Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » AA akkumulátoroknál van...

AA akkumulátoroknál van 1,5V-os vagy csak 1,2V-os létezik?

Figyelt kérdés
2017. febr. 2. 11:35
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Létezik 1.5-ös
2017. febr. 2. 12:11
 2/14 holnaptegnapja ***** válasza:
0%

1,5 V-sal még sosem találkoztam. Csak 1,2-el.

De az nem azt jelenti, h. nem is létezik.

Ha netántán mégis találkoznál ilyennek AA-s verzióban, megkérlek, hogy szólj, mert nekem is kellene.

Én úgy oldottam meg, hogy ahol a gyári előírás 1,5V-ot ír és ajánl.

Egyszerűen nem tartottam be a gyári ajánlást, és rossz laptopból kibányásztam 1 (még teljesen jó) akku cellát, és azzal működtetem a kütyüm.

Semmi baja nem lesz, ha egy kicsivel magasabb a fesz rajta. (természetesen ezt a saját felelősségemre csináltam így)

Úgy oldottam meg, hogy a cellával sorba kötöttem egy 1 Amperes diódád, ami 0,7Volttal csökkenti a kimenő feszültséget.

Sajnos az akku cella mérete eltér az AA-s mérettől.

Külsőleg helyeztem el az akut.

(kis esztétikai malőr, de engem a cél érdekelt, nem az esztétika)

Az említett dióda nélkül is működik.

A gyári javaslatokat nem mindig tartom be.

Ilyen volumenű kérdésben tisztában vagyok, hogy a gyártó egyébként is túlméretezi a készülék tűréshatárait.

Tehát még éppen biztonságos.

(Ezt már nem egyszer tapasztaltam.) :)

(hangsúlyozom, hogy ezt úgy olvasd, hogy csak a saját felelősségedre csináld utánam amit írtam).

2017. febr. 2. 12:28
 3/14 Wadmalac ***** válasza:

A NiCD és a NiMH AA és AAA akkuk nemzetközi szabványos feszültsége 1,2 V.

Az 1,5 V-os AA és AAA elemekhez gyártott eszközök gond nélkül elműködnek az 1,2 V-os akkukról.

Nem véletlen ám az eltérő feszültség, így a tévedésből (vagy csodavárásból) akkutöltőbe tett lemerült sima alkáli elemek kisebb eséllyel gyújtják fel a házat.

Hasonló okokból az AA és AAA méretű Li-ion akkuk 3,7 voltosak, így ezeket sem robbantod fel az 1,2 voltos Ni-Cd és NiMH töltőkkel, csak nem is töltöd.

Amúgy világszabvány ide vagy oda, kínai áruként láttam már 1,2 V-os AA méretű Li-ion akkut.

Na ezt Európába be sem szabadna hozni.

Nem tartom kizártnak ez alapján azt sem, hogy gyártanak Kínában ilyen másfeles akkut is, gondolom saját töltővel együtt forgalmazva.

Ha tényleg van ilyen, nagy ívben elkerülni.

A töltővel nem kompatibilis akku töltése tűz- és robbanásveszélyes, ha meg van a háztartásban ilyen szabványtalan töltő vagy akku, állandóan ott az esély egy téves töltőbe rakásra.

2017. febr. 2. 13:03
 4/14 holnaptegnapja ***** válasza:
44%

#5-nek

:)

"elemekhez gyártott eszközök gond nélkül elműködnek az 1,2 V-os akkukról."

Ez a baj, hogy az 1,2-esnél nekem nagyon hamar merül.

Az 1,5V tartós AAA-nál roszabb az 1,2-es akku.

Elműködni "elműködik", csak hamarabb kezd villódzani az akku indikátor, majd kikapcsol.

1,5V-nál nem.

Csak az 1,5-ös AAA anyagilag meg gazdaságtalan, mert nem tölthető.

Tehát az 1,5-ős akku (amivel még sosem találkoztam, és nem tudom egyáltalán van e biztosan), az lenne megfelelő, & a készülék elemtartójába is bele lehetne akkor tenni.

Mert most amit korábban írtam, az tökéletes, csak nem passzol be az AAA-tartójába.

2017. febr. 2. 13:50
 5/14 anonim ***** válasza:
Létezik, a NiZn akkuk magasabb cellafeszültségűek
2017. febr. 2. 13:52
 6/14 anonim ***** válasza:

Például itt kapható: [link]

Csak persze ehhez külön töltő kell, a NiMH, NiCd töltő nem jó hozzá.

2017. febr. 2. 13:53
 7/14 holnaptegnapja ***** válasza:

Tisztelt # 8!

Én köszönöm és talán a kérdező is örülni fog a válaszodnak.

Végre aki tényekkel támasztotta alá a létezést az 1,5-ös akkunak.

Majd utána nézek azon a helyen, hogy létezik e: AAA verzióban is? (sz.tem akkor igen)

Mert nekem olyan kellene.

Töltőt gyártok hozzá a műhelyben ;)

Köszi, köszi :)

2017. febr. 2. 14:19
 8/14 Wadmalac ***** válasza:

"Ez a baj, hogy az 1,2-esnél nekem nagyon hamar merül.

Az 1,5V tartós AAA-nál roszabb az 1,2-es akku."

Az 1,2 V-os NiMH akkukban már vannak elég szép kapacitásúak, ha a korai lemerülés a gond, nem tudom, most hány mAh-s van, de gyanítom,hogy van nagyobb.

Ezt a NiZn típust még nem láttam, nekem új, szerintem nem szabványos, legalábbis EU-ban nem.

A töltő felcserélés veszélyére a hirdetés is felhívja a figyelmet.

Közben keresgéltem és találtam egy még szimpatikusabb alternatívát:

[link]

2017. febr. 2. 14:53
 9/14 Ypszilon1980 ***** válasza:
Van már 1.5V-os akku is, valahol láttam már ilyet, de külön töltő kell hozzá, meg nem igazán terjedt el valamiért.
2017. febr. 2. 15:47
 10/14 holnaptegnapja ***** válasza:

Wadmalac

(köszi) :)

2017. febr. 2. 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!