Miért "szakad" meg folyton az áram?
Már egy hónapja folyamatosan szenvedek a folyosón található lámpámmal. Sokszor van az, hogy felkapcsolom és magától elalszik. Először kimértem a kapcsolót, hátha az a rossz, de nem. A lámpához menő vezetéken kapcsoló oldalán ott a feszültség, a lámpa pedig mégsem világít, odáig már nem jut el az áram. Ez után ki lett cserélve a falban a vezeték, jó is volt egy pár napig majd újból elkezdte a dolgot. Kapcsoló és lámpa újra kibont, kapcsoló felkapcsol, megvárni míg jelentkezik újra a hiba, kapcsolónál ott feszültség de a lámpánál már nincs.
Még kétszer újrahúztam, hogy hátha megszakadt valahol a vezeték de nem. Rövidzár sincs. Nem tudok magyarázattal szolgálni, hogy miért van, ellentmond a dolog minden elektronikai tudásomnak.
Villanyszerelő ismerősöm is megnézte, nem tudott rá semmit mondani, csak hogy lehet a kapcsoló a rossz. De ezt nem értem, ha a kapcsoló lenne, akkor nem juthatna feszültség a lámpához menő vezetékre...
Arra is gondoltam, hogy hátha valamilyen induktív úton-módon van csak a kapcsoló után feszültség (szóval a multiméterrel lehet mérni, de meghajtani már nem lehet róla semmit), de ez sem jött be, közvetlen bekötve a kapcsolóba egy másik lámpát hibátlanul működik...
Valakinek valamilyen ötlet?
"Középen" van, van egy külső és egy belső bejárati ajtó, a kettő között pedig egy pár méteres folyosó szerűség. Egyik oldala a ház fala, másik pedig fa deszkából van. A foglalat a ház falára van rögzítve, benne hagyományos izzóval.
A kapcsoló bent van lakáson belül, a lámpa az említett helyiségben.
Szomszéd biztosan nem használja az áramot, a lakás falában fut a vezeték.
Nem terheléstől van, az említett lámpa kapcsolója van a legközelebb a villanyórához/kismegszakítóhoz, és azon a vezetéken más áram nem folyik.
Valami más lámpa áramkörrel lehet összekötve és az szivat.
Egyszer egy ismerős hívott hogy beszerelték drága pénzen a kerti öntöző automatát, de néha nem működik. Szándékosan nem mentem el rögtön, csak arra kértem hogy írja fel az időpontokat mikor működnie kellene de mégsem.
Minden időpont sötétedés utáni volt...
Megkértem hogy amikor nem működik az öntöző, kapcsolgassa le a lámpákat és ellenőrizze a működését.
Az egyik lámpa lekapcsolása után "megjavult" a cucc. :)
Lehet hogy nálad éppen a bojlerrel vagy nem tudom mivel keveredik, lehet hogy fázisod van, csak éppen a nulla nincs olyankor.
Mellesleg 10-15 perc alatt kideríteném.
Már végigmértem mindent. Nem lakáson belüli dolog okozza a hibát. A lakásban 5 kismegszakító van. Ebből egyikre a padlás volt kötve (ami sosem volt használva). Kértem kölcsön egy kismegszakítót, majd a padlásé helyére beraktam, amire csak a szóban forgó lámpát kötöttem. A többi kismegszakítót lenyomtam, így csak a lámpa kap áramot. Ezzel a módszerrel is jelentkezik ugyanúgy a hiba.
De mint írtam is, ha közvetlen a kapcsolóra van kötve egy fogyasztó, akkor az rendesen működik, szóval nem a kapcsoló előtti résszel van a probléma.
" A többi kismegszakítót lenyomtam, így csak a lámpa kap áramot. "
Ahogy említettem nem biztos hogy a fázissal van gond.
Ezt értem én, de ez még nem szolgál megoldással. Azt mivel magyaráznád, amit leírtam a legelején? "közvetlen bekötve a kapcsolóba egy másik lámpát hibátlanul működik"
Bár én is pontatlanul fogalmaztam, illetve azt ki is felejtettem, hogy a lámpához menő Nulla vezetéke is cserélve lett.
Felvettem a munkahelyemen az egyik villamosmérnökkel a kapcsolatot, ő azt mondta, hogy ma este felé kijön és megnézi a dolgot.
Újabb fejlemények: mint kiderült nem az elektromos rendszerben van a hiba. Valami külső zavarforrás okozhatja a dolgot. Hogy pontosan mi, az még mindig rejtély. Amikor jelentkezett a hiba, akkor ki lett kötve a kapcsolóból a lámpához menő vezeték, egy ilyen "automata" mérőműszerrel rá lett mérve (ami meghatározza hogy milyen alkatrész van beledugva) és azt írta a vezetékre, hogy egy tekercs. Induktivitását nem tudta megmérni (összevissza adatokat dobált 10 és 500 Henry között) csak a soros ellenállását, ami 20 kilo Ohm körül volt (az is változott, csak nem annyira).
A mérés biztosan jó, többszörösen lett ellenőrizve. Amikor minden rendben, akkor egy pár tized Ohmos ellenállásként látja a műszer a vezetéket.
Erre igazán ő sem tudott mit mondani, esetleg van valakinek valamilyen ötlete rá?
1. Ha elektromos problémád van, ne villamosmérnökkel próbáld megoldani. Az nem arra való.
2. Két lehetőség van.
a) nagyon benéztél valamit (a villamosmérnököt nem is említem)
b) nagyon unatkozol és szórakoztatsz minket.
Akkor kit tudnál ajánlani? Villanyszerelő is látta már, nem tudott rá semmit sem mondani. Milyen szakterület keressek ilyen problémára szerelőt?
Nem néztünk be semmit. Többször le lett ellenőrizve. A következő a fal kibontása lesz, ha addig nem találok semmilyen megoldást rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!