Segítene egy elektronikai profi a mikrofonkapszula bekötésében?
A Sennheiser ME2-es mikronja bekötéséről van szó, mint kiderült,
* a 3,5 stereo jack nem a szokásos módon van bekötve, és csak a hegye a POZ (jel), a NEG a jack "szára", és a középső gyűrű a kérdés nekem, hogy azzal ilyenkor mit kell csinálni.
*A képet is linkelem, elakadtam, és sajnos nekem az "NC" rövidítés nem mond semmit.
Elképzelhető, hogy az aljzat NEG pontját rá kell vinni a középső gyűrűre is? Vagy azt szabadon kell hagyni és nem kötni sehova?
Amit ki tudtam mérni multiméterrel:
Az aljzaton a legalsó ponton, tehát a jack hegyén van +5 V, és a "száron" a -5 V. A középső gyűrű egyszerűen sehova sincs kötve, az mintha a testelést szolgálná (legalábbis az aljzatban, de pont ezért kérdés a dugó bekötése).
Az ME2 rajza alapján a középső gyűrű: NC/GND, na de ezt közösíteni kell a NEG ponttal vagy sem? Hogy lesz abból GND? Ha bekötés nélkül hagyom vagy ha arra is ráviszem a NEG szálat?
(próbáltam másik, sima mikrofonnal az egészet, de ott ugye a hegye és a középső gyűrű is POZ, azaz feltételezem, így zárlatot okoz, szóval ez az EM-2 bekötése nagyon egyedi).
Mivel az aljzatban nincs közösítve a középső gyűrű és a NEG, ezért gondolom, hogy a dugót se kéne akkor, de a fene tudja ... (és a kábele is 2 eres, megnéztem), én összekavarodtam.
Előre is köszi, bocs hosszú lett, de remélem, érthetően leírtam.
1, [link]
2, [link]
3, [link]
4, [link]
még ami esetleg fontos lehet:
A kis kapszula fent egy fémházban van, és így a hideg szál azzal is érintkezik. nem tudom, ennek van-e jelentősége a jack dugóra való bekötésnél.
Viszont az nagyon elgondolkodtat, ha netán a hideget rákötöm a középső gyűrűre is és a NEG ("szár") is, akkor onnantól az aljzatnál is rámegy a feszültség a középső gyűrűre, most viszont azon nincs. Kérdés, hogy így is vagy pont így hatásos a GND? Nekem ez sajnos értelmezhetetlen, de ezek szerint a zsebadó műanyag háza adja a GND-t, csak kérdés, hogy NEG nélkül vagy azzal?
AZ NC az a NoConnenct rövidítése, azaz általában nem kell bekötni.
A sima jack dugó vége az a meleg (mikrofon)ér mono kivitelnél. Sztereonál lép a képbe a köv. gyűrű, mert akkor jobb+bal kivezetés, fejhallgatónál is.
Első körben ne kösd sehova a Neked feleslegesnek tűnőt, ha nem megy, akkor kösd rá a GND-t.
De ez aljzat függő is, kérdés az aljzatban hova ér "lóg) testelő rész.
köszi szépen.
1, az aljzatban ez a NC rész semmivel sincs összekötve, mármint elektronikailag,
2, de sztem ez vmi földelési funkciót tölthet be, mert minden oldaláról nagyon szorosan neki van feszegetve a műanyagnak. na de egy teljes műanyag ház is szolgálhat testként? ezek szerint ...
tudom, de ha meg nem írom le mindent, akkor az a probléma, hogy hiányos az infó :)
amúgy azért bonyolítom túl, mert nem fér a fejembe, hol az árnyékolás, és azt hiányolom valahogy nagyon. persze sztem sehol sincs, na de rögtön jön a kérdés, hogy amikor egy ilyen 2 eres kondit átalakítanak 3 pines XLR-be, akkor ott mi történik? mi lesz a harmadik szál?
na meg a fent linkelt rajzok közül végül is egyik se igaz erre a bekötésre.
olyan verzió nincs, hogy a középső gyűrű szabad, pedig kimértem, és arra tényleg semmi sincs kötve, a rajzokon pedig mind van valami.
"1, az aljzatban ez a NC rész semmivel sincs összekötve, mármint elektronikailag,"
Ezért NC, vagyis Not Connected. Ez annyit jelent, hogy nincs használva az adott pin.
"2, de sztem ez vmi földelési funkciót tölthet be, mert minden oldaláról nagyon szorosan neki van feszegetve a műanyagnak."
Nem, ez semmilyen funkciót nem tölt be, ezért NC. A műanyag nem vezető, tehát nem lehet vele földelni.
oké én elfogadom nyilván, csak akkor nem értem, hogy annak ellenére, hogy se POZ se NEG nincs rákötve az aljzatban, miért van mégis nagyongondosan kidolgozva a fémes érintkezés a középső NC gyűrűhöz a házban (amely fémes érintkezés aztán több helyen is rávezetődik a műanyag házra). de ha ez csak valami esztétikai vagy egyéb dolog, akkor oké, nem szóltam.
Viszont az továbbra is izgalmas kérdés, hogy ha összesen 2 szál van, akkor ebből a stereo jack-ből hogyan köthetem be 3 pines XLR-re. vagy szabadon hagyom az egyest vagy összekötöm a 3-assal, de nem tudom,melyik a jobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!