Valaki elmagyarázná ezt nekem? Egy egyszerű elektronikai kérdésem van de sajna nem értek hozzá.
Röstellem szégyellem sajnálom de sajnos sík hülye vagyok az elektronikához... Egy egyszerű kérdésem lenne:
Van egy LED-em ami ugyebár 3V-tal működik. Namármost ha több LED-et akarok párhuzamosan kötni akkor LED-enként kell +3 Volt? tehát a 2-hőz 6V a 3-hoz 9V és így tovább?
Igazából 12 db-ot szeretnék összekötni. Akkor most ehhez 36V kell? Hogyan lehet kiszámolni h 12 db egyenként 3V-os LED-hez mekkora áramforrás kell?
Egy 12 LED-ből álló hordozható infra fényforrást szeretnék csinálni csak nem tudom mennyi és milyen elemeket kell sorba kötnöm az optimális fénytartományhoz.
Egy éjjellátó készülékkel együtt szeretném használni infravörös világító LED-ekből készített láthatatlan fényű elemlámpaként. Szabad szemmel nem látható fényforrás mely éjjellátóval nézve elemlámpaként funkcionál megnövelve az éjszakai látótávolságot. Nah ezt csak azért írtam le h ha vkit érdekel mi célom van a dologgal...
Előre is köszi!
a feszültségek párhuzamos kötés esetében nem adódnak össze.
összeadódik viszont a led- ek áramigénye -ledenként cca 20 ma, ami a led átlag áramfelvétele.
12 db led esetében 3v - os nyitófeszültséggel, és 20 ma áramfelvétellel számolva - 3v és 2,5A leadására képes forrásfeszültség kell.
megkegyzem, a led- ek nyitófeszültsége sem mindig 3 v és a tipikus áramfelvétel is változik. alapvetően színfüggő, ill. a mai nagyfényerejű led- eknek jelentősen nagyobb is lehet az áramigénye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!