Hogyan tudom egy autógenerátor gerjesztését úgy beállítani, hogy az folyton 12V-ot termeljen?
A végére kicsit belezavarodtam, árammal akarod hajtani, hogy áramot termeljen?
Egyébként bármelyik bontóban találsz feszszabályzót. Még mindig az az egyszerűbb. Vagy a fordulatszámmal játszol és méred a feszültséget
Lehet, hogy nem akarsz tölteni, de akkor is kell egy áramforrás illetve egy "hely", ahová a termelt áramot elviszed. Legegyszerűbbet válaszd, pl. a Lada generátort, és egy különálló egyoszlopos hagyományos szabályzót. Az akku "+" pólusát összekötöd a generátor 30-as (csavaros) kivezetésével, a "-" pólust a generátor házával(rögzítésével). Ha nem akarsz kontroll izzót a töltésről a csillagpontot elfeledheted. A fesz.szabályzó 87-es pontját kösd össze szénkefe bevezetésével, a 15-ös pontra pedig vigyél "+" betápot egy biztosítékon keresztül.Ja, a szabályzó talpa is kapjon testet. Ennek így működni kell, ha meghajtod a generátort. A gerjesztőáramot majd intézi magának a szerkezet. :)
Aztán bővítheted az áramkört fogyasztókkal (izzó, fűtőmotor) és beiktathatsz feszmérőt a különbségek értékeléséhez.
Köszönöm a hozzászólásokat!
A megoldás az lett, hogy az alacsony költségvetés miatt építettem egy kis fesszabályzót, amely védi az akksit a magas feszültségtől, illetve visszavezeti a kellő gerjesztőáramot. Az én esetemben ez kb. 1A. Úgyhogy mindenképpen kellett neki akksi. Még azon gondolkodtam, hogy egy dinamót forgatva, belőle visszavezetve némi gerjesztést, el lehetne-e hanyagolni az akksit... (?) Nem próbáltam ki, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy állandó gerjesztésű generátor kellene, az lenne az igazi, mert most annyi veszteséget termel a cucc, hogy értelme nem sok van...
Az állandó gerjesztésű generátorokat meg viszik, mint a cukrot.
Zseni vagy csak ne hangoztasd, mert kiröhögnek.
(szegény Jedlik Ányos forog a sírjában)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!