Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Fi relé beszerelése - hova...

Fi relé beszerelése - hova érdemes?

Figyelt kérdés
Fi-relét az egész lakás villamoshálózata elé is be lehet rakni? Hova érdemes? Van villanyórám, megszakítókkal, van kismegszakítóm (azt nem értem, hogy miért van megszakító a villanyóra alatt is (3 db) és fentebb további 4 kismegszakító. :/ Ezek után érdemes felrakni a Fi relét? Sajnos a hálózatnak vannak gyenge pontjai (pl mennyezetben vezető ősrégi kábel a csillárhoz. azt hallottam, hogy ilyenkor a fi relé azonnal lekapcsol, így a kábel csere nélkül használhatatlan... ) Ebben az esetben akkor inkább a védendő terület/készülék elé érdemes tenni?

2016. ápr. 25. 23:08
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

Pontosítsunk azért. :)

Mivel kiderül, hogy meglévő lakásról van szó, a FI relé beépítése pont, hogy nem a kötelező, hanem a nagyon, de nagyon érdemes kategóriába tartozik*.

Az idézet szabványból meg továbbra is az derül ki, hogy a dugaszolóaljzatok kivételével bármit szabványosan lehet védeni 30 mA-nél nagyobb névleges kioldóáramú FI-relével is. Nem kell ahhoz ipari nagyfogyasztó, sorolom, mi van még egy lakásban dugaszolóaljzaton kívül: világítás, vízmelegítő, mosogatógép, tűzhely, és hasonló fixen bekötöt szerkezmények.

És most mondhatjuk, hogy ennyit a szabványról.

*kivéve felújítás, stb.

2016. ápr. 29. 08:17
 22/29 Szirty ***** válasza:

"Tehát ma a fi relé beépítése nem "érdemes" kérdéskör, hanem szabvány szerint "kötelező" kérdéskö"

No igen, de továbbra is félreérthető, mert a szabvány nem írja elő mindenhova az áramvédő kapcsolót. Ahova előírja oda olyat kell szerelni amit előír. Ahova nem írja elő, oda meg olyat teszel amilyet csak akarsz.

2016. ápr. 29. 17:38
 23/29 A kérdező kommentje:
Akkor pontosítok: 1, a kismegszakító elé be lehet rakni? Csak mert nem olcsó mulatság, és ha a biztosítók után kerülne, akkor azonnal 4 db-ra lenne szükség. 2, közvetlenül a fürdőszoba villamoshálózata elé is be lehet rakni? (most lesz kialakítva a szoba villamoshálózata, kamra volt, fürdőszoba lesz.
2016. ápr. 29. 21:12
 24/29 anonim ***** válasza:

3 ezer forint.

És nem kell venni minden évben.

Egyet raksz a fürdő áramkörre, egyet a többire.

2016. ápr. 29. 21:17
 25/29 A kérdező kommentje:

3 ezer? Én csak 10-ért láttam eddig.

Szóval a kismegszakító elé nem lehet rakni? A villanyóra és a kismegszakító közé?

2016. ápr. 30. 10:21
 26/29 anonim ***** válasza:
49%
#24 pont azt írta, hogy lehet...
2016. ápr. 30. 12:50
 27/29 anonim ***** válasza:

"Én csak 10-ért láttam eddig"

Arról nem tehetek.

Nekem ennyi van a számlán:

Áramvédő 30mA 25A 2p SG-22530 2,490.00 Ft 4db 9,960.00 Ft

Természetesen ez nettó ár.

A linket nem tudom bemásolni, mert nem nyílik meg, de itt egy miskolci villamossági kereskedésben ennyi.

Egy képet tudok csak róla adni: [link]

Ha itt megveszed és elküldeted (900 forint a futár az ország valamennyi településére, max. 2 nap alatt ott van), akkor nem kell gondolkodnod hogy tegyél-e belőle vagy sem.

De ha még 10 ezer is lenne, csak azért nem raknád be hogy megspórold az árát?

Egy volt kollégám azt mondta hogy egy milliót is adott volna érte ha tudja hogy van ilyen, miután eltemette az egyetlen lányát aki 19 évesen halt meg a fürdőkádban áramütés miatt.

De ha tíz ezer, akkor sem pénz a biztonságért.

A húgom házába is raktam, oda csak egyet a mért betápra. Azt mondta hogy csak egyszer kapcsolt le. Akkor, amikor a fia 3 évesen szöget dugott a konnektorba.

2016. ápr. 30. 14:39
 28/29 anonim ***** válasza:
0%
Már bocs de én 3000Ft-os fi relét véletlenül se vennék meg. Ebből érdemes valami neves gyártó készülékét megvenni, és nem a háztartásit hanem az ipari sorozatból. Lehet h. drágább de megéri. És inkább hívjál szerelőt mert látom, hogy elég komoly a hiányosság.
2016. máj. 1. 13:14
 29/29 anonim ***** válasza:
68%

"Ebből érdemes valami neves gyártó készülékét megvenni, "

Olyannak, amelyiknek saját gyára sincs? Csak magasabb a haszonkulcs? Ugyanazt kapod, csak a cimke más.

Dolgoztam ilyen helyen, ahol ugyanazt a névtelen cuccot a megrendelő kérése szerint feliratozták.

Akár a te neved is lehet a terméken.

Raklapszámra érkezett ömlesztve, elegáns csomagolásban távozott.

Mikor érkezett akkor $4 volt az ára, a bolt polcán már $54 volt az árcédulán.

Azokat a gépeket javítottam ami leforrasztja a bliszter csomagolást, meg hasonlók.

Hogy a nagy márkák adnak a minőségre? Hány éves vagy?

Most gyógyszeriparban dolgozom, ugyanazt alapból minimum 2 x áron hozza minden beszállító, mint amit legdrágábban bárhol megvehetsz. Még a neves is.

Igen, vannak jobb minőségű cuccok. De nem az ára dönti el.

Szóval ezek működnek.

Jól működnek.

Leteszteltem. 21-27 mA és 0,021 a lekapcsolás maximum. Azt mondhatnám hogy egy szinusz hullám alatt lekapcsol.

2016. máj. 1. 20:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!