia) értékig érzékenyek ami ebben az esetben 1.12eV ami olyan 1107nm -nak felel meg. Mondjuk a kvantum hatásfok már azért elég gyenge 1000nm felett de mondjuk az emberi szem 780nm-es korlátját azért jóval túllépi.

Még érdemes megemlíteni azt hogy a fényképezőkben alkalmaznak infra szűrőt hogy a infravörös fény ne zavarja a képet. De ez a szűrés közel sem elégséges. Ezért van az hogy a távirányító infra LED-jét lehet látni a fényképezőgépen keresztül.

2015. nov. 2. 19:24
 4/7 anonim ***** válasza:

oké, köszi :)

2015. nov. 2. 19:47
 5/7 A kérdező kommentje:
Láttam egy rendezvényteremben egy full fekete takarékos izzót, az akkor milyen égő lehet? Arról jutott ez eszembe, vagy pl. infravillanó vaku létezik? Már az is tetszene.
2015. nov. 2. 20:00
 6/7 anonim válasza:

A full fekete takarékos izzó szerintem egy úgynevezett "black ligth" ami nem más mint UV fényforrás.

Ilyen van a linken:

[link]

Tudtommal infra fényforrás használtak régen az élő csirkék (csibék) melegen tartására.Ezek normál izzószálas izzók voltak de a üvegbúra fémréteggel volt bevonva. De a ledes megoldás sokkal jobb hatásfokkal tud működni.

2015. nov. 4. 07:54
 7/7 A kérdező kommentje:
Akkor ez nekem jó lenne teljesen, ezzel látni a sötétben akkor kamerával, fényképezővel. Köszönöm a válaszokat. Utánanézek mennyibe kerülhet egy ilyen.
2015. nov. 4. 08:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!