Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Azt, hogy hány százalékos egy...

Kromi84 kérdése:

Azt, hogy hány százalékos egy napelem hatékonysága hogyan kell mérni, kiszámolni?

Figyelt kérdés
Pl.: Van egy 1 négyzetméteres napelemem hogyan mérjem és számoljam ki, hogy az egy négyzetméterre eső fényt hány százalékos hatékonysággal alakítja árammá?
2017. máj. 17. 08:18
 1/2 nagylzs ***** válasza:
100%

Kell hozzá egy fénymérő. A fénymérővel megméred a fényáramot, ebből ki tudod számolni hogy mennyi abszolút energia érkezik be 1 négyzetméterre. Ehhez tudni kell a spektrumot is, a természetes napfény spektruma előre ismert. Szerintem ezt inkább szakkönyvből, táblázatból kell kinézni. Amit így kapsz az egy Watt/négyzetméter érték. Ezt megszorzod a tesztelésre használt napelem felületével és kijön egy bejövő watt érték. A kimenő teljesítményt meg úgy tudod kiszámítani, hogy bekötsz rá egy teljesítmény ellenállást és megméred az átfolyó áramot meg a rajta eső feszültséget, és beszorzod őket. (Teljesítmény = feszültség * áramerősség.) De amúgy a napelemek hatékonysága függ a hőmérséklettől is, meg attól is hogy mennyire szórt a fény. Az a legjobb ha bele se kezdesz, hanem kinézed a gyári értéket és levonsz belőle 10-20%-ot.

De mégis mire kell ez neked? Az aktuális teljesítmény nem csak a hatékonyságtól függ. Leginkább attól függ hogy mennyire süt a nap, és milyen szögben esik a napelemre.

2017. máj. 17. 09:26
 2/2 A kérdező kommentje:
Kitaláltam egy új megközelítésű napelemet és ennek értékeit akarom összevetni egy már létező napelemmel. A lényeg meg akarom állapítani az én napelemem van-e olyan hatékony mint az eddigiek vagy kisebb a hatékonysága és, ha igen mennyivel rosszabb. Tulajdonképp elméleti síkon értem a napelemeket és mérésüket, de meg akartam bizonyosodni róla mindent jól tudok-e. Jól is tettem, mert most már tudom a hőmérsékletet is fel kell jegyeznem.
2017. máj. 23. 20:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!