Hogyan kell tölteni a notebookot?
Segítség!
Egy hete vettem egy tokeletes használt Windows 10es notebookot, szeretném óvni,vigyázni rá stb!egy egyszerű lány vagyok, nem értem ezeket a számítógépes okos szavakat, kifejezéseket
Simán bedugod a töltőt a notebookba, a másik végét meg az áramba :)
Amúgy én úgy használom a notebookomat, hogy kiveszem belőle az akkut, hogy az akksi élettartama tovább megmaradjon. És simán a töltőt beledugom a notebook-ba, és így a hálózatról megy. Az akksit meg csak akkor használom, ha megyek valahova és vinnem kell. (Évi 3-4x van csak ilyen nekem)
Az 5 éves notebook aksim még olyan mintha új lenne, másoknak akik soha sem veszik ki meg ilyenkorra már meghal. (Azaz 10perc alatt lemerül)
- Ha sokáig nem kell, akkor kiveszed
- Nem töltöd tele, csak 60-70 %-ig.
Köszönöm
Tehát az a ĺegjobb ha kiviszem az aksit, és úgy dugom fel a toltőre aksi nélkül? És ha benne van az aksi, akkor hogyan kell kezelni?
Muszáj kivenni? Köszönöm
Nem kell kivenni. Igazából édes mindegy hogy használod.
Az akku magától is "romlik" egy idő után. Másrészt van akinek 2 hét után tönkremegy, van akinek meg kihúz 6-8 évet is. Nem mellesleg a drágább gépek, pl Macbook, vagy hasonló árú Windowsos gépek alapból beépített akkuval kaphatóak...
Másik, hogy egy esetleges áramszünet sokkal nagyobb kárt tud okozni.
"Igazából édes mindegy hogy használod."
Annyira azért nem mindegy. :)
Ha pl. ha hálózatról sokat üzemel, és közben 100%-os töltöttségen van az akku, hosszú távon nem jó.
"Az akku magától is "romlik" egy idő után. Másrészt van akinek 2 hét után tönkremegy, van akinek meg kihúz 6-8 évet is"
Bár a példa erősen túlzó, de a jelenség igaz. Ez pont attól függ hogyan használják. Illetve a környezeti hőmérséklettől és legfőképp az akku minőségétől.
Szerintem jó oka van annak, hogy egyes laptopok power managere beállítható a használathoz.
Pl. hogy csak 80%-ig töltse az akkut és addig ne kezdje el újra tölteni amíg a töltöttsége 50% alá nem csökken.
Az áramszünet akku nélkül okozhat problémát, de semmivel se többet mint egy asztali gépnél. :)
Szerencsére a váratlan áramszünetek meglehetősen ritkák és azok közül is csak minden sokadik okoz számottevő problémát. Ez tehát önmagában szerintem nem komoly érv az akku használat mellett.
Négy éves Lenovo laptop, ki lehet ugyan venni az akkut, de nem szoktam. Jelenleg 3 és fél órát bír.
Néhány hónapos Lenovo rokon családnál, már volt merevlemez csere, akkuja EGY órát bír. És nem lehet kivenni az akkuját.
"Ha pl. ha hálózatról sokat üzemel, és közben 100%-os töltöttségen van az akku, hosszú távon nem jó. "
Az a baj, hogy ennek az egész hosszú távon dolognak akkor lenne értelme, ha a laptop is olyan lenne mint régen a használati tárgyak, hogy még az unokánk is ugyanazt fogja használni.
"Ez pont attól függ hogyan használják."
Ahogy én tapasztaltam leginkább a szerencsétől függ, hogy kifogsz e hibás darabot, azon kívül nagyon "extrém" használat kell ahhoz hogy tönkremenjen.
"z tehát önmagában szerintem nem komoly érv az akku használat mellett."
Ezt mondd akkor, ha a diplomamunkád száll el leadás előtt 2 héttel... :D
"Hosszú távon"
Ez alatt azt értettem, hogy ha hónapokig csak hálózatról használják.
Feltételezem, hogy nem vesz mindenki havonta új laptopot (én 6-8 évig használok egyet).
"Ahogy én tapasztaltam leginkább a szerencsétől függ"
Kétségtelen, hogy kell hozzá egy jó adag szerencse is.
Mégis azt gondolom, hogy a "helyes" használat legalább 30-50%-al megnöveli az élettartamát. De mindenki tegyen úgy, ahogy jónak látja. :)
"Ezt mondd akkor, ha a diplomamunkád száll el leadás előtt 2 héttel..."
Ez az a fajta balszerencse, amit nem az áramszünet okoz, hanem az ember saját magának felelőtlenségből.
Tudod! Kétféle adat van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!