Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogy lehet gyakorlatba lecseré...

Hogy lehet gyakorlatba lecserélni egy épület világítását LED-esre?

Figyelt kérdés

Villamosmérnök hallgató vagyok, éppen szakdolgozatot írok. Nagyon nem tanultam a ledekről, viszont a dolimban egy épület világítását szeretném lecserélni led forrásokra.

Viszont nem tudom pontosan, hogy tudnám erről a legpontosabb tervet elkészíteni.

Egyenlőre az a tervem, hogy összeszámoltam az eddig fényforrások összteljesítményét (Kompakt fénycsövek) , kiszámoltam, hogy mekkora lux van jelen így a termekben, majd ezekhez viszonyítva, egy picivel nagyobb lux eléréséhez szükséges Led-eket kiválasztok. Így megkapom, hogy mennyi led-re van szükségem ill. hogy mekkora ezeknek az összteljesítménye.

Tudtommal a led-ek tápja lehet központi vagy csoportos. Mivel az egyetem egyik épületéről beszélünk, rengeteg lámpatestről beszélünk. (Jelenleg ~50kW-os beépített teljesítmény) Ezért gondolom a központi tápegység beépítése az elosztószekrénybe a praktikus.

Viszont ez esetben újra kell vezetékezni az egész világító hálózatot az épületben? Nem lehet ráültetni a jelenlegi vezetékekre?

Gyakorlatiasabb részekre nem tudok választ találni a neten.

2016. ápr. 25. 12:20
 1/9 anonim ***** válasza:

Én meg bakter vagyok. Kicsavartam a nemledest és becsavartam a ledest ééés.....kész....:)

Biztos, hogy megéri túlbonyolítani?

2016. ápr. 25. 12:40
 2/9 anonim ***** válasza:

Bármilyen "hagyományos" fényforrásnak, -a fénycsövektől kezdve az izzólámpákig- van behelyettesíthető ledes változata hálózati(230V) feszültségre!

Felesleges lenne központi tápegységben gondolkodni, ami jelentősen megnövelné a beruházás költségeit.

2016. ápr. 25. 12:43
 3/9 A kérdező kommentje:
Tudom, persze. Dehát mégiscsak szakdolgozat, valami műszaki tartalommal kell, hogy bírjon. De akkor, csak megnézem, hogy milyen foglalatúak a jelenlegi világítások, és annak megfelelő LED-es fénycsöveket vásárolok? :D Ez tényleg nem tűnik ennyire bonyolultnak. :P
2016. ápr. 25. 13:00
 4/9 anonim ***** válasza:
54%

Persze, hogy nem bonyolult, de manapság szokássá vált, hogy mindennek nagy feneket kerítünk, hogy többnek látszódjon.

Attól, hogy szakdolgozat lesz, még meg lehet tölteni mindenféle energiatakarékossági, világítástechnikai mérésekkel, összehasonlító számításokkal, táblázatokkal, grafikonokkal. Meg lehetne spékelni alkonykapcsolós, mozgásérzékelős stb. automatikákkal is.

2016. ápr. 25. 13:25
 5/9 anonim ***** válasza:

Központo táp kizárva. LED fényforrások áramgenerátoros meghajtást kívánnak.

A folgalatokba fényforrás csere lebonyolítása viszont nem diplomamunka, hanem az üzemeltetési csoport anyagbeszerzőjének egy napos, a TKM villanyszerelőnek egy hetes rutintevékenység. Értelmes feladat, de diploma nem jár érte.

2016. ápr. 25. 13:36
 6/9 anonim ***** válasza:

"Ezért gondolom a központi tápegység beépítése az elosztószekrénybe a praktikus. "

Nem praktikus.

Az elmélet és a gyakorlat elméletileg ugyanaz, gyakorlatilag nem.

2016. ápr. 25. 13:38
 7/9 A kérdező kommentje:

Nem ebből írom a dolgozatot, nagyjából 2-3-4 oldalban szeretnék erről értekezni.

De kérem ha válaszolni akarnak, akkor a kérdésre!

2016. ápr. 25. 13:39
 8/9 anonim ***** válasza:

Nem tudom ide tartozik-e, de tapasztalatom szerint a fényteljesítmény mindig elmarad az ígérttől. Szóval ami például egy 60w-os égő helyettesítésére szolgálna a csomagolás szerint, jó, ha egy 40-es fényerejét hozza.

Na most egy nagyobb tétel esetén végképp nem hagyatkoznék pusztán a feltüntetett, szerintem szemérmetlenül eltúlzott adatokra.

2016. ápr. 25. 13:51
 9/9 anonim ***** válasza:

A meglévő lámpatestekbe ritkán érhető el az eredetivel megegyező karakterisztika, ezért is cserélik mindenestől.

Nem csak a teljesítményt kell nézni és azt hogy az adatlapon hány lux van feltüntetve. Pl. tükrös lámpatesteknél az eltérő fényforrás eltérő paraméterekkel rendelkezik, így gyakran megesik hogy még ráhagyással is rosszabb lesz az eredmény.

Azon kívül karbantartási és megtérülési szempontokat is érdemes figyelembe venni.

A cégnél mi kísérletképpen egy-egy megvilágítási rendszerből többféle megoldást építettünk be kísérletképpen egy-egy területen hogy melyik válik be. Nem mindig az elmélet győz.

De attól még írhatsz róla hülyeségeket.

Ja, és ahol olvasni kell, mindenhol visszatértünk az incandescent fényforrásokra. Legalábbis itt a gazdaságosságba beleszámít az is hogy a paraszt napi 8 órában belevakul-e abba amit csinál.

2016. ápr. 25. 14:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!