A feszültség (potenciálkülönbség), vagy az áramerősség miatt ráz meg minket az áram?
Az áramerősség mellett tehát nem függ a feszültség mértéke?
Ha netán 1A át megy rajtam 5V-melett, illetve 1A megy át 220V mellett, ugyanúgy veszélyes az 1. eset mint a 2., vagy a 2. inkább?
1A igen, tudom hogy már elég veszélyes alapjáraton is, de nézzük meg ezt a példát is.
Nem valós a példád.
Mielőtt kérdezel, nézz utána az ohm törvénynek.
Az ellenállás, a feszültség és az áram összefügg.
Olyan nincs, hogy rajtad 5 volton 1 amper folyik át.
De még 220 volton sem.
Vna egy bizonyos ellenállásod. Ameddig a felhámréteg nincs átütve, ez pártíztől pár száz kiloohmig terjed. Ha már át van ütve a bőr, akkor az a 40-50 liternyi sólébe áztatott ilyewn-olyan szövet 1-2 kiloohm. 220 volton az 200mA, ami már bőven elég a halálhoz.
Ugyanolyan veszélyes, hiszen ugyan az a feszültség esik az emberen:
Ohm törvény: Uˇember=Rˇember*I
Rˇember: legrosszabb esetben kb. 700Ohm
I=1A
U=? U=R*I=700Ohm*1A=700V
Ha 700V-nál magasabb a feszültség mellett 1A áram csak úgy folyhat ha az emberrünkkel sorba van kötve egy áramerősség-korlátozó ellenállás.
Pl. 1000V esetén:
U=1000V
I=1A
R=? R=U/R=1000V/1A=1000Ohm=1kOhm
Ez az érték az ember és az áramkorlátozó ellenállás összege:
R=Rˇember+Rˇáramkorlátozó
átrendezve:
Rˇáramkorlátozó=R-Rˇember=1000Ohm-700Ohm=300Ohm
feszültségek:
Uˇáramkorlátozó=Rˇáramkorlátozó*I=300Ohm*1A=300V
Uˇember=Rˇember*I=700Ohm*1A=700V
ellenőrzés:
Uˇáramkorlátozó+Uˇember=U ?
300V+700V=1000V helyes
Ezek a villamosságtan alaptörvényeivel következtethetőek ki:
Sorba kapcsolt ellenállásokon az áramerősség azonos, feszültség eloszlik,
párhuzamosan kapcsolat ellenállásokon fordítva, a feszültség azonos, az áramerősség eloszlik, stb...
"Ha netán 1A át megy rajtam 5V-melett,"
Nem fog. Soha.
" illetve 1A megy át 220V "
Ahhoz is eléggé rá kell markolnod. Vagy vízben állva fognod a vezetéket.
Óh már nagyjából értem, tehát az áramerősségtől függ(főképp) az áramütés. Rendben. De ahhoz hogy halálos mennyiségű töltés (elektron=> áramerősség) menjen át az emberi testen, azt a feszültség IS fogja szabályozni (a válaszaitok alapján). Tehát a feszültségtől is függ valamennyire?!
Egyébként így már értem, logikus is az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!