Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Egyszerű elektronikai kérdés...

Egyszerű elektronikai kérdés (LED-ek)?

Figyelt kérdés

Sziasztok egy egyszerű kérdésem volna a LED-ekkel kapcsolatban. Nagyon érdekel az elektronika de csak kezdő vagyok és nem értek valamit.

Ugye 2 tényező van egy LED nél

LED-en átfolyó áram miliamper

feszültség volt

Na most én nem értek valamit, ha növelem a feszültséget egy LED nél akkor erősebben világít, de mégis a leden átfolyó áram azaz a miliamper ami elvileg befolyásolja a fényét.

Szóval ezt nem igazán érte, hogy akkor most ezt hogyan értelmezzem?

Szóval ha fényesíteni akarok a LED-en akkor nem a feszültségét hanem a miliampert kell hivatalosan növelnem?

Szóval látom a neten pl egy piros lednek kb 2V kell, akkor ha én nagyobb fényerőt akarok akkor 10mA helyett pl 15mA használjak?

De akkor mégis miért nő a fényerő a feszültség növeléstől? Szóval kitudnátok kicsit oktatni? Köszönöm előre is.

2016. máj. 10. 20:23
 1/10 anonim válasza:
Ha növeled a feszültséget, nő az áram is, mégpedig baromi gyorsan, exponenciális függvény szerint. Ezért kell áramra szabályozni, nem pedig feszültségre.
2016. máj. 10. 20:33
 2/10 A kérdező kommentje:

Tiszta és érthető magyarázat, köszönöm. Valahogy én is így gondoltam. Van valami képlet vagy valami ami alapján én tudom, hogy adott feszültségen hány miliampert vesz fel?

Tudom van a U=P/I de most a teljesítményt se tudom.

Vagy ez úgy működik, hogy a led alapból pl 10 miliampert vesz fel 2V on és akkor pl 4V on már 20 miliampert kapna? Valami ilyesmi az elve?

2016. máj. 10. 20:37
 3/10 anonim válasza:
Igen, pontosan így lenne (2V-10mA, 4V-20mA), ha a LED egy lineáris eszköz lenne (mint pl mondjuk egy fűtőszál), de sajnos - ahogy már írtam is - nem lineáris, hanem exponenciális a feszültség áram karakterisztikája. Tehát kétszeres feszültség nem kétszeres, hanem sokszoros áramot fog eredményezni. Nézd meg egy tetszőleges dióda U-I karaktersiztikáját: 600-700 mV-ig az áram kb nulla, utána pedig rohamosan nő, kis feszültségváltozás is nagy áramváltozást eredményez. Na egy LED-é is pont ilyen, hiszen végső soron az is egy dióda, csak színtől (azaz anyagtól) függően más a nyitófeszültsége.
2016. máj. 10. 22:46
 4/10 anonim válasza:

Egyszerűen megfogalmazva a LED nem lineáris ellenállásként viselkedik. Vagyis az üzemi áram tartományban néhány tized Voltos feszültség növekedés jelentős áramerősség növekedést jelent. Ezért szokták az átfolyó áramot kontrollálni megfelelő áramkörrel, ami egy kis értékű soros mérő ellenálláson (söntön) érzékeli a legkisebb feszültség változást és annak függvényében avatkozik be a tized, század Voltos pontossággal a led nyitó feszültségének a nagyon stabilan tartásába.

Vagyis itt is össze függ a feszültség és az áram változása de jóval meredekebb görbe szerint.

Vagyis nem 2 Volt és 4 Volt az összefüggés, hanem 2.7 Voltról 3.3-ra növelt feszültség már 15-szoros mértékű áram változást okoz.

Például itt van egy jó hatásfokú 10 Wattos LED adatlapja, aminél látszik, hogy függ össze a LED kapcsain mérhető nyitófeszültség, az átfolyó áram és egy másik görbén a teljesítménnyel hozzák összefüggésbe, ha jól emlékszem. majd megtalálod a az 5. lap után a 6. elején az egyik ábrát, aztán ha nézelődsz majd előkerül több adat is.

Ebből látszik, hogy 2.7 Voltnál csak 200 mA folyik át, de ha a led kapcsain a feszültség értéke eléri a 3.3 Volt környékét, akkor az átfolyó áram már 3000 mA lesz.

[link]

2016. máj. 11. 21:16
 5/10 A kérdező kommentje:

Durva! Köszönöm a válaszokat.

Még lenne egy kérdésem. Kalkulátorral kiszámoltam, hogy 10ohm-os ellenállás kell nekem, abból itthon csak egy nagyon kicsi volt, és mivel nagyjából 0,5W teljesítménye összesen a ledeknek ezért mondhatom melegedik mint az állat.

Na most találtam itthon egy 5 és egy 3 OHM os ellenállást, mind a kettő kb 2x akkora fizikailag mint a 10ohm os. Akkor a fizikai méretek miatt ez jobban fogja bírni a 0,5W teljesítményt? Tudom így kicsit több áramot kap, de nem baj legalább erősebben világít. Persze tudom hamarabb elhasal. De 25mA csak nem olyan sok, fehér zseblámpa ledek.

2016. máj. 11. 22:23
 6/10 anonim válasza:
Most akkor minek fél watt a teljesítménye, a LED-eknek vagy az ellenállásnak? Nem értem. Mindenesetre ha jól számoltál és tényleg 25mA áram fog folyni, akkor tetszőlegesen kicsi ellenállás elegendő. 25mA*25mA*5ohm az kb 3 mW. Ennyit bármelyik kibír melegedés nélkül. Ha mégis melegszik, akkor valamit rosszul számoltál.
2016. máj. 11. 22:49
 7/10 A kérdező kommentje:
Ja a 2 piros ledet csak példának írtam a leírásban. Nem akartam bonyolítani. 5db fehér ledet használok. Ott már nagyobb a teljesítmény. De ahogy néztem kb max 200fok egy ellenállás üzemi hőfoka. Az enyém olyan 70-80fok lehet szóval elvileg nem vészes.
2016. máj. 12. 17:46
 8/10 D.O.81 ***** válasza:

Üdv!

A LED nem más mint, egy letörési feszültségen üzemelő dióda. Azaz egy világító zénerdióda.

A LEDen eső feszültség szoros kapcsolatban van a kibocsátott hullámhosszal. Ezért van az, hogy a fényporozott UV LED közel 3,5V letörési feszültségen jár, míg a vörös csak 1,8V-on. Viszont a jelenségben van egy csavar. Ha a LEDet a meghatározott feszültségen járatjuk, akkor annak hullámhossza elkezd elmászni. Ez a hatásfoka miatt van. Következésképp hő jön benne létre. Ezt a hőt valamilyen hatásfokkal elvezetik az átmeneti rétegtől. Viszont ez a hőtöbblet az átmeneti rétegben vezetés növekedést, azaz ellenállás csökkenést okoz. Így a rögzített feszültség mellett többlet áramot kezd el hajtani, ami persze több hőt hoz létre. A folyamat, mint látható pozitív visszacsatolás. Tehát a LED megfelelő körülmények között képes megszaladni, úgy mint egy germánium tranzisztor. Ez az áramváltozás letörési feszültségnél a tűréshatárokon belül marad, mert a lábakon keresztül a LED mindig felveszi a környezeti hőmérsékletnek megfelelő munkapontot. Továbbá a LED elé mindig ellenállás, hogy pozitív visszacsatolás helyett, negatív visszacsatolás jellege legyen amennyiben adott feszültségről van járatva. Az áramerősséget sem tanácsos a gyári megengedett fölé emelni, mert azzal szintén kicsináljuk a LEDet. A félvezető alkatrészek egyik legnagyobb ellensége a hő.

Tehát amennyiben azt látod az adott LED értékei között, hogy pl.: 3V @ 20mA, akkor az a lényeg, hogy úgy kell a LEDet megtáplálnod, hogy 20mA-nél több ne folyjon rajta. Az ennél nagyobb áram, nemhogy nem okoz nagyobb fényt, de a többlet hőveszteség már nem tud távozni az átmeneti rétegből és először a hullámhossz mászik el, majd csökken a fényerősség végül kialszik esetenként némi szag társaságában.

Üdv.

2016. máj. 14. 23:18
 9/10 anonim ***** válasza:

A 320 mA-es lednél a 25 még elmegy.

A 30 már kicsit sok.

Régebben én úgy hasznűltam 20-25 mA körüli áramra ajnlott ledeket, hogy kb 40 Ma körüli árammal hajtottam őket, de a chipet tartó kivezetését megpróbáltam kapcsolatba hozni egy nagyobb felületű alu hűtőbordával. A hűtőborda szépen langyosodott a kb 200 db ledtől és kb kettő évig kifogástalanul működött a kerékpáron. A harmadik évben már kezdtek ledek kialudni, esetleg gyengülni, villogni köztük. Igaz, az egész felkapott kb 7-8 Ampert teljes fényen.

Így világított a teljesen sötét közvilágítás nélküli éjszakában. Billenthető volt, egy zongora zsanéron tudtam billenteni a hosszú hűtőbordát egy sebesség váltó karral a kormány markolat mellől.

Akkor még nem lehetett elérni jó hatásfokkal működő teljesítmény ledeket. ami volt az Wattonként 30 lumen körüli fényt talán tudott, talán csak 25-öt és fűtött, hogy a tojás megsült volna a bordán. Azért használtam inkább huzal kivezetésűt mert abból 30fokos széttartásúban sikerült szerezni 50 candelásat, ami ledenként 6-7 lumen fényt jelentett.

Így nézett ki a fénye az éjszakában és így volt billenthető :

[link]

2016. máj. 15. 16:43
 10/10 anonim ***** válasza:

Az első sort nagyon elírtam.

"A 320 mA-es lednél a 25 még elmegy. "

helyesen

--- A 20 mA-es lednél a 25 még elmegy. ---

2016. máj. 15. 16:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!