A jövőben egyenárammal mennek majd inkább az otthoni készülékek, ha tegyül fel minden ház megtermelné a saját enerigaigényét?
Akkor, hogy hivod a sok polusu 2 fazisrol uzemelo, 4 szog jellel meghajtott motort? Nekem lepteto motornak hozza ki. A mosogepekben Direct drive-os rendszere pontosan igy mukodik mar jo ideje. Szerintem le vagy maradva nem kicsit ez ugyben. Es ez csak egy felhasznalasi terulet, mosogato gep detto. Mar a porszivo is itt tart lassan...
Es pont azrt hasznaljak amit leirtam hatalmas billenesi nyomatek, soft start, egyszeru fordulatszam szabalyzas, nincs attetel. Ne a Hajdu multba eljunk kerem...
Nagyon beakadt valakinek a léptetőmotor...
Csomó példát hozol, ami mind nem az...
Az előbb kifelejtettem az aszinkron motorok felsorolásából a ventilátorokat, bocs. Ha nálatok úgyis akkora a szaporulat, a következő alomból nem kérhetnék pár aszinkron motort vegyesen? Kicsit, nagyot, közepeset, mindegyikből pár darabot,én szívesen felnevelem őket :P
Szerintem mielőtt különféle fejtegetésekbe kezdesz, legalább magaddal egyeztess. Egyszer a DC hálózat előnyeit taglalod (nincsenek, ez már Edison idejében elfőlt), nem sokkal később meg a leválasztótrafó hasznosságáról értekezel. Kíváncsian várom, mikor fogod feltalálni az egyenáramú leválasztótrafót...
Amint latod, kepes vagyok tobb vaganyon gondolkodni, parhuzamosan.
Meg mindig nem erted, egy lakohazon belul a tavolsagok nem okoznak akkora feszultseg esest ami indokolna az AC hasznalatat. Rugaszkodj el a jelenlegi elektromos 0.4kV halozattol amit az aramszolgaltato hasznal, es probalj meg egy pici lakoepuletben gondolkodni.
Es meg mindig ott tartunk, Mi lenne HA cimu feltetelezessel kezdodo gondolat kiserletben veszunk reszt. En probalok konstruktiv lenni, mert egy alternativ irany.
Pontosan tudom mennyi bajt okoz az aszimetrikus terheles a csillagba kotott szekunder tekercseleseken, tudom es irtam is olcso es nem raz jelen esetben az aszinkron motor, de van jobb alternativa is, ha kell. Lehet akar az aszinkron motor is elektronikusan okositani, pl frekvencia valtoval( rovid tomor angol neven VSD) ez tortenik most az iparban. Vagyis igy is ugy is kell valami elktronika ami segit aturgani a jelenlegi nehezsegeket, itt a kerdes merre akarunk vele menni.
2005 ben a Villamosmernok tanarom megkerdezte, hogyan minimalizalhatok a transzfer vestesegek a halozaton, erre egyedul EN tudtam a valaszt ami helyes volt: Az elektromos energia helyben torteno eloallitasa.
Innen ha tovabb gondolog 2 lehetoseged van:
1 Villamos forgogeppel allitod elo az energiat pl mini fisszios, fuzios vagy szenhidrogenen alapulu megoldas de lehet szel vagy viz eromu is bar a kerben eleg nehez gatat epiteni egy nem letezo folyora
2 Kemiai uton allitasz elo DC-t vagy napelemmel(igy most hirtelen mas nem jutott eszembe, ha kihagytam valamit elnezest nalunk mar ejfel van)
Ha az utobbit nezzuk eleg realisnak tunik a napelem, vagyis akkor van DC amit akar el is tarolhatsz kemiai energiakent(akkumlator).
Akkor logikusan kerdezem, mi a jobb DC -> AC -> DC ujra sok esetben vagy DC egy az egyben? Hol kisebb a veszteseg? Nem szmoltam utanna, de van egy erzesem az oda vissza alakitas eleg sokat ront a helyzeten, nem beszelve a felesleges meddo teljesitmenyrol amit AC-n a magneses ter letrehozasa okoz.
Ennek fenyeben keretik elolvasni amit irtam, es nem csak egy nyomvonalon gondolkodni.
Nem a vilagot akarom megvaltani, csak egy alternativ nezopontot kepviselek. Mindenben van pro es kontra. Nezd meg a VER- ben jelentkezo vesztesegeket es utanna gondolkodj azon egy vagy tobb csucseromu MO-on semmi mast nem csinal csak a vesztesegeket "taplalja".
Az AC mind aramnem pedig inkabb kenyszer, hiszen maskepp nem szallithato a villamos energia, es rengeteg problema van vele igy is, a kulonbseg annyi ezeket a problemakat mar megszoktuk es tudjuk kezelni helyel kozzel(megszokas is szerepet jatszik)
Nem akartam reszletekbe ennyire belemenni de sikerult. Elnezest
Mosógépben és porszívóban egyéb háztartási gépben, szerszámgépekben) szénkefés motor a gyakori.
Léptető motor nem annyira :)
Más kérdés hogy léptető motor vezérleni épp hogy nem egyszerű, hanem inkább bonyolult.
#16: Ha gondolatkísérlet, akkor legyen: Az egész távoli jövő lehet a szigetüzemű napelem, szélerőmű, emberi élettartamhoz mérhető élettartamú akkumulátorral. Ebben az esetben indokolt lehet a háztartási forgógépigyény kiszolgálása DC vagy léptető motorokkal.
Valahol sejtettem, hogy a villamos energia nagy része veszendőbe megy, mire a fogyasztóhoz elér. Lehet valamit széámszerűen tudni arról, mennyi jut el hozzám a hasadóanyag vagy a fosszilis tüzelőanyag energiájából? (sok átalakítás gőzzé, forgómozgássá, elektromos energiává, itt trafó, ott trafó, hálózati veszteség, stb...
Én 30% körülire tippelem, a 70% melegíti a bolygót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!