RGB led szalagot hogyan csatlakoztatok?
Kedves villamos mérnökök, egyéb szakmabeliek akik értenek hozzá :)
Nemrég vettem egy LED szalagot ami végén R G B és +12V jelzések négy réz pöttyön találhatóak. A cél az lenne hogy ezt egy sárga power és fekete ground kábelhez eszkábáljam. Úgy hittem hogy a szalag a sima piros pozitív és fekete negatív kiosztással jön, de csalódnom kellett. :( Mit lehet tenni, mindenképpen kell venni átalakítót? Itt melyik a "pozitív áram" és a "negatív föld"? Ezt sem értem igazán, hogy akkor a LED-et csak pozitív ionok működtetik ha egyszer az a 12V, és a földnek akkor mi a szerepe? Bocsánat, hogy mint laikus kérdezgetek itt össze-vissza, csak egyszer szeretném én is megérteni. :D
"csalódnom kellett"
Ez van ha nem tanultad meg a villamosság alapjait hanem csak fantáziálsz róla.
Csak rá kell keresni a google-n és nagyon hasznos infókra tehetsz szert teljesen ingyen.
"a LED-et csak pozitív ionok működteti"
Sajnos nem.
Viszont az elektronáramlást kifejezetten szereti.
Úgy kell elképzelni mintha 3 különböző színű led pozitív pólusa össze volna kötve.
A maradék 3 az egyes színek negatív pólusai.
Huuuh.. látom nem nagyon tudod mi az, hogy RGB és mire jó.
R-red (-)
G-green (-)
B-blue (-)
+12- 12v bemenet (+)
Olyan mintha lenne 3 LED, egy piros, egy zöld, meg egy kék. Ebből lehet különféle színeket létrehozni.
Ezért kell a LED controller hozzá. Minél jobb vezérlőt veszel, annál több színt fog tudni visszaadni a szalag.
Persze azt is megteheted, hogy simán bekötöd és mind a háromhoz teszel egy-egy kapcsolót, de úgy csak egy fényerő szinted (a vezérlőkben van dimmer is), 6 féle színed lesz.
Jaaaa, szval ezt jelenti xD
Megvilágosodtam, köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!