Biztosíték megolvasztotta a műanyag házat amibe el volt helyezve? (nem égett ki a szál)
Egy üveg biztosítékról van szó, gyárilag volt rajta az eszközön, a kábelére szerelve egy kicsi műanyag házba. Ki kell csavarni, és benne van a biztosíték.
Ilyen:
A kocsiba beszerelt eszközről van szó (automatikus világításkapcsoló).
2 órás használat után égett műanyag szagot éreztem, ki is szedtem az egészet gyorsan. Ez az üvegbiztosíték túlmelegedhetett vagy nem tudom, de körülötte a műanyag szétolvadt. A fém szál sértetlen, szikla szilárd maradt. Egyébként a biztosíték darabokra esett amikor kinyitottam a műanyagot (már amennyi maradt belőle, elfeddormálódott)
A kocsi elméletileg nem volt veszélybe, mert fölötte van rendes kocsi biztosíték. Gondoltam, hogy ha az eszközhöz kapcsolták ezt az üvegbiztosítékot, akkor nem háborgatom, had legyen rajta, így lett 2 biztosíték a kábelen sorban.
A józan ész alapján csak le kell vágnom ezt a szar biztosítékot és visszakötnöm az egészet a helyére, nem?
Talán csak túl régi volt és ezért melegedett túl?
Amikor bekötöttem, akkor kimértem a két kimenetet (amik a világításhoz mennek), egyik 3, a másik 7 Amper volt.
A biztosíték, mármint nem az olvasztós, hanem az ami felette van, az max 15A-t enged.
Azt nem mértem meg, hogy a bemeneti kábelen mennyi jön, letudtam annak, hogy a két kimenet összege. Tehát minimum 10A, de nem lehet több 15A-nél, mert akkor a 15-ös bizti kiégne,
Ha 10 amper ment rajta, ahhoz elég hogy ha a rugó benne egy kissé rozsdás volt vagy ilyesmi, az átmeneti ellenálláson tekintélyes hő tud keletkezni.
Én úgy gondolom, oka volt hogy betették azt a megoldást, egyébként csak hobbiból nem túl nagy az esélye hogy beraknak különféle helyekre találomra biztosítékokat.
Az okes, de mint irtam, sorba volt kotve fole egy masik biztositek. Tehat ha ezt levagom, akkor is ott marad a 15Amperes.
Szoval akkor valszeg csak a bizti volt szar.
Ezek a lengő műanyag házak kicsit gyengébb, vagy rozsdás rugó esetén hajlamosak kontakthibára. Ez átmeneti ellenállást okoz, ami pedig fokozott melegedéssel, ami a ház kilágyulásával, és emiatt a rugóerő további csökkenésével jár együtt.
A helyedben betennék az eredeti késes biztosíték helyére egy biztosíték adaptert, két biztosíték megy bele, az egyik az eredeti biztosíték helyett, a másik kimenete egy szabad vezeték, amire azt kötsz, amit akarsz:
Sziasztok.
A 15A-es biztosíték nincs áthidalva, se hekkelve. Korábban volt benne egy másik elektornika a kocsiban ami tönkrement. (nem gyári, szerintem 17 évvel ezelőtt tehették bele).
Az akkori szerelő a két 12V-os kábelt úgy "védte" le, hogy betette oda a biztosítékot az 5 és 15 ampereset.
Egy ilyesmi foglalattal:
Tehát teljesen jól működik, ez ami most megoldvadt, csak az eszközön volt, pluszként, mondhatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!