Hogyan oldjam, meg, hogy ne lehessen fordítva bedugni a konnektorba valamit? Hogyan tudnám jelezni, hogy az eszköz fordítva van bedugva a 230V-os konnektorba?
Egy ehhez hasonló eszközt szeretnék építeni:
Úgy szeretném megépíteni, hogy bárki, akár egy 5 éves, akár egy 95 éves (elméletben), ha bedugja a konnektorba, akkor ne vághassa meg az áram.
A fűtőpalástot a nulla és a relé közé kell kötni, az tiszta, de elvileg nem mindegy, hogy hogyan dugom be a konnektorba, még ha mindenhol csak azt lehet olvasni, hogy teljesen mindegy, hiszen úgy is folyamatosan váltakozik. Azt mondta egy ismerős, hogy ha fordítva dugom be, akkor kikapcsolt állapotban is meg fog tudni rázni az eszköz, ha nincsen megfelelően földelve.
Milyen megoldás lehet amivel akárkinek, akármikor oda lehet adni, anélkül, hogy, a 200 fokos fűtőtesttől való megégetésen kívül bármi egyébtől ne kelljen tartani.
A legtöbb egyszerű elosztónak csak 2 lyuka van, szóval csak fázis, és nulla. így föld még ha be is van vezetve a falba, nem lehet rá csatlakozni. (így úgy kell tekintenem, hogy mindenhol így van)
Nekem az is megoldás, hogy ha valahogy bedugom a konnektorba, akkor az vagy simán működjön, vagy hogy ha fordítva dugom be, akkor vagy jelezzen valami fényjelzés, de sokkal inkább sípoljon valami, addig amíg ki nem húzod a konnektorból és be nem dugod fordítva.
Ezt a megoldást egyáltalán hogyan lehet megcsinálni?
Mindenképpen olyanra szeretném, hogy konnektoros legyen, és csak is a mindenki által használt 2 ágú tápkábellel, szóval 3 fázisú csatlakozóban nem gondolkozok.
Szívesen meghallgatok, minden komoly, intelligens választ, akár privát üzenetben vagy email-ben is fogadok segítséget!!
1. Mi a francot nézetsz Te velem?
2. Miért nem mindegy, hogyan van egy 2 csapos villásdugó bedugva a konnektorba?
1#
Azért osztottam meg a videót, mert egy ahhoz hasonlót építenék, és a jelölt pillanattól (9.07) látni, hogy a videóban lévő ember, miket köt össze, de fél perccel odébb, látszik (9.30), hogy hogyan néz ki egyben az ő koncepciója.
Egy ismerősöm mondta, hogy ha fordítva van bedugva, akkor könnyedén megrázhat az áram.
Vagyis Életvédelmi szempontból nem mindegy, hogy hogyan van bedugva.
Azért írtam a kérdést, mert érdekelnének szakmailag hozzáértő emberek tanácsai.
Mindegy, hogy te mit hogyan mivel szeretnél. A fizika törvényeit és az elektrotechnikai szabványokat (és a kirendelt igazságügyi szakértőt) viszont nem.
Sima két érintkezős dugós vezetékkel csak kettős szigetelésű készüléket lehet bekötni. Csináld meg kettős szigetelésűre a fröccsöntődet.
Ha a készülék életvédelmi okokból földelt csatlakozást igányel, csak a közismert és elterjedt három pontos földelt csatlakozóval lehet bekötni.
Az az állításod nem igaz, hogy a legtöbb egyszerű elosztónak csak 2 lyuka van. T-dugó és hosszabbító is többnyire földelt kapható minden üzletben. Ma már ritkaság (és tilos) a földeletlen.
Erre emberünk 9:33-nál egy védőföldeléses dugóval csatlakozik. (Talán mert csak így tudja a készülék "megállapítani", hogyan van bedugva a dugó).
A dolog jóval egyszerűbb is lehet, nem kell hozzá csak egy leválasztó transzformátor, és akkor úgy dugod, ahogy akarod, de én más okoból használom olykor.
Én hiába nézem, nem látom, mit csinál, ha te látod, miért nem rajzolod le, villamos szakemberek kapcsolási rajzból értenek.
De mondjuk az olvasottakból sejtem, hogy az a baj, hogy a hálózatból jövő két drót egyike a megérinthető testre van kötve (így fog rázni, ha fordítva dugja be). Ez szabálytalan, le van írva konkrétan, hogy megérinthető fém szerkezeti részt nem szabad üzemi célra felhasználni. Erre a leválasztó transzformátor sem megoldás, annál sem szabad ilyent csinálni.
A kérdésed elsp részére válaszolva: Használj ipari 230V-os csatlakozót. Azt nem lehet "fordítva" bedugni.
Köszönöm az eddigi hasznos válaszokat, megfigyeléseket!
Amin felkaptam a fejem, ez a kettős szigetelés, olyan jó, univerzális, hordozható megoldásnak tűnik.
Szerintetek akik ezt a másik kis fröccsöntőt készítik, milyen védelme lehet? Ők is kettős szigetelést használnának?
Nem sok elképzelésem van egy kettős szigetelésű rendszerről.
Ahogy interneten nézelődök, kettős szigetelésű kábeleket lehet találni...
Mivel egyáltalán nem értek a kettős szigeteléshez, olyas valakivel próbálnék egyeztetni. De elképzelésem sincs, hogy a kettős szigetelésűre kialakítás, mit is jelent. Gondolom ezt én magam nem tudom megcsinálni.
Ahogy olvastam ilyen kézi szerszámokban ilyen van, meg kisebb lámpákban. Ezek nem olyan nagy összegű eszközök. Szóval a kettős szigetelés egy pár ezer forintos dolog lenne?
A három ágú csatlakozó nem lenne rossz megoldás, csak az a rossz, hogy az emberek 90%-nál nincsen ilyen konnektor lehetőség, köztük nálunk se, így nem mondanám egy általános megoldásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!