Hogyan védjem meg az adataimat?
Sziasztok!
Az utóbbi napokban lettem figyelmes arra, hogy a gépemben vírusokkal van tele és valószínüleg fel akarják törni a Google fiókomat.
Persze ez nem biztos, mivel eddig még semmi jelét nem láttam volna annak, hogy feltörték volna (remélem ez így is marad).
De jobb félni mint megijedni.
Időnként jelzi a gép, hogy valami nem okés. A legutóbbi esetnél 42 személyi adatomat kellett levédenem, mert állítólag fel akarták törni.
Az Advanced Passwort Manager jelezte.
Eddig nem volt vírusírtó programom, amíg tegnap le nem húztam egyet.
Az előbb említett fizetős sajna.
Mellesleg AVG a neve amit elhúztam, de nem nagyon ismerem.
Utána néztem, de nem nagyon találtam adatokat róla.
Esetleg ti ilyen helyzetbe mit javasolnátok?
Hogyan tudnám jól megvédeni a gépem és az adataimat?
Válaszokat előre is köszi!
Az általad említett program "Advanced Password Manager" nem tűnik valami megbízhatónak. Egy csomó ilyen van, ami kiadja magát víruskeresőnek, jelszó kezelőnek, aztán ezek szivárogtatják az adatokat.
Ha biztosra akarsz menni, akkor tolj egy windows újratelepítést, aztán rakj fel megbízható védelmet: Malwarebytes (14 napig trial, aztán csak a fizetős véd meg inkább), Avast (ingyenes, de a lassabb gépeket megfogja eléggé), ESET. Ezeket ne keverd, válassz egyet és azt használd.
Telepítés után azonnal futtass egy teljes ellenőrzést.
Ha nem akarod újratelepíteni, akkor az előbb említettek közül rakj fel egyet és futtass teljes ellenőrzést, távolítsd el, amit talált, indítsd újra a gépet, majd ismételd meg.
Ha jelszó kezelőt szeretnél használni, ajánlom az Enpass-t (ingyenes).
Ahol van rá lehetőség, használj a belépéshez 2 lépcsős hitelesítést (SMS, alkalmazás, akármi), ahol nincs, ott változtass jelszót bizonyos időközönként.
Ceges gepen nalunk fizetos Norton van. Otthon Macintosh-t hasznalok, azon pedig a trend micronak fut valami viruskeresoje, de mint tudjuk a Mac-ek nem hajlamosak 'betegnek' lenni.
Jelszot felevente valtoztatok mindenhol, es altalaban olyat valasztok, ami szamomra szemelyes de nem ismert masok altal. Nem valasztok szulinap meg ismeros nevkombinaciot, hanem valami frappans szoveget, lehet az egy vicces karomkodas (azbeszt_megba$zta) akar a kedvenc filmembol, Uvegtigris: popikukimami meg valami szamkombinacio melle, ami persze megint nem szulinap, hanem pl. a volt munkahelyem hazszama vagy nagyszulok iranyitoszama...
Ketes oldalakat sosem latogatok, ismeretlen weboldalon sosem adom ki az email cimem/valos nevem. Erre van letrehozva egy al (iroi) nevem egy hozza tartozo email cimmel es fiktiv adatokkal.
Rengeteg ingyenes antivirus van, ilyen pl. a panda. De virusirto nem eleg, kell malware irto is, arra pedig a spybot-ot hasznalom, ami a bongeszokbol a tracking sutiket is eltavolitja.
Debit kartya adatokat soha sem adok ki weboldalon, ezert van hitelkartyam. Azzal nyugodtan tudok online vasarolni, mert ha a kartyaszamot el is lopjak, a bank nem fog kotelezni hgoy fizessem ki, ha nem tudjak bizonyitani hogy en hasznaltam a kartyat. A hitelkartyaval mar tobbx elofordult, hogy pl. angliai ceg levont xy osszeget. Felhivtam a bankot, mondtam, hogy a vilag masik vegen elek, semmi kozom hozzajuk, es toroltek az osszeget a kartyamrol. Olyan is volt, hogy egy masik orszagban levo benzinkuti tranzakcio jelent meg a kartyamon. Akkor sem kellett kifizetnem, viszont kertem egy uj kartyat uj kartyaszammal, mert nyilvan vki probalkozott. Plusz be van allitva a banknal, hogy x osszegu kartyahasznalat felett szoljanak. Vagyis ha pl. vennek egy millios tevet, amikor a boltban lehuzom a kartyat akkor kapnek egy smst, amire igen/nem valasszal tudatom a bankkal hogy az most tenyleg en vagyok es hasznalom a kartyat vgy csalas aldozata vaygok.
Köszönöm a válaszokat!
Bocsi, hogy kicsit megkéstem a válasszal.
Mellesleg akkor törlöm ezt a jelszavas programot. :)
Mellesleg nem igazán tudtam mit csinálni ezzel a Advanced Passwort Manager programmal, így hát kitöröltem.
De még mindig küldi nekem ezeket a frissítési javaslatokat vagy miket. Hogyan tudhatnám teljesen likvidálni ezt a programot?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!