A jövőben egyenárammal mennek majd inkább az otthoni készülékek, ha tegyül fel minden ház megtermelné a saját enerigaigényét?
Nem.
Sok esetben (pl. aszinkron motoros gépek) ez lehetetlen lenne.
Egyszerűbb átalakítani az EU-ban szabványos feszültségű és frekvenciájú váltakozó feszültségre az akkukban tárolt energiát.
Ugye nem gondolod, hogy minden gyártó gyárt majd 230V~ és 24V (vagy több, csak hasraütésre írtam) DC-re is készüléket?
Nem valószínű hogy ilyesmi irányban változna a villamosenergia ellátás. Aminek rengeteg oka van.
Az akkuk kis feszültséggel üzemelnek. Az alacsony feszültség nagy árammal párosul. A nagyobb áramhoz a jelenlegi hálózat egy lakásban kevés.
Persze sorba lehet kötni akkukat, de bizonyos darab fölött problémás.
Az elektronikus készülékek egy része komoly átalakítás nélkül működik egyenárammal. A többihez elő kellene állítani a "hagyományos) 230V 50Hz AC-t.
A villamos hálózat AC-val működik, egyenáram továbbítására teljesen alkalmatlan. Az egyenáram nem transzformálható.
Persze a háztartásokban előállítható belőle az egyenáram, de akkor mindenhova ilyen tápegységeket kellene telepíteni.
Az ipari berendezések 3 fázisú váltakozó árammal működnek. Az aszinkron forgógépek pl. a gyárakban, ipari üzemekben egyenáramra alkalmatlanok. Százmilliárdokat kellene költeni a működőképességük visszaállításához egyenáramhoz. Ha így marad, akkor erre 0 Ft-ot kell költeni.
Semmilyen előnnyel nem járna ez a megoldás, viszont rengeteg problémával igen.
En ugy latom vagy En vagy masok felreertettek a kerdest. Otthoni hasznalatban, tele vagyunk asszinkron motorokkal, nem tudom hova rakni oket, csak ugy szaporodnak. Az otthon megtermelt(napelem, gazturbina, vagy amit akartok) energiat, NEM kell a publikus halozaton szallitani, minek?
Pl a LED -es lampaknak mar huznak kulon aramkort, es mehetnek direktbe az akkumlatorrol. A tobbit leirtam, elnezest ha en ertettem felre akkor targytalan.
Hűtőgép, régebbi (csak egyféle mosás, egyféle centrifugálási fordulatszám) mosógép, búvárszivattyú, központi fűtés keringető szivattíú...
Folytassam?
Csak azért, mert műszakilag hót segg vagy valamihez, nem kell gúnyolódni, mert magadat járatod le.
Mindegy,3-as válaszából az a lényeg számomra,hogy
mivel nem transzformálható az áram,ezért bár megoldható lenne,hogy minden fogyasztó maga alakítsa át a bejövő egynáramot váltóra (és onnan vissza,ha DC fogyasztó transzformáció után) , de ez nem lenne logikus,mert több egyen-váltó átalakító kéne, másrészt a vezetékezés a házban eleve drágább lenne,az egyenáram miatt.
De javítsatok ki ha tévedek.
Azert szeretnem megkerdezni, elolvastad amit irtam a legelso hozzaszolasomban? Mert ezek mint kivalthatoak, minden nemu kovetkezmeny nelkul. Ha hot hulye lennek akkor nem tudnam, hogy az billenesi nyomatek koszono viszonyban sem all azzal az aramlokessel amit genereal elindulaskor, vagyis egy kenyszermegoldas a legtobb eseben mert olcso, es igenytelen, de nem jelenti azt hogy JO is. Van sokkal jobb alternativa a hutonek is, hiszen egy konnyen szabalyozhato leptetomotor nem mindig fullra hajtana a kompresszort ergo energia megtakaritas, buvaszivattyu detto, de lehetne akar univerzalis motor is.
Szerinted miert agyalnak a gepkocsi gyartok is pl valtoztathato szallitasu klimakompresszoron?
Egy aszinkron motor rém egyszerű és ezért olcsó. Semmilyen egyenárammal működő motor nem tudja utánozni ezt az egyszerűségét. Az univerzális motor sem.
Egyéb megoldásokhoz meg elektronika kell (BLDC motor, szinkron motor léptető motor).
Léptető motor nincs se a mosógépben se a hűtőgépben. Léptető motort olyan helyen alkalmaznak ahol pozicionálásra van szükség...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!