Mi a különbség a "sima" stereo jack és a 4 részes jack dugó bekötése között?
rendelnék kábelt, adom képen a két verziót, de nem értem, mi a különbség.
Az lenne a lényeg h telefonról is és diktafonról is be tudjam vinni a jelet (zenét stb) az autósrádióba, de nem értem, melyiket kellene választanom. A mobiloknál a 4 részes jacket látom mindig, de a diktafon nem tudom, hogy viselkedne vele, mert azt eddig csak a "sima" stereo jackkel használtam és azzal jó.
Mi a különbség?
sima stereo:
A négy részesnél:
-bal csatorna
-jobb csatorna
-mikrofon
-föld
A három részesnél:
-bal csatorna
-jobb csatorna
-föld
Tehát, ha csak egy irányba szeretnél két csatornát átvinni, elég a három részes.
"Tehát, ha csak egy irányba szeretnél két csatornát átvinni, elég a három részes."
ez így van, csak a mobiltelefon aljzata meg 4 részes ... ez se gond?
Már a 10 éves nokiák is érzékelték, hogy "négyrészes" headsetet vagy "háromrészes" fülhallgatót dugtál bele.
(A négyrészeshez több szabvány van, az egyiknél a földet és a mikrofont felcserélik.)
Látszik, hogy a bal és jobb csatorna érintkezője ugyanakkora, a plusz mikrofon-érintkezőt a föld-érintkező felosztásával hozzák létre. Így ha egy 3-asat dugsz egy 4-es aljzatba, akkor annyit csinálsz, hogy leföldeled a mikrofon bemenetet, ez nem gond. De mint írtam, a telefonok felismerik, hogy mit dugsz beléjük.
Akkor lehet csak baj, ha 4-eset dugsz 3-asba és csak a mikrofon csatlakozóra cuppan rá a diktafon földje, ez sem okoz kárt, csak nem fog szólni.
Összesítve:
kábel -> eszköz
3-as -> 3-as : OK
4-es -> 4-es : OK, ha olyan szabvány, hogy a mikrofon és a föld nincs felcserélve. (Napjainkban a Bal-Jobb-Föld-Mikrofon már elterjedtebb, a Bal-Jobb-Mikrofon-Föld - nél)
3-as -> 4-es : OK, de az eszköz mikrofon-bemenete földelve lesz. (Az eszköz jó eséllyel felismeri, hogy mit dugtál bele)
4-es -> 3-as : Itt nem biztos, hogy jó helyen lesz a föld.
Tehát a hármassal jobban jársz, ha nem akarsz 3 csatornát átvinni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!