Tulajdonképpen mire jó a kondenzátor?
Egyetemen elektronika és fizika tárgy keretében rengeteg kondenzátoros és tekercses feladatot megoldottam, (ma vizsgáztam 4-es re) Ki tudom számolni a kondenzátor energiáját, feltöltődési, kisülési idejét, kapacitását, egyen/váltakozó áramon...
De azt nem tudom hogy mire jó, miért jó ha az áramkörbe kondenzátort raknak. Egyszerűen lényegre törően le tudná valaki írni
Vegyünk egy pufferkondenzátort. A transzformátor egy Gratze hídon keresztül áramot ad például egy régebbi erősítőnek. Mivel a Gratze híd nem tud tökéletes, folyamatos egyenáramot adni, így zajos lesz a hangzás. A pufferkondenzátor kompenzálja a szüneteket.
Vagy vegyünk például egy klasszikus, két ledes villogó áramkört (2 db BC182 Tranzisztor, 2 db 220mikropharados Kondenzátor, és 2 db előtétellenállás a ledeknek.) Ott a kettő darab kondenzátor határozza meg a tranzisztorok kapcsolási idejét, vagyis a villogás ritmusát.
Van amikor a töltéstároló képességét használjuk ki, van amikor azt, hogy amíg fel nem töltődött, ellenállásként, feltöltődve szakadásként viselkedik.
Az adott alkalmazástól függ.
Éljen a magyar oktatás...
Kiváló példa a kudarcára! :-/
Pl. ilyenek vannak a memóriákban is.
Pufferként is jó, tápokban, zajszűrőnek, árammegfutás megakadályozásához, egyenáram leválasztásához, időzítőbe.
#3 válaszolónak:
Egyébként nem írtál hülyeséget. Az a helyzet, hogy én is elektronikai suliba jártam, méregettünk meg építettünk áramköröket, teszteltük, de valójában a tanárok nem magyarázták el, hogy tulajdonképpen mit is csinálunk, mire jó ez, mire tudjuk majd használni.
Így van. Tudom, voltak tanulók nálunk is.
Az elmélet magolása megy, nulla gyakorlat, semmi készségfejlesztés. Az érdeklődést a legkevésbé sem próbálják felkelteni.
Pedig ez egy olyan szakterület, aminek az oktatását nem nehéz érdekessé tenni.
Gyakorlat kell és valódi sikerélélmény! Ha az nem motiválja a tanulót, akkor rossz szakmát választott...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!